Szól a kocsiban a zene, aláfestése a gyerekzsivajnak. Nehezen tudunk az útra koncentrálni, ha hátul folyamatosan megy az izgés-mozgás. Gyerekkel utazni nem kis kihívás, hiszen mindig akad valami, ami miatt nem előre, hanem hátra kell figyelnünk.

Legyen szó akár a mindennapi ingázásról a suliba meg vissza, vagy hosszabb kirándulásokról, gyerekkel utazni mindig felelősség és nem egyszer nagy stressz. Hogyan tudunk felkészülni, mire figyeljünk utazás közben, ha gyerekkel indulunk útnak?

A legfontosabb dolog talán egyértelmű, de annál fontosabb: a gyerekülés.

Indulás előtt – akár több nappal is – érdemes ellenőriznünk, hogy valóban a korának és súlyának megfelelő a gyerekülésünk, vagy ülésmagasítónk. Ahogy a ruháikat kinövik, úgy ezeket a felszereléseket is újra kell terveznünk időről időre. Fontos, hogy mennyire stabilan tudjuk az ülést rögzíteni az autóban, illetve hogy az autó melyik ülésén lenne igazán jó helyen a csemete. Ilyenkor több szempontot érdemes végiggondolni!

Utazás egészen kicsikkel

Ha tehetjük, ne utazzunk egyedül babával, vigyünk magunkkal egy kísérőt is. Igazán hosszú utat pici gyerekkel szinte lehetetlen végig menedzselni egymagunkban. Ha van kísérőnk, érdemes nekik a hátsó ülésen ülniük a babával. Így kényelmesen és biztonságosan tudjuk egymást segíteni, a gyerek nyugodtabban tud enni, játszani, mozogni, nézelődni.

Ha muszáj egyedül lennünk, akkor a pici babát tehetjük az anyósülésre, amíg a babahordozóba belefér és ha az anyósülésnél nincs az autóban kikapcsolhatatlan légzsák. Baleset esetén az nagy erővel lép működésbe, ami súlyos, akár halálos sérülést is okozhat.

Mit szabad és mit nem…? És mi az ami kötelező? 

Ha kinőtte a hordozót, akkor nem szabad előre tenni, mert akkor már rugdosni fog, belerúg a sebességváltóba, kézifékbe, esetleg a kezünkkel együtt a kormányt is megránthatja. Jobban járunk, ha a nagyobbacska kicsiket inkább hátra tesszük.

Figyeljünk, hogy az ülés, a biztonsági öv stabilan tartson. Nem könnyű helyzet, de a lurkókat is rá kell venni, hogy ne akarjanak kibújni alóla. Fontos hogy megtanulják a biztonságuk fontosságát! Következetesen és szigorúan vegyük biztonsági öv használatát, még akkor se engedjük „ellógni” a becsatolást, ha az iskola, óvoda itt van a közelben. Nem könnyű küzdelem, de ha berögzül, akkor később könnyebben –és főleg biztonságosabban – fognak telni az utazások.

Hogyan induljunk egy hosszabb utazásra?

Hosszabb útra csak akkor induljunk útnak, ha rutinos sofőrök vagyunk, és kellően kipihentnek érezzük magunkat, különben akármilyen fontos út legyen az, egy-egy hátrafordulás életetekbe is kerülhet! Márpedig a hátrahajlás, odafordulás sokszor elkerülhetetlen. Ha mindenképp hátra kell fordulnunk, akkor inkább húzódjunk félre, álljunk meg biztonságban, és ne induljunk el addig, amíg le nem higgadtak a kedélyek!

Indulás előtt mindenképpen legyen az ülés közelében, de a gyerektől elég távol, bőségesen bekészítve víz, étel és rágcsálnivaló. A gyerek unalmában hamarabb és többet fog inni és enni kérni, mint egy átlagos napon, erre készüljünk fel!

Készüljünk váltásruhával. Egészen picik esetében legalább a csomagtartóban legyen több pelenka, popsitörlő, pelenkázó-alátét. Sáros, esős idő esetén kabátból, cipőből is szükség lehet váltásra.

Legyen még az utastérben többféle kipróbált, szeretett játék, biztonságot nyújtó plüssállat, mesekönyv, a lejátszóban kedvelt zenék, esetleg tablet (egy hosszú úton bocsánatos bűn). Minden játék legyen leejthető. Ha leejtette a játékot, ne az után nyúljunk, hanem egy másik, biztonságos helyen lévő, tiszta játék után.

Friss levegő fontossága

Ügyeljünk a megfelelő a hőmérsékletre, inkább szellőztessünk gyakran, figyelve arra, hogy ne menjen a huzat a gyerekre! Hosszú úton álljunk meg többször, mozgassuk meg a lábunkat! Tovább fog tartani az út, ez igaz, de nem feltétlen lesz kellemetlenebb.

Ha tudjuk, hogy nagyon hosszú lesz az út, keressünk kisebb látnivalókat útközben, ahol néhány órát eltölthetünk! Egy kis városnézés, egy kis játék, és az út további része sokkal nagyobb nyugalomban fog telni.

Ne induljunk el felkészületlenül, evvel csökkenthetjük a kellemetlenségek és balesetek esélyét. Legyenek a tarsolyunkban mondókák, gyerekdalok, amiket sötétben is tudunk prezentálni, a leginkább kritikus helyzetben is!