A karácsony a meghitt családi együttlétről szól… de igazán kivételes az a család, ahol minden gördülékenyen megy! Előző cikkünkben végigvettük a legtöbbször bejelentett káresemények listájának utolsó öt „győztesét”. Most jöjjenek a listavezető káresetek! Milyen káresemények fordultak elő legtöbbször 2016 ünnepi időszakában?

2016 kárbejelentései november 15. és január 15. között


5. Zárcsere

Képzeljük el, hogy itt a Szenteste. Hatalmas családi ünnep készül, az egész rokonság nálunk karácsonyozik! Épp most álltunk három órát sorba a pontyért, közben a párunk beszerezte a zöldségeket, kenyeret és minden egyebet, ami frissen az igazi.  Már nyitnánk a bejárati ajtót, de ó-ó! Nem tudjuk kinyitni. Beragadt a zár.

A fülünkön is szatyor lóg, és most még egy lakatost is kerítenünk kell…? Jó-jó, a lakásbiztosításunkban benne van a zárcsere, de ide megint az S.O.S. Lakásfix kiegészítőre lesz szükség, ha most azonnal segítség kell.

…vagy, gondoskodjunk arról, hogy ne az ünnepek alatt történjen ez meg! Ha korábban már vacakolt a zár, hívjunk december első felében mesterembert! Ó, és ne felejtsünk el számlát kérni! (Csak mert ugye anélkül nem áll velünk szóba a biztosító…)

4. Viharkár

Bár a viharok fő szezonja inkább a tavaszi, nyári időszak, sajnos télen sem lélegezhetünk fel. A hóviharok, jégeső, ónos eső nagy károkat tud okozni, tavaly a bejelentések nagy hányadát tették ki. Sokan nem is gondolnak rá, de a viharok miatt áramkimaradások is lehetnek: ha nincs áram, nincs hűtő, és ha nincs hűtő, akkor mi lesz a karácsonyi ponttyal?!

Ha a Genertel biztosítónál van lakásbiztosításunk, akkor annak része egy úgynevezett, komfort csomag kiegészítő. Ez az ilyen esetekben nyújthat térítést a megromlott élelmiszerek után… habár azt már senki sem téríti meg, hogy a 12 fős karácsonyi vacsora előtti nap fejvesztve keresgélünk még nyitva levő boltokat…

Áramkimaradás esetén a hűtőnk kibírhat akár 1-2 napot is, de ez persze nagyban függ attól, hogy hol van a berendezés (egy konvektor mellett, a nyolcadikon talán nem húzza 24 órát). Igyekezzünk áramkimaradás alatt csak a szükséges esetben kinyitni a hűtőt. A fagyasztót töltsük ki vizes palackokkal (figyeljünk arra, hogy ne tele töltsük, hiszen a jégnek nagyobb a térfogata), így a benne lévő ételek is tovább maradnak hűvösen!

Nagyon hangulatos a gyertyafényes karácsony, de azért reméljük, visszakapcsolják az áramot a Reszkessetek Betörőkre!

3. Üvegtörés

Szintén listavezető, az üvegtörés. A Genertelnél alapvetően a nyílászárókba szerelt üvegtörés (ablaküveg, ajtóüveg) esetén számíthatunk kártérítésre: például ha az ablakunk hógolyó csata áldozata lesz. Azonban, ha a gyerekek az ablak helyett a nagyi értékes kristálypoharait törik össze, akkor csak a bővített üvegtörés kiegészítő megléte esetén számíthatunk kártérítésre. Persze a legjobb, ha a drága készleteket inkább a vitrinben hagyjuk… már ha nem épp a vitrin lesz az áldozat (…ami szintén bővített üvegtörés…).

A legjobb, ha mindent gyerek biztossá teszünk! Meg, persze a megfelelő biztosítás sem hátrány. Legalább a vitrin javíttatása nem fog még több terhet jelenteni az egyébként is költséges ünnepek alatt.

2. Baleseti csonttörés

Fájdalmas és fájóan sokszor előforduló káresemény. Bár ez a káresemény elsősorban a balesetbiztosítás részét képezi, mivel a Genertelnél a lakásbiztosításnak is része a Családi balesetbiztosítás kiegészítő, ezért ez is felkerült a listára.

A sok gyerek kis helyen összezárva, szinte biztosan balesetveszélyhez, de legalábbis síráshoz vezet. Hiába teszünk mindent gyerek biztossá, úgyis találnak egy olyan kreatív megoldást, amivel erőfeszítéseinket átlépve, valahogy mégis bajba kerülnek.  Ha már a gyerekeink kreativitását nem tudjuk túlszárnyalni, írjuk bele a telefonunkba a legközelebbi, ünnepek alatt is nyitva tartó ügyelet címét és telefonszámát!

Így már lelkileg felkészültünk a káoszra. Magunkat is meg fogjuk lepni, milyen jól tudunk reagálni vészhelyzetekben, ha előtte fejben már lejátszottuk a ezeket a szcenáriókat!

1. Vezetékes vízkár

Ez a legjellemzőbb káresetek egyike, így nem meglepő, hogy karácsonykor vezeti a listát. Decemberben, amikor egyébként is száz dolgunk van a karácsonyfa vásárlás, ajándékbeszerzés és ezer más dolog között, még vízvezeték szerelőt is hajkurászhatunk…

Egy assistance kiegészítő, mint az S.O.S. Lakásfix, a lakásbiztosításunkban nagyon nagy segítséget jelenthet ilyenkor. Egy telefonhívás, és úton a segítség! Másnap már folytathatjuk is a rohanást, mert a bejglihez elfelejtettük a diót, a vadiúj égősorból kettő nem működik, és még mindig nem tudjuk, hol lehet kapni szuperszonikus tűzoltóautót víztartállyal és LED világítással…

Ez volt az öt legtöbbször bejelentett káresemény. Sajnos nem látunk a jövőbe, ezért elég nehéz mindenre felkészülni. Viszont ha végiggondoljuk, hogy mi jelenthet fenyegetést családunkra és otthonunkra, már azzal sokat segítettünk elkerülni a bajt!

Az ünnepek alatt is rengeteg veszélynek vagyunk kitéve, főleg amikor több dologra kell egyszerre figyelnünk (habár kisgyerekeseknél ez nem csak a karácsonyra igaz). Reméljük, a cikkünkben összegyűjtött veszélyforrásokra immár mindenki kellőképpen fel tud készülni!