Sajnos a nyári szezonban nem csak a nagy melegek jönnek. Június és augusztus között gyakran csapnak le erős széllökésekkel, heves esőzésekkel a nyári viharok. Amikor az égen sötétedő felhők közelednek, a szél zúgása felerősödik és meglátjuk a távolban felvillanó villámfényeket, készüljünk fel a viharra!

Mielőtt lecsap: ellenőrizzük rendszeresen otthonunkat!

Nagy viharok esetén az otthonunk számos veszélynek van kitéve. Az évente legalább egyszer ellenőrzött tető és a tisztán tartott ereszcsatornák nagyban csökkenthetik a vihar okozta károkat. A sérült tetőfedést a vihar tovább bonthatja, és az így keletkezett nyíláson az esővíz is bejuthat, eláztatva falainkat, bútorainkat.

Vigyünk be mindent fedett helyre!

Kerti bútorainkat vagy rögzítsük, vagy vigyük be fedett helyre, nehogy a vihar felkapja őket, vagy teljesen elázzanak. Nem csak az elsodort tárgyak okozhatnak kárt, de más eszközöknek vagy akár az ablakainknak is nekicsapódhatnak, tovább fokozva a bajt.

Autóval is álljunk fedett helyre, vagy takarjuk le valamivel! Az erős szél faágakat, kisebb tárgyakat fújhat a járművünknek, próbáljuk meg az ebből fakadó károkat elkerülni. Kötelező biztosítások általában nem fedezik az így keletkezett rongálódásokat, a teljeskörű casco-val rendelkezők viszont kaphatnak térítést. Persze a legjobb, ha meg tudjuk előzni a bajt.

Minden legyen becsukva!

Zárjunk be minden ablakot és ajtót. A zuhogó eső eláztathatja a padlónkat, berendezéseinket, vagy a légnyomáskülönbség miatt betörhet az üveg. Még jobb, ha a függönyöket is behúzzuk. Ha viharban véletlenül kitörne az üveg, a függöny fel tudja fogni a szétrepülő szilánkokat.

Semmi se maradjon áram alatt!

Se tévé, se számítógép, se légkondi, semmi se maradjon áram alatt! A villámcsapások miatt elektromos készülékeink megsérülhetnek, tönkre mehetnek. Még ha nem is közvetlen az otthonunkba csapott bele a villám, a közeli becsapódás a vezetékekben hirtelen fellépő csúcsfeszültséget okozhat, ami tönkre teheti elektromos eszközeinket.

Míg az otthonunkra kívülről villámhárítót szereltethetünk, addig bentre gondoskodhatunk túlfeszültség-védelmi berendezésről. Ez utóbbi azonban nem minden esetben nyújt elegendő védelmet, ezért jobb, ha ilyenkor is maradunk az áramtalanításnál.

Lantos Tivadar villamosmérnök, a Villanyszerelők Lapja szerkesztője a 24.hu-nak adott interjújában részletesen beszél a villámcsapások okozta károkról és azok kivédéséről. Az interjú itt olvasható: http://24.hu/fn/penzugy/2017/07/11/a-villamharito-es-szamitogep-kihuzasa-sem-ved-meg-mindig-a-villamcsapastol/

Amikor már elment a vihar

Sajnos azonban a természet erejét nehéz legyőzni, még akkor is, ha megteszünk mindent. Ha valami kárunk keletkezett, akkor amennyire lehet, intézkedjünk a további károk elkerülése érdekében (pl. a tetőn keletkezett lyukat fedjük le fóliával, ha egy fontos cső elrepedt, cseréltessük ki). Tartsuk meg a kicserélt elemeket (mint a sérült csövet) és készítsünk képeket a káresetről, hogy amikor a biztosítótól eljön a kárszakértő, akkor meg tudjuk neki mutatni!

A káresetet követően két napon belül jelezzük a biztosító felé a történteket. Ezt megtehetjük a biztosító kárbejelentő felületén. (Genertel: https://www.genertel.hu/ugyfelszolgalat/karbejelentes/lakas-karbejelento )

5+1 Kövessük a meteorológiai figyelmeztetéseket, riasztásokat és viharjelzést, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések!