Elsőre gondolhatnánk, hogy casco-t kötni igazán csak az új, vagy legfeljebb négy-öt éves autókra érdemes. Ez azonban nem teljesen igaz. Egy idősebb járműre nagy valószínűséggel kedvezményesebben lehet biztosítást kötni, mint egy olyanra, ami épp csak kigördült a szalonból.

Vegyünk néhány példát! Egy 35 éves budapesti lakos, B5-ös (KGFB) fokozattal szeretne casco biztosítást kötni 10%, 100 000Ft önrésszel. Az autója alap felszereltséggel rendelkezik, benzines

Az éves díj sokféleképpen alakulhat aszerint, hogy milyen típusú és mennyi idős a biztosítandó autó.

A hasznaltauto.hu adatai alapján 2017. első hónapjaiban 100 eladott hazai használt autóból 14 Opel, további 10-10 pedig a Suzuki és a Volkswagen. Ezért ezt a három márkát vizsgáltuk meg alaposabban a kalkulációknál. A megadott márkákon belül megvizsgáltuk, hogyan hat az autó életkora a biztosítási díjra.

Kalkuláció

A legfiatalabb járművek közül egyértelműen a Suzuki Swift (1,2 benzines) cascója kerül a legkevesebbe – már 58 573 Ft-os éves díjjal is elérhető, de ez példánkban 29 954 Ft-ra csökken, ha egy 12 évet megélt Suzuki Swift-ről van szó.

Mindhárom példánkban szereplő autó modellről megállapítható, hogy az idősebb autóknál a teljes körű casco díjában jelentős csökkenés figyelhető meg. Az 5 vagy 10 évnél idősebb kocsi esetén akár több tízezer forinttal is kevesebbet fizethetünk évente, mint egy néhány éves autónál.

Mindezek mellett érdemes a kiegészítő szolgáltatásokat is átnézni, mert ezek is nagy segítséget jelenthetnek szükség esetén.

Például idősebb autóknál hasznos lehet az assistance szolgáltatás, ami önhiba, vagy műszaki probléma esetén segítséget nyújt a biztosítottaknak. Ezek a szolgáltatások az éves díjhoz mérten nem jelentenek számottevően nagy kiadást, cserébe nagy szolgálatot tehetnek a bajba került autós számára.

Új járműveknél az avulásmentességi szolgáltatást érdemes kérni. Ha bekövetkezik a baj, és rendelkezünk ezzel a kiegészítővel, akkor a biztosító a régi alkatrészek újra cserélésekor nem vonja le az értékemelkedés miatti különbözetet, így magasabb biztosítási összegre számíthat a biztosított.

Azok számára, akik sokat utaznak, nagyon hasznos lehet a poggyászbiztosítási kiegészítő is. Sajnos gyakran előfordul, hogy a lezárt járműből lopják el értékeinket. Ezzel a biztosítással enyhíthetünk a bennünket ért káron, hiszen a biztosítási kiegészítőben meghatározottak szerint az ellopott tárgyaink értékét megtéríti a biztosító.

 Számos kiegészítő között úgy válogathatunk, mint az áruházban: csak a számunkra megfelelőt kérjük és fizetjük ki.

Minden helyzet azonban más és más, a körülmények sokféleképpen alakíthatnak a díjakon. Nem csak az autónk kora, a saját életkorunk is számít, vagy az is hat a biztosítási díjra, hogy mekkora önrészt vállalunk be baleset esetén.

Döntés előtt érdemes kalkulálni, hogy lássuk, a mi esetünkben hogyan alakulnak az árak!