A lakáskiadás lehet egy többletbevételi forrás, és ugyanígy a folytonos kiadások és idegeskedés forrása is. Nem csak az albérlet bérlői oldalán kell számtalan szempontot átgondolnunk, hanem akkor is, ha a mi házunkat kínáljuk albérletnek.

Rengeteg probléma felmerülhet, kezdve attól, hogy hiába jó az ingatlan, hiába jó az ár, valahogy mégsem találunk jó albérlőket. Gondoljunk végig néhány kérdést, amik segíthetnek eligazodni a kiadások piacán!

1. Milyen adottságai vannak az ingatlanunknak?

Ez komoly befolyással lehet mind a bérleti díj kialakítására, mind a célcsoport kiválasztására. Egy várostól távolabb eső kertes házat kisebb eséllyel keresik az egyetemisták, ellenben a belvárosi garzonokért nem tolonganak a családosok. Fontos hogy a lakás állapota és környezete is szempont a jövőbeli albérlőknek: hiába van high-tech okos otthonunk egy omladozó környéken, nem biztos, hogy az általunk elvárt áron tudjuk majd kiadni. Ugyanez visszafelé is: a legjobb környéken sem kapkodnak egy lerobbant épületért.

2. Milyen albérlőt szeretnénk?

Természetesen olyat, aki mindent pontosan (és lehetőleg előre) kifizet, semmiben sem tesz kárt, jóban van a szomszédokkal és egyébként is csak aludni jár haza. Ilyen albérlő azonban nincs túl sok a piacon, és persze bárkivel történhet olyasmi, ami miatt kiesik a „tökéletes albérlő” kategóriából.

Azt azért végiggondolhatjuk, hogy milyen célcsoportot szeretnénk elsősorban megtalálni. Egyedül élő, dolgozókat? Családosokat? Egyetemistákat? Más csoportot másképp és máshol fogjuk elérni, ezért jó, ha már az elején tudjuk, hogy kiket szeretnénk elsősorban bevonzani.

3. Hogy hogyan alakítsuk ki az árat?

Képben vagyunk az ingatlanunk értékével, és azzal, hogy kiket szeretnénk elérni: akkor már csak az albérleti piac feltérképezése kell a megfelelő árazás kialakításához. Tartsuk szem előtt, hogy a bérlők (főleg kis hazánkban) nagyon ár érzékenyek, vagyis sokszor nem elég a jó ár/érték arány, de a keretekbe is bele kell férni. Jobb árért sokkal több jelentkező lesz az albérletre.  Azért nézzünk szét a piacon is: így elkerülhetjük azt, hogy túl alacsony, vagy éppen túl magas bérleti díjat szabjunk.

Azt se felejtsük el, hogy a rezsi költsége is hozzájön az albérleti díjhoz. Hiába alacsony a bérleti díj, hogyha nagyon magas a rezsi (pl. nagy belmagasság, szigetelés nélküli ház, elavult fűtésrendszer, stb.). Végső soron a bérlőnek a kettő együtt teszi ki a költségeit.

4. Hogyan találjuk albérlőt?

Megvan a megfelelő ingatlan, az árat is jónak gondoljuk, mégsem találunk albérlőt? Akkor lehet újra kell gondolnunk a stratégiánkat. Meglehet nem jól szabtuk meg az árat, vagy a környékkel, esetleg a felszereltséggel van a baj. Ha biztosra akarunk menni, akkor szakértők segítségét is kérhetjük. Egy ingatlanközvetítési iroda épp úgy tanácsot is tud adni, és érdeklődőket irányítani hozzánk.

5. Szerződések – mit és hogyan?

Minkét fél számára a részletes szerződés a legjobb taktika – főleg hogyha hosszútávra tervezünk. Ha előre megállapodunk minden felmerülő költségről, elvárásról és szabályról, akkor kisebb eséllyel fog utólag fájni a fejünk.

Amiket mindenképp beszéljünk meg a jövendőbeli albérlőnkkel:

  • Felújítás: mit lehet és mit nem? Előfordulhat, hogy az albérlő valamin változtatni szeretne (rossz bojler kicserélése, vagy redőnyök felszerelése): erről előre érdemes megállapodni, hogy mit lehet, és ki fogja fizetni.
  • Közmű ellenőrzés és/vagy javítások: ezeket ki szervezi meg? Az albérlő az, aki „otthon van”, neki kell beengednie a szerelőket, de a biztonság kedvéért érdemes a bérbeadónak is belefolynia ezekbe a szervezésekbe.
  • Társasházak esetén: közös költség (ki mit fizet?) és a társasházi szabályok betartása.
  • Számlák ellenőrzése: ha előre megállapodunk a bérlőnkkel, hogy 1-2 havonta azért ránéznénk a számlákra, azzal elkerülhetjük a későbbi tartozások felhalmozódását (amit aztán nekünk kell majd befizetnünk). Előfordulhat, hogy úgy alakul, hogy a bérlő nem tud rögtön mindent kifizetni, de ha ezek a tartozások megszaladnak, azzal pórul járhatunk.
  • Biztosítás: rengeteg fejfájástól kímélhet meg minket egy megfelelő lakásbiztosítás. Egy kiadott lakás esetén akár végtelen huzavona indulhat el, hogy most a bérlő vagy a tulajdonos fizesse-e ki a kárt? Jobb, ha ezt is felírjuk a listára, és előre tisztázzuk az albérlőinkkel is.

Megfelelő tervezéssel elkerülhetjük a bosszankodást és a fölösleges kiadásokat. Ha tényleg belevágunk, akkor mindenképp szánjuk rá az időt!