Gyerekként még mennyire vártuk a telet, hogy hóembert, hóangyalkát csinálhassunk, és hogy reggelre mini korcsolyapályává alakuljon a ház előtt a járda. Akkor még milyen vicces volt nekifutni, szánkázni, fenékre esni a kapu előtt… ma már nem biztos, hogy ez jut eszünkbe, ha meglátjuk a tükörsima felületet az otthonunk előtt.

Balesetveszély!

Sajnos a felnőtt léttel együtt jár a felelősség is. Magánemberi felelősségünk, hogy az otthonunkban és közvetlen környezetében másokat ne érjen baleset. Ha nem takarítjuk el, szórjuk fel – vagyis kezeljük a fagyott járdánkat- emiatt pedig valakinek baja esik, az a mi felelősségünk. Ezt pedig nem vehetjük félvállról, már csak azért sem, mert kártérítési felelősséggel tartozunk!

Mit tehetünk?

A legegyszerűbb megoldás, ha felszórjuk a csúszós felületet, azonban ne felejtsük el, hogy bármit nem használhatunk! A hamu segíthet, hogy a felfagyott felületeknek jobb legyen a tapadása, és sok háztartásban megtalálható. Azonban a hamu kifejezetten ronda látványt nyújt, főleg a havas latyakkal összekeveredve, arról nem is beszélve, hogy milyen koszt csinál.

Rengeteg más szóróanyag létezik, ami szintén jó (ha nem jobb) megoldást nyújt. Faforgács és homok is előfordulhat otthon, ezek is hatékonyak lehetnek a fagyott járdával szemben. Ami ezeknél is jobb megoldás, azok a speciális szóróanyagok, amelyektől a jég megolvad, közben pedig nem tud könnyen visszafagyni.

Azt ne felejtsük el, hogy a szóróanyag, vagy szóró-só nem egyenlő a konyhai sóval! Amíg az előbbi egy speciális anyag kifejezetten szabadtéri szórásra, a konyhasó súlyosan károsíthatja a környezetet – legalábbis ha a kiszórt területen találhatóak növényi kultúrák. Ahol nincsenek növények, ott tulajdonképpen szórható a só, de igazából a legjobb, hogyha inkább keresünk valamilyen környezetbarát anyagot!

Először próbáljuk meg feltakarítani a havat…

…mert ha a hórétegre szórunk rá, akkor a koszos latyak újabb veszélyforrás: csúszós marad a járdánk. Ónos eső után, vagy ha reggelre fogad minket a privát korcsolyapálya, akkor persze nem tudjuk egykönnyen feltörni a jeget, és csak a szórás marad. Ha azonban úgy látjuk, hogy el tudjuk lapátolni legalább egy részét, akkor tegyük meg a biztonság kedvéért. Sokat segít, ha megfelelő hólapátunk van ehhez (meg jó vastag kabátunk, sapkánk, sálunk…), nem egyszerű műanyag, hanem inkább fémes fejű.

Ha itt a baj

Amit talán mindannyian tapasztaltunk már, hogy nem lehet mindig mindenre felkészülni, bárhogy igyekszünk.

Egy általános lakásbiztosítás magában foglalja a magánemberi felelősség biztosítást is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a mi hibánkból károsul, és mi kötelesek vagyunk megtéríteni a kárt vagy sérelemdíjat fizetni, akkor azt a biztosítónk átvállalja. Ennek megvannak a feltételei, és szabályai, melyeket az ügyféltájékoztatóból tudhatunk meg (A Genertel biztosítónak a legújabb ügyfél tájékoztatójában a 49. oldalon olvashatunk erről).

Jelezzük az esetet a biztosító felé

Annak a személynek, aki a házunk előtt a felfagyott járdán elesik és megsérül, vagy valamilyen tulajdona sérül, annak kártérítéssel tartozunk. Ha ez megtörténne, akkor minél hamarabb jelezzük a biztosítónk felé!

A kárbejelentésnek tartalmaznia kell a biztosítási szerződés kötvényszámát, a károsult nevét, lakcímét, a kár mértékét és a bekövetkezésének helyét, időpontját. Kelleni fog a káresemény részletes leírása, akár fényképek az esetről, esetleg ha volt hatósági intézkedés, akkor az arról hozott határozat. Emellett a felelősség elismerésére vagy elutasítására vonatkozó nyilatkozat indoklással ellátva.

Azonban az, hogy rendelkezünk megfelelő biztosítással, nem jelenti azt, hogy akkor nem kell figyelnünk az otthonunkra, és környékére! A legjobb amit tehetünk, ha időben felkészülünk, hogy ha beköszönt a téli fagy, rögtön tudjunk reagálni, és senkinek se essen baja.