Állandó küzdelem a hideg időben, hogy melyik döntéssel járunk jobban. Hogyan ússzuk meg a borsos számlát, de közben ne fagyjunk meg? Nehéz erre tökéletes választ adni, mert mindenkinek más a kényelmes, és más az életstílusa. Mindenki maga dönti el, hogy mit áldoz be és miért.

Mítoszok és valóságok?

Az interneten számtalan ötletet és praktikát lehet találni a fűtésszámla csökkentésére, ezekből szemezgettünk most mi is. Azonban a trükkök és praktikák csodát tenni nem tudnak – ahhoz sajnos több kell.

Lássuk először a trükköket!

  1. Ne fűtsük túl a lakást! Téli szezonban az is elég, hogyha 20 °C körüli idő van a szobáinkban.
  2. Pulcsiban és zokniban legyünk otthon is! Nem lesz kibírhatatlan a 20 °C sem, főleg ha nem ragaszkodunk a pólóhoz és a mezítláb mászkáláshoz.
  3. Engedjük be a napfényt! Ha süt a nap, húzzuk el a függönyöket, így is tud a szoba 1-2 fokot melegedni.
  4. Redőnyök és vastag sötétítők éjszakára. Így is meg lehet fogni egy kis hőt, csak arra ügyeljünk, hogy a függöny ne a radiátor elé lógjon.
  5. Apropó, radiátor: ne pakoljunk se rá, se elé semmit, hogy ne rekedjen meg a meleg.
  6. Hőtükör felszerelése a radiátor, konvektor mögé. Sokat segíthet, ha a kültérrel határos falakon lévő fűtőtest mögé szereljük fel.
  7. Napközben, ha nem vagyunk otthon kicsit vegyük lejjebb a fűtést . Semmiképpen ne elzárjuk, hiszen 15 °C fokról visszafűteni 20-ra sokkal több energiát igényel, mint amit a 18 °C fokon tartásból veszítenénk.
  8. Szellőztessünk többször, rövidebb ideig! Ha lehet, csináljunk kereszthuzatot, hogy gyorsan kicserélődjön a levegő. 3-5 perc elég is erre, ez alatt az idő alatt pedig bútoraink, falaink sem hűlnek le.
  9. Párologtassunk! Magasabb páratartalom mellett magasabb a hőérzetünk is. Csak arra figyeljünk, hogy (bármennyire is vonzó) ne csináljuk trópusi hangulatot. A 40-60%-os páratartalom kellemes, de vigyázzunk, ha túlzásba visszük, akkor tökéletes terepet kínálunk a penész kialakulásának.
  10. Pokróc az ablakpárkányon, szivacs az ablaküvegek között! Régi típusú, rosszul szigetelő ablakoknál nagy segítség, ha egy pokrócot csavarunk az ablak elé, vagy szigetelő szivacsot teszünk a két ablaktábla közé. Ezek nem annyira esztétikus megoldások, de megspórolhatunk valamennyi energiát így is.

Beruházás és megtérülés – jöjjenek a tanácsok!

A fenti trükkök nem rosszak, ha gyorsan akarunk és kis költségvetésből tenni valamit a spórolásért. Azonban ha tartós és jelentős javulást szeretnénk elérni, akkor bizony mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni. Egy felújítás nem olcsó mulatság, de hosszútávon mindenképp megérheti..

Hogy mennyi pénzt kell rászánnunk, és az hány év alatt térülne meg, már fala válogatja. Függ attól, hogy milyen a jelenlegi falazatunk anyaga, vastagsága, vagy, hogy hány centi vastag szigetelést rakatnánk fel. A Biosolar kalkulátorával hozzávetőlegesen kiszámolhatjuk a megtérülést.

Az is sokat segíthet, főleg ha nagy beruházásra szánjuk rá magunkat, hogy energetikus mérnökök véleményét kérjük ki.  Szakértelmük segítségével megtalálhatjuk a leghatékonyabb megoldásokat ami még belefér a tervezett költségek közé.

1.Ablakok és ajtók szigetelése, cseréje

A nyílászárók cseréje akár önmagában rengeteget javíthat a fűtésszámlánkon. Kicserélhetjük a teljes ablakot, ajtót is, de az is lehet, hogy elég a réseken át távozó meleget megállítani megfelelő szilikonos megoldásokkal.

2. Tetőtér, padlás szigetelése

A meleg levegő könnyebb, mint a hideg levegő, ezért is van, hogy a tető szigetelése kiemelt fontosságú. Az a mi döntésünk, hogy a tető teljes szerkezetét szeretnék lecserélni (a cserepeket is), vagy inkább csökkentenénk a tetőtér méretét, és szeretnénk belülről leszigetelni. Ha nincs beépítve a tetőtér, akkor a padlásfödém megfelelő szigetelésével állíthatjuk meg a hőveszteséget.

3. Falak szigetelése

A piacon óriási választékban találhatunk különféle hőszigetelő anyagokat és megoldásokat, de nem mindegy, hogy milyen épületszerkezethez szeretnénk megoldást találni. Mivel ez egy komoly döntés, sok évre szól és nagyon sokba fog kerülni, megéri szakértők segítségét kérni. Nem csak hatékony hőszigetelési megoldást kell találnunk, de például tűzvédelmi szempontból sem mindegy milyen anyagot választunk (pl. légréteges szerkezetbe a könnyebb tűzterjedés miatt csak nem éghető hőszigetelő anyag építhető be). Választhatunk akár több típusú szigetelő anyagot annak megfelelően, hogy milyen körülményeknek kell majd megfelelnie a szigetelésnek.

4. Intelligens termosztát

Az intelligens termosztát attól intelligens, hogy képes megtanulni a szokásainkat, és aszerint változtatni a hőmérsékletet. Nem nekünk kell csavargatni a fűtésen, hanem ő fogja beállítani nekünk az ideális hőmérsékletet. Nagyon praktikus eszköz, főleg, ha minden fok számít.

5. Kisebb beruházások: habtapéta, ablakfólia

Bár ezek sem kis beruházások, mindenképp olcsóbbak, mint egy komplett felújítás vagy egy ablakcsere. Sajnos azonban a felsorolt eszközök inkább csak a komfort érzetet javítják. Egyesek esküsznek a habtapétára mások a hőszigetelő ablakfóliára, míg megint mások nem ajánlják senkinek. Érdemes utána járnunk, főleg, ha nem tudunk egyszerre túl nagy összeget rászánni, vagy minél hamarabb szükségünk lenne a segítségre.