Mindannyiunk számára kiemelt fontossággal bír családtagjaink biztonsága, különös tekintettel a kicsikre és idősekre. Sajnos azonban bárhogy is igyekszünk, mindenre nem lehet felkészülni, az élet tele van kihívásokkal és veszélyekkel! A baleset-biztos mindennapok hatalmas kihívás mindannyiunknak.

Közúti balesetek számokban

Az autóutakról tudjuk, hogy veszélyt jelentenek, azonban a mindennapok rutinjában egészen megfeledkezünk róla. Pedig a KSH statisztikái szerint 15-20 ezer közúti baleset történik egy évben, ami nem elhanyagolható szám. Ami talán figyelemfelkeltőbb, az a sérültek száma: 20-30 ezer fő szenved valamilyen sérülést, amiből 5-7 ezer jár súlyos sérüléssel!

2010-ig úgy tűnt a balesetek száma folyamatosan mérséklődött, azonban az utóbbi hat évben ez a szám újra növekedni kezdett. Talán nem meglepően a téli időszak a legveszélyesebb, amikor az utak csúszósak, vagy a hó elfedi a kátyúkat. Ilyenkor a megszokott vezetési rutin még veszélyesebb: csúszós úton nem ugyanakkora a féktávolság és nem tudjuk ugyanúgy bevenni a már megszokott kanyarokat.

A közutak mellett a munkahelyi balesetek is száma is megugrott tavaly óta. Amíg 2015-ben 21 165 volt ez a szám 2016-ban 23 027-ra ugrott.

Otthoni balesetek

Persze azt gondolhatnánk, hogy a közutak a legveszélyesebbek, és hogy ott történik a legtöbb baleset. A valóságban azonban otthonunkban, ahol a leginkább biztonságban érezzük magunkat, ott fenyegetnek a leginkább a sérülések.

Csak a tűzesetek száma évente nagyjából 30-40 ezer, amiben olyan balesetek is szerepelnek, mint a gázon hagyott olaj, vagy elfelejtett gyertyák. Fatüzeléses berendezéseinkre is extra figyelmet kell szentelnünk, és nem csak a tűz, hanem a szmog miatt is.

Ez utóbbi minden fűtés szezonban szedi áldozatait, de sajnos, amíg nem tapasztaljuk meg a veszélyt közelről, addig hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. De nem csak a szmog fenyeget, ha visszatérünk a cseppet sem barátságos statisztikáinkhoz, akkor azt is kiolvashatjuk, hogy 1700-2000 halálos baleset történik egy évben. Ez azért elég ijesztő tény.

A legveszélyesebb helyiség

A házunk legveszélyesebb helyisége a konyha. A Genertel statisztikái alapján a legjellemzőbb balesetek a kisebb-nagyobb szúrások és vágások, valamint az égési sérülések. Itt nem csak mi sérülhetünk meg, hanem eszközeink, bútoraink is: szintén kiemelkedő a gyakorisága a kerámia főzőlapok betörésének, vagy a konyhaszekrény üvegének a repedése.

E mögött a tény mögött több ok húzódhat. Először is gondolhatunk arra, hogy otthonunkban több időt töltünk el, mint a közutakon (általános esetben, ha nem hivatásos sofőrök vagyunk…). Azt is figyelembe kell vennünk, hogy mivel otthonunkban biztonságban érezzük magunkat, ezért a csökkent veszélyérzet miatt könnyebben leszünk figyelmetlenebbek.

Az nem megoldás, ha védőfelszerelésbe bújunk otthonunkban – habár arra, létezhetne valami megoldás, hogy ne vágjuk be a kislábujjunk az ágy szélébe… mégis, a legjobb, ha bárhol vagyunk, bármit teszünk, figyelemmel tesszük azt.

Tudatosság a mindennapokban

Nincs általános megoldás, balesetek, hibák mindig vannak és lesznek. A stresszes mindennapokban, amikor alig alszunk, és folyamatosan csak a nyomást érezzük, hogy egyszerre kell száz dolgot csinálnunk, még sokkal nehezebb odafigyelni.

Ezzel szemben a figyelmünk megtartása sokszor olyan apróságon múlik, hogy kialudtuk-e magunkat rendesen? Ha rendszeres napirendet vezetünk be, könnyebben kontrol alatt tarthatjuk a saját életünket. A koncentráció fejleszthető! Akár a youtube-on keresünk erre technikákat, akár egy agykontroll tanfolyamra iratkozunk be, rengeteg ötletet, vagy tanácsot kaphatunk, ami segít a mindennapjainkba tudatosságot és odafigyelést vezetni.

Biztosítás és biztonság

Egy biztosítás nem óv meg a bajtól – azonban ha megtörtént, amit nem szerettünk volna, akkor segíthet nekünk visszaállítani az eredeti állapotokat, vagy segít az újrakezdésben. Egy csonttörés esetén például számolhatunk a gipsz költségével (legalábbis ha nem a hagyományos ellátást szeretnénk), a fájdalomcsillapítók árával, amik összesen 10 000 forintra is rúghatnak. Ebben az esetben pedig csak egy csonttörés, vagy repedésről van szó – egy súlyosa baleset, ha műtétre is sor kerül, vajon mekkora kiesést jelenthet? Van olyan megtakarításunk, ami egy váratlan helyzet esetén fedezi a kiadásainkat? Ez is egy megoldás lehet! Azonban egy biztosítás is segítséget nyújthat, ami súlyosabb baleset esetén több 10 ezer Ft-tal kompenzálja az ilyenkor felmerülő többletköltségeket és nagyjából 48 forintba kerül naponta – ami egy sajtos stangli árával egyenlő. Érdemes legalább egy kalkulációt elvégeznünk, hogy lássuk, mire számíthatunk!