A kellemes és békés karácsonyt sokszor kellemetlen események árnyékolják be… mindenre nem lehet felkészülni, de ha végiggondoljuk, mi fenyegeti az ünnepeket, talán több esélyünk van a bizonytalan ellen!

2016 kárbejelentései november 15. és január 15. között

Mivel minden egyes káresetről órákat lehetne beszélni – nyugalom, ilyet most nem teszünk – ezért két részre osztottuk a karácsonyi tanulság-kosarunkat. Reméljük, tudunk egy kis segítséget nyújtani a balesetek elkerüléséhez!

Nézzük a listát!

10. Nem vihareredetű tetőbeázás

Bár a tízedik a listánkon, azért nem elfelejtendő káresemény! Télen különösen kellemetlen, hiszen a hideg, jeges időben utána járni a problémáknak nem csak kellemetlen, de baleset veszélyes is!

Ilyenkor nagy segítség, ha rendelkezünk egy Vízkár csomag kiegészítéssel! Ha látjuk a foltot a plafonon, falakon, akkor máris hívjunk szakszerű segítséget. Az is sokat segít a helyzeten, ha otthon van olyan nagy műanyag fólia, amivel ideiglenesen befedjük a réseket, de ha rendesen orvosolni akarjuk a problémát, mindenképp hívjunk szakikat!

9. Tűz

A gyertyafénynek különleges ünnepi hangulata van, karácsony este sokan gyújtunk gyertyát, mécseseket, hogy meghitt légkört teremtsünk a karácsonyfa körül. Meggyújtunk néhány csillagszórót, és nézzük, ahogy a fények szikráznak a mákos bejgli fölött…  csak el ne szabaduljanak ezek az aprócska lángcsóvák! Elég lehet néhány pillanat, és máris lángra kap a karácsonyfa!

Nem csak a fa, a készülő vacsora is lángokra kaphat, ráadásul az olajra semmiképp sem szabad vizet önteni, különben csak tetézzük a bajt. Mindig legyen otthon könnyen elérhető helyen poroltó készülékünk, hogy vészhelyzetben azonnal tudjunk reagálni!

8. Betöréses lopás

Karácsony este, a kanapén szaloncukrot majszolgatva, nagyokat nevethetünk a szokásos ünnepi Reszkessetek Betörők! filmen. Sajnos a valóságban kevésbé mulattató a dolog. A bűnözőknek az ünnep sem szent!

Bevethetjük Kevin trükkjeit is, hogy elkerüljük az illetéktelenek behatolását – ez azonban nem javasolt! Ha ugyanis valakinek sérülést okozunk, akkor a sértett még a végén kártérítéssel is élhet (ezért nem ajánljuk az ajtó fölé csapdaként lógatott vasalót).

A legjobb megoldások közé tartozik a jó minőségű nyílászárók, hevederzár, riasztó berendezés, és persze a jó viszony a szomszéd Mari nénivel. Ez utóbbi lehet a legelriasztóbb a betörők számára! A betörők is emberek, és persze a könnyű munkákat preferálják. Mari néni mellett elosonni pedig kimondottan nem könnyű.

Emellett, ha van lakásbiztosításunk a jó biztonsági felszereltség jobb kategóriába sorolja otthonunkat, és így magasabb védelmi szintnek megfelelő szolgáltatásra számíthatunk.

7. Robbanás

Milyen szép is a tűzijáték szilveszterkor… legalábbis tisztes távolságból. Ha a kertünkben robban fel, vagy az otthonunkban jócskán újév előtt, akkor garantáltan nem fognak úgy tetszeni a fények.

Ne hallgassunk a simlis eladókra, vagy az „okosba’ megoldós” ismerősökre! Veszélyes pirotechnikai eszközöket csak legális árusító helyeket vásároljunk, mindig ellenőrizzük a szavatosságát, tanulmányozzuk a használati utasítást és mindig tartsuk be a leírtakat! Meglehet, valakinek „szuperül működött kreatívan rögzítve is”, de ne felejtsük el, mekkora kockázatnak tesszük ki ilyenkor magunkat és családunkat! Ha van balesetbiztosításunk, az elveszített ujjakért jár bizonyos mértékű kártérítés… de azt nem mondanánk, hogy megéri kockáztatni!

Tavaly az Országos Rendőr-főkapitányság készített egy videót a tűzijáték veszélyeiről – ezek idén is éppen ugyanolyan veszélyek! Ezért érdemes megnézni 2017-ben is:

6. Felelősségbiztosítás

A csúszásmentesítés miatti elcsúszás a tipikus esete, de előfordulhat, hogy a tetőnkről leeső hó talál el valakit. Vagy a gyerekek átmennek a szomszédba hócsatázni, aminek a szomszéd ablaka lesz az áldozata… nos, talán a végtelenségig sorolhatnánk, mi minden eshet meg, amiért esetleg kártérítést kellene fizetnünk. Fontos, hogy tudjuk, milyen biztosítási esemény az, amiben számíthatunk a biztosítónkra, mi az, amihez kiegészítő fedezetre van szükségünk, és mi az, aminél sajnos magunknak kell finanszíroznunk az okozott kárt.

Példa: ha a macskánk megtámadja a vendégünket, és neki anyagi kárt okoz, azt magában foglalja a Genertel lakásbiztosításunk. Azonban, ha a csivavánk teszi ugyanezt, ahhoz már ebtartói felelősségbiztosítás kiegészítőre van szükségünk. Ha nem csivavánk, hanem pit bullunk van, akkor sajnos magunknak kell állni az okozott kárt, ez a fajta ugyanis a lakásbiztosításban a kizárások közé tartozik még a kiegészítő fedezetben is.

Reméljük, idén karácsonykor elkerülnek a váratlan helyzetek, és kellemesen és békésen telnek el az ünnepek! Ha kíváncsi a lista első öt helyén végzett kárbejelentés típusra, akkor kövesse Facebook oldalunkat, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljön a cikk folytatásáról!