Sok oka lehet annak, hogy belevágunk a fürdőszoba felújításába: akár a burkolatot akarjuk lecserélni, akár a vizes blokk egyes elemeit, akár a teljes fürdőszobát: rengeteg időt, pénzt és energiát kell rászánnunk. A stresszről pedig még nem is beszéltünk.

Ahogy lakásfelújítás esetében, itt is a tervezés fázisa a kulcs momentum. Ha jó tervet készítünk, és pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, akkor nem csak a végeredmény, de a felújítás maga sem lesz csalódás számunkra!

5 kérdés, amit mindenképp tegyünk fel magunknak

Először is, el kell döntenünk az alapokat. Tegyük fel magunknak a lenti kérdéseket, és fogalmazzuk meg minél pontosabban a válaszokat!

1. Miért akarok új fürdőszobát?

Ez talán triviálisnak tűnik, mégis, érdemes megfogalmaznunk, miért is akarunk belevágni. Valami elromlott, elavult és ki akarjuk cserélni, vagy szeretnénk modernizálni, szebbé tenni? Esetleg a kettő együtt? A legjobb, ha bemegyünk a felújítani kívánt helyiségbe, és ott mindent végignézve összefoglaljuk, hogy mik azok a problémák, amikre a felújítás jelentené a megoldást. Még az is lehet, hogy rájövünk: nem teljes felújításra, csupán egyetlen elem kicserélésére lenne szükségünk.

2. Mennyi időt tudunk a felújításra szánni?

Az egész nagyon idő és türelem igényes! Kiválasztani a megfelelő anyagokat, bútorokat, kivitelezőt találni, utána járni, összehasonlítani… hiába találtunk rá a tökéletes fürdőszobára az interneten, vagy egy Ikea katalógusban, a megvalósításhoz még rengeteg időre lesz szükségünk. És még annál is több türelemre. „Ez most épp nincs raktáron, abból csak bézs színű van, ezt már nem gyártják, amaz nem fog beférni, ez 8-as, nekünk pedig 12-es kell… ” és így tovább.

Már az elején el kell döntenünk, hogy ez bele fér-e a mindennapjainkba, a korán kelés, 8-10 óra munka, ingázás, gyerekkel játék, vacsora, pakolás és a többi közé? Mert ha nem tudunk elég időt fordítani mind a tervezésre, mind a kivitelezésre, akkor nagy valószínűséggel elégedetlenek leszünk a végeredménnyel.

3. Mennyi pénzt tudunk rászánni?

Tervezzünk meg minden kiadást, majd annak a 15-20%-át még tegyük hozzá. A felújítások költsége jellemzően többre jön ki, mint amennyit beterveztünk, aki nem ezt tapasztalja, az vagy nagyon mázlista, vagy nagyon precíz, és az utolsó szögig mindent jól megtervezett. Törekedjünk arra, hogy mi is az utóbbi kategóriába tartozzunk.

Ha látjuk, hogy ki fogunk csúszni a keretből, akkor inkább keressünk alternatívát, vagy kompromisszumot. Meglehet, nem a Pinterest-en talált álomfürdőszoba csaptelepét szereltetjük be, de egy legalább olyan jó minőségűt (és olcsóbbat).

4. Kivitelezőket hívjak, vagy magam akarom csinálni?

Ha van elég megtakarításunk, és beleférünk a költségkereteinkbe, akkor érdemes egy generálkivitelezőt választani. Bár drágább megoldás, de ő mindent levezényel, nekünk csak a megálmodott fürdőt kell leegyeztetni.

Mivel a vizesblokk beépítése, szerelése komoly szakértelmet igényel, ezért érdemes ezeket mesteremberekre bízni! Csak ha biztosan megvan a kellő tudásunk és ügyességünk, akkor vágjunk bele, és akkor is érdemes csak egy-egy részt magunk csinálni. Különben nézhetjük a rosszul felrakott burkolatot, moshatjuk fel a folyton mellé folyó vizet, vagy újra nekifutunk a felújításnak egy év múlva.

Ha a kivitelezők mellett döntünk, akkor szánjunk időt a kiválasztásukra: kérjük ki a véleményüket, ismerjük meg a hozzáállásukat, áraikat. A legjobb, ha tudnak mutatni referenciát, vagy elégedett vásárlókat. Az interneten rengeteg információt lehet találni, használjuk ki ezt a felületet, olvassunk utána szakiknak (pl. joszaki.hu)!

5. Mivel kell készülnöm a felújításra?

Először is, ha már megvan az elhatározás, és már egyeztetünk a mesterekkel, akkor gondoljuk végig, mi-mindent kell tennünk, mielőtt belevágunk. Rengeteg dologra kell odafigyelni, első nekiindulásra nem biztos, hogy minden eszünkbe fog jutni. És szinte biztos, hogy közben is fel fog merül jó pár dolog.

Mindent le kell mérnünk, gondoskodnunk kell a szemét (mint a lecserélt burkolóanyag, vagy a kidobásra ítélt bútorok) elszállításáról, az új anyagok beszállításáról (tudunk-e szerezni ehhez járművet, vagy a költségekbe beleszámoltuk a szállítási díjat), értesíteni kell a szomszédokat, hogy mire készülünk, és még sorolhatnánk nagyon-nagyon sokáig…

A legjobb, ha még a munkálatok megkezdése előtt leülünk, és végiggondoljuk a teljes folyamatot, és azt, hogy az egyes részek milyen további feladatokat generálnak.

5+1 A lakásbiztosításunk újragondolása

Végül, de nem utolsó sorban: ne felejtsük el, hogy egy felújítással a lakásunk értéke is növekszik. A maximális biztonság érdekében érdemes felülvizsgálni otthonunkra kötött biztosításunkat és aktualizálni a kockázati értékeket