Hogyan lehet bababiztos az otthonotok?

Hasznos tippek szülőknek

Minden család életében eljön az a pillanat, amikor az addig egy helyre letett baba egyszer csak átváltozik kúszó-mászó, majd totyogó, felfedező örökmozgóvá. És attól kezdve vége a nyugodt fél óráknak, minden közelben lévő felnőtt azt lesi, hogy mikor esik el, mibe veri meg magát, mi okozhat sérülést neki, milyen veszélyes dolognak kerül a közelébe.

Magasba kerülnek az összetörhető tárgyak, a lenyelhetőek, az élesek, a rázósak, a csúszósak, és úgy minden, ami mozdítható. De a babák nem arról híresek, hogy ez megakadályozná őket, hogy percenként újabb és újabb veszélyforrást találjanak maguknak. Ekkor merül fel a szülőkben először az, hogy muszáj lesz baba-biztosabbá tenni a lakást, a házat.

Ehhez a nem épp könnyű feladathoz szeretnénk pár hasznos tippet adni az alábbiakban.

  • Rácsok: az ajtórácsok jó megoldást kínálnak arra, hogy lezárd azokat a területeket, ahova nem szeretnéd, hogy villám mozgású lurkód bejusson, vagy épp hogy bent tartsd egy viszonylag veszélytelen helyen, pl. a szobájában. A mai rácsok már babafej szabványosak, vagyis nem kell attól tartanod, hogy beszorulhat a feje a rácsok közé. Ez jó megoldás, ha nagyobb, de ugyanakkor biztonságosabb mozgásteret szeretnél biztosítani gyermekednek, és kisebbet mondjuk a kutyusotoknak.
  • Bébiőrök: ezek a készülékek nemcsak alváshoz jók, hanem az érzékenyebb típusok arra is, hogy halld az egész szobában lévő zajokat – vagy épp azok hiányát, ami nem ritkán gyanúsabb jel is lehet. Vannak már olyan fejlett bébiőrök is, amik wifi kapcsolattal és kamerával vannak felszerelve, így élőben nézheted is a terepet és a gyereket.
  • Biztonsági zárak: ezeknek számtalan változata létezik, az egyszerűbb ajtóbecsapódástól védőn keresztül a fióknyitás megakadályozásáig. Mindnek az a lényege, hogy megakadályozza a könnyű nyitást vagy épp az odacsukást egy puha, ottmaradt praclin. Vannak sarokvédők, amik tompítják a telibe talált asztal- és szekrénysarkok hatását. Vannak olyan (hűtő)szekrény zárak, amik mellett nem kell egy félig fagyott gyereket kiszedned a mélyhűtő polcai közül. A szekrényzárak pedig attól is védhetnek, hogy  ne pont a WC-tisztítót találja és kóstolja meg a fürdőszobai szekrényből.
  • Konnektorvédők: azt már mindenki tudja Varró Danitól, hogy jó játék a konnektor, de azért azt senki nem szeretné, ha ez élőben is kipróbálásra kerülne. Erre vannak a különböző konnektorvédők az egyszerűbb vakdugó szerűektől az elforgatható, vagy akár lámpaként funkcionáló extrább kivitelűekig. Itt is csak a pénztárcánk szab határt.
  • Csúszásgátlók: annál jobb játék nincs, mint amikor nekifutás illetve nekitotyogás után folyosó hosszan lehet csúszni az amúgy pelenkával jól kipárnázott hátsón. Csak ugye a landolás nem mindig ennyire jó móka. Ezért inkább célszerű a szőnyegek alá csúszásgátlót tenni, és a korcsolyabajnoki reményeket pár évvel elhalasztani.
  • fürdőszoba még néha ránk, felnőttekre nézve is veszélyes terep, a gyerekekre pedig kifejezetten az tud lenni. Itt is a fő veszélyforrás az elöl felejtett vegyszerek, a csúszós padló, az éles sarkok és ezek különböző kreatív kombinációja.  Épp ezért itt se feledkezzünk meg a védőfelszerelések használatáról, és minden leesésre, akadályozásra képes és elfogyasztásra alkalmas tárgy ideiglenes eltávolításáról.
  • Másik nagyon veszélyes terület a konyha. Itt az összes olyan szekrényre, fiókra szereljünk zárat, ahova nem kellene benyúlnia, vagy ahol rá veszélyes dolgot tarthatunk. De ugyanakkor hagyjunk neki egy olyan szekrényt, ahol kedvére garázdálkodhat, pakolászhat, mert az még talán a konnektornál is nagyobb érdeklődést kelt benne, ha beterítheti anya műanyag edényeivel a konyhapadlót. Főzés-sütés közben a kicsi gyereket egyszerűen tiltsuk ki a konyhából, és foglaljuk le máshol valami mással. Majd nagyobb korában ráér segíteni!
  • Ha macskánk van, akkor próbáljuk olyan helyre tenni a macskaalmot, ahol a gyerek semmiképp nem fér hozzá – de a macska azért igen. Tudjuk, hogy mindent meg kell kóstolni ebben a korban, de az ne a macskaalom legyen lehetőleg!

Igazából ez az egyik legcsodálatosabb korszakuk a gyerekeknek, amikor beindulnak a világot megismerni. Ők rengeteg új tapasztalattal, anyuka, apuka, nagyszülők pedig  jó pár ősz hajszállal lesznek gazdagabbak.  De ha odafigyelünk pár alapvető biztonsági dologra, akkor komolyabb sérülés nélkül átvészelhetjük ezt a korszakot is.