Ha tengerparton szeretnénk eltölteni a nyaralásunkat, sokunknak először Horvátország gyönyörű kék vize jut eszünkbe. De a dalmát tengerpart nem csak a vízpartjai miatt lehet vonzó, történelmi helyszínei és vadregényes túrái miatt is választhatjuk úti célként.   

Mindenki számára mást jelent a pihenés: vannak, akik tengerparton hasat süttetve töltődnek fel a szürke hétköznapokra, míg mások kalandfilmekbe illő tájakon túráznak a legszívesebben. Szomszédos országunkban mindenki megtalálja a neki való pihenést! Összegyűjtöttünk három olyan horvát várost, ahol mindenki talál kedvére való programot.

Poreč

Poreč

Poreč

Poreč városa izgalmas történelmével várja a látogatókat. Az 5. században épített Eufráziusz bazilikában bizánci időkből megőrzött csodálatos aranymozaikokat lehet megtekinteni, szűkös belvárosi utcái pedig máig őrzik a római korok romantikus hangulatát. Poreč honlapján a programokról angolul és németül is olvashatunk: http://www.myporec.com/en

A nyugalom kedvelőinek és a fürdőzésre vágyóknak érdemes hajóval ellátogatni a Sveti Nikola-szigetre. A sziget hangulatos partszakaszokkal várja a vendégeket, a déli része kifejezetten csendes, nyugalmas, tökéletes a parton árnyékban olvasgatáshoz. A szigetre az óváros déli részén lévő kompállomásról, vagy vizítaxival lehet átjutni. A komp ára 25 kuna, május és október között körülbelül 30 percenként jár. Egy kuna jelenleg 40-45 forintos árfolyamon mozog, járjunk utána, hol válthatunk a legjobb áron!

Túl a városnézésen és a strandoláson, ha egy kis túrázásra vágyunk, Porečtől nem messze található a Baradine cseppkőbarlang. A barlangban vezetett túrák indulnak, ahol fantázianevükön mutatják be az érdekes formákat öltött sztalaktitokat és sztalagmitokat. A belépő a felnőtteknek 70 kuna a gyerekeknek (15 éves korig) 45 kuna.

Šibenik

Krka Nemzeti Park

Šibenik

Šibenik nem egy megszokott adriai város a tenger partján. Tulajdonképpen nem is a tenger, hanem a Krka folyó partján fekszik. A fürdőzőknek emiatt kellemesebb lehet a víz, hiszen nem olyan sós, cserébe viszont nem is olyan magas a hőfoka.

Šibenik városa a középkort idézi, szűkös, macskaköves utcáin könnyű eltévedni. Központjában található a Szent Jakab-katedrális, ahova a belépő 15 kuna. Innen öt perc sétára található a Szent Mihály erőd, ami interaktív programokkal is várja az érdeklődőket. Ide már többe kerül a jegy, felnőtteknek 50 kuna, míg gyerekeknek és diákoknak 30 kuna. Ebben viszont benne van a belépő a közeli dombon található Barone erődbe. Nem hosszú séta az erődtől, de autóval is mehetünk, egy ingyenes parkoló húzódik az erőd tövében.

A város egyik kedvelt strandja a Banj, ami lassan mélyülő kavicsos partjával a gyerekesek kedvence lehet.

Túrakedvelők számára szinte kötelező a Krka nemzeti park, amely gyönyörű vízeséseivel, hangulatos ösvényeivel különleges élményt ígér. Itt nem mindegy az év melyik időszakában érkezünk. November és március közötti télies időben a felnőtteknek 30 kuna, gyerekeknek 20 kuna a belépő. A tavaszi-őszi időszakban a felnőtt jegy 40 és 110 kuna között mozog, attól függően, hogy mekkora területet szeretnénk bejárni. Az árak a nyári időszakban, július és augusztus között a legdrágább, ilyenkor a minden területre érvényes jegy 180 kuna egy felnőttnek.

A kirándulás szerelmeseinek van lehetősége 3 napos bérletet venni, amit egy héten belül fel kell használni (ez időszaktól függően 65 és 320 kuna között változik).

A nemzeti park honlapja részletes információt nyújt a park történetéről, a bejárható ösvényekről és árakról horvát és angol nyelven: http://www.np-krka.hr/en/

Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik

Horvátország déli részén található a lovagregényekbe illő Dubrovnik városa. Egy lovagregényben biztosan benne van: a napjainkban népszerű Trónok harca című sorozathoz itt forgattak le számos jelenetet.

Hangulatos utcáin órákon át lehet andalogni, de érdemes a várost körbevevő falra is felmenni. Ehhez jegyet kell váltani, ami sajnos nem olcsó, mint ahogy szinte semmi sem az Dubrovnik városában. Egy felnőttnek 150 kuna a belépő a vársofalra, emiatt érdemes meggondolni a Dubrovnik Kártya kiváltását. Az egy napos kártya 170 kunába a három napos 250 kunába, az egy hetes pedig 350 kunába kerül, de 10%-ot spórolhatunk, ha online vesszük meg: http://www.dubrovnikcard.com/ Ekkor egy vouchert kapunk majd, amit egy dubrovniki turista-irodában kell majd beváltani.

A városból hajók indulnak a közeli Lorkrum-szigetre, ami többek közt egy gyönyörű botanikus kerttel, középkori kolostorral és persze számos sziklás stranddal várja az odalátogatókat. Akár egy egész napot is el lehet ezen a szigeten tölteni.  A kompok az Óvárosi kikötőből indulnak, és körülbelül 40 kuna körüli a jegyár.

A sport és aktív pihenés híveinek ajánlottak a kajakos túrák a város és a Lokrum-sziget körül. Akár csak néhány órára, akár egy egész napra bérelhetünk kajakot, mehetünk magunkban, vagy akár csoporttal is.  A gyönyörű látvány a városról és környezetéről garantált. Ilyen túrát számos vállalat szervez 250 kunától akár több mint 700 kunáig terjedő árakon.

Poreč, Šibenik és Dubrovnik csak három példa volt a felfedezésre váró Adria menti városok közül. A Horvát tengerpart megszámlálhatatlan történelmi emléket, gyönyörű partszakaszokat és izgalmas kalandtúrát ígér!

Ha most kötsz nálunk utasbiztosítást, ne felejtsd el bejelölni, hogy Horvátország a célod. Érdemes hozzá választani a Tengerpart pluszt is, ami az alapszolgáltatásokon felül további kiegészítéseket nyújt a szélesebb körű biztonság érdekében!