Rohamosan közeledik a szeptember, ami egyszerre jelent nagy könnyebbséget és újabb kihívásokat. Végre lesz megint egész napos elfoglaltság a gyerekek számára, nem kell a barátokat, nagyszülőket kérlelni, hogy vigyázzanak rájuk, vagy költséges táborokat vadászni, hogy megtakarítsuk az egyébként sem végtelen szabinkat. Azonban az iskolakezdés sokunknál remekül jellemezhetőek a „teljes káosz” vagy a „folyamatos rohanás” kifejezésekkel is…

Összeírtunk néhány ötletet, amivel azért ezt az időszakot is könnyebbé tehetjük. Miket is érdemes végiggondolni, mielőtt még szeptember elején elbúcsúzunk a csemetéktől az iskola kapujában?

Naptár szerkesztése

Mielőtt elkezdődne az év, érdemes kigyűjteni egy naptárba a fontos dátumokat, ünnepnapokat és tanítási szüneteket. A 2017/18-as tanérvre vonatkozóan tájékozódhatunk az Eduline oldaláról, de akár számos más forrást is találunk a neten.

Egy naptár nagy segítséget jelenthet, főleg ha jól látható helyen ki is függesztjük (például az előszoba falára, vagy a hűtőre mágnesezve). Ha játékosabbá akarjuk tenni a kalendárunkat, csináljuk együtt a kicsikkel, használjunk színes tollakat és matricákat! Még az is lehet, hogy ők jobban fognak emlékezni a megjelölt napokra (a születésnapjukra biztosan).

Amikor már rálátunk az évre, kitalálhatjuk azt is, hogy mikor-hogyan oldjuk meg a gyerekfelügyeletet. Ki viszi, ki hozza, ki vigyáz rájuk, hogyan oldjuk meg a tanítási szüneteket, vagy a szülőknek tartott rendezvényeket? Egy előre összerakott terv sok későbbi fejfájástól kímélhet meg.

Biológiai óránk felhúzása

Bár elindult egy vita arról, hogy az iskolák kezdődjenek-e 9-kor vagy sem, egyelőre azonban nem várható változás. A nyári szünetben könnyű hozzászokni a későn keléshez, az iskola közeledtével viszont itt az idő visszaszokni az ébresztőórákhoz!

Iskolai felszerelés végtelenített listája…

A tanszerek beszerzése nem egyszerű procedúra, de a legtöbb esetben az iskola küld erre vonatkozóan tájékoztatást. A szerencsésebbek még azt is megtudhatják, milyen füzetek, ceruzák, festékek, műanyagórák, memóriakártyák, és sok-sok más kell az adott tanévre. Sokszor azonban csak az első szülői értekezleten derülnek ki a részletek. Ilyenkor érdemes megvárni, hogy a tanító néni, bácsi mit mond, hiszen lehet, hogy amit első nekifutásra megveszünk, később dobhatjuk ki, mert nem ilyen színű, nem ilyen méretű kellett volna…

Segítségként készítettünk egy listát, amin összegyűjtöttük, mi minden kellhet egy kisiskolás táskájába!

Vannak azonban olyan eszközök, amikre biztosan szükség lehet. Egy jó minőségű iskolatáska biztosan kelleni fog. Itt figyeljünk arra, hogy a pántjai kényelmesen be legyenek állítva, és merevített háttámlája legyen! Az alábbi cikkben többet is meg lehet tudni az iskolatáskákról: https://babafalva.hu/az-iskolataska-jo-beallitasa-fontosabb-mint-a-sulya/

A táska mellett szükség lesz tolltartóra, testnevelés felszerelésre, esetleg uzsonnás dobozra. Gondoljuk végig mit fog enni a lurkó: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna? Zsebpénz és büfé vagy inkább csomagoljunk valamit? Ez utóbbi talán az egészségesebb, de a macerásabb megoldás. Sokat segít, ha jól felkészülünk tízórais receptekkel – számos oldalról gyűjthetünk ötleteket a tervezéshez (például kereshetünk itt is: https://hu.pinterest.com/ és keressünk rá az „uzsonna” vagy angolul, „snack” kifejezésekre) .

Felkészítő nagytakarítás

A gyerekek úgy nőnek, mint a gomba! A ruhatár folyamatos frissítése egyik szülőnek sem újdonság. Ha van nagyobb testvér, unokatestvér talán könnyebb helyzetben vagyunk, mert mindenképp érdemes egy nagy válogatást tartani, mielőtt elindul az iskola. Nézzük át, mi maradhat, mi az, aminek mennie kell. Mit fog viselni tesin, és mit az évnyitó ünnepségen?

Csináljunk egy nagy rendrakást közösen! Nem csak a ruhákat válogathatjuk át, de a tavalyi iskolaszereket is, amik idén biztosan nem fognak kelleni, vagy az eszközöket, játékokat, amiknek most már a padláson, pincében, vagy esetleg egy szeretetszolgálatnál lenne a helye. Egy előzetes rendcsinálás megkönnyíti az első heteket, amikor a nagy sürgés-forgás alatt is mindent megtaláljunk.

Ne feledkezzünk meg a biztonságról sem!

Minden iskolában gondoskodnak a gyerekek biztonságáról, de a kis lurkók nagyon kreatívak a bajba kerülésben. Szánjunk időt arra, hogy beszélgessünk velük arról, hogyan vigyázhatnak magukra és a társaikra. A Generali mesesorozatában követhetjük Nudlit, akivel közösen megtanulhatják a kicsik, hogyan legyenek óvatosabbak a nagyvilágban!

Gyerekek biztosítása

A gyerekek számára sokszor a játék mindent felülír, és az izgalmak hevében észre sem veszik a közeledő veszélyt. Szülőként azonban kevés rosszabb dolgot tudunk elképzelni, mint hogy Őket valami baleset éri. Egy biztosítás nem véd meg a baj bekövetkezésétől, azonban támogatást jelenthet a szükség idején.

A 3 és 18 év közötti, köznevelésben résztvevő csemetékre van ingyenes állami biztosítás. Bár ez nem ad teljes körű védelmet, mégsem árt tudnunk róla. Azonban rengeteg olyan baj van, ami nem feltétlen súlyos, de komolyabb anyagi vonzattal járhat, és az állami biztosítás nem terjed ki rá.

A Genertelnél már 2500 Ft alatt is lehet széleskörűen biztosítani egy lurkót – vagyis számíthatunk térítésre több típusú sérülés után (mint égés, szúrt seb, állatharapás, kullancscsípés miatti megbetegedés) vagy akár baleseti műtétre, baleseti kórházi napidíjra is. Ez egy vagy három évre köthető, és a feltétel az, hogy legalább egy szülőnek is szerződő félnek kell lennie. Felnőttekre már 5000 Ft-tól is köthető biztosítás.

A balesetbiztosítások esetén a térítések összeadódnak. Ez azt jelenti, hogy ha több biztosítással is rendelkezünk, a baj bekövetkezése esetén mindegyik után várhatjuk a kifizetést. Érdemes végiggondolni, hogy kössünk-e a biztosítást, hiszen nem olyan magas összeg egy évre, ezzel szemben nagyon nagy segítséget tud nyújtani!