A téli hidegre már ősszel készítsük fel magunkat. Az otthonunk átvizsgálása és a szervezetünk felkészítése mellett az autónkról is gondoskodnunk kell!

Téli gumi szett beszerzése

  1. Nem újdonság, hogy az autónkon le kell cserélni a nyári gumikat egy téli szettre. Igaz, hogy lehet télen is nyári gumival közlekedni, vagy nyáron a télivel, de sokkal biztonságosabb, ha évszaknak megfelelő gumik vannak felszerelve. Téli gumira 7°C fok alatt érdemes váltani, mert ezen a hőmérsékleten a nyári gumik anyaga megkeményedik, és veszítenek tapadásukból. Emellett a téli gumikra jellemző a tagoltabb profil és mélyebbek a csatornái, ami segíti elvezetni a vizet, és ezzel növeli az autó kapaszkodóképességét.

Prózaibb okai is lehetnek a kerekek lecserélésének: anyagilag is jobban megéri. Ha nem cserélgetjük a garnitúrát, akkor sokkal hamarabb kopnak el, és még a fogyasztást is növelhetik. Emellett a biztosításunktól is eleshetünk, hogyha télen nyári gumival okozunk balesetet. A biztosításoknál feltétel, hogy a gépjármű gumiabroncsai megfeleljenek a közlekedésbiztonság követelményeinek.

  1. Ha lehet minél hamarabb kérjünk időpontot gumicserére, ahogy közeledik a hideg idő, úgy egyre többeknek jut majd eszébe ugyanez.

Ne csak a gumikról gondoskodjunk!

  1. A kerekek mellett az akkumulátor is fontos szerepet játszhat, főleg a reggeli fagyos indulásoknál. Ha 3-4 évnél idősebb az autó akkumulátora, akkor bármelyik napon feladhatja, akár még előzetes jelzések nélkül is. Télen, a nagy hidegekben egy átlagos akkumulátor akár a kapacitásának kétharmadát elveszítheti. Ha egy-egy reggelen már tapasztaltuk, hogy nehezen indult be a motor, akkor gyanakodhatunk problémákra. Ha túl alacsony az akkumulátorban a feszültség, akkor azt kockáztatjuk, hogy a havas úton elakadva, nem tudjuk újraindítani a motort. Időben gondoskodjuk a cseréről!
  2. Gondoskodjunk téli, fagyálló folyadékról is, vagyis a motor hűtőfolyadékáról. A mínuszokban a nyári hűtőfolyadék megfagyhat, ezért kell ezt is lecserélni. Szervizekben és szerelőműhelyekben könnyen fel tudják mérni a hűtőfolyadék dermedéspontját. Saját magunk – eszközök hiányában – leginkább töltőállomásokon tudjuk elvégeztetni a mérést. Mellesleg senki se felejtse el, hogy forró motor esetében balesetveszélyes levenni a fagyálló tartály zárókupakját!
  3. Ellenőrizzük az ablaktörlőket! Kell-e új, téli viszonyok között is megfelelő lapátokat beszerezni? Ablakmosó folyadékból is kaphatunk téli hidegre kifejlesztett verziót.
  4. Fékek ellenőrzése: akár mi magunk is átnézhetjük, vagy kérhetjük szakemberek segítségét! A fékek jó működése a jeges, csúszós utakon még kritikusabb, akár 40-50%kal is megnövekedhet a fékút hossza – akkor is, ha gondoskodtunk télig gumikról. A nyári gumik esetében akár 300% is lehet ez a növekedés!
  5. A lámpákat sem árt ellenőrizni! Az izzók fényereje több éves használat után akár a felére is csökkenhet. A vizes, saras utakon közlekedés is ronthatja a fényerőt, ezért ellenőrizzük, hogy mindig jól látszunk-e az utakon!

Túlélőkészlet a csomagtartóba

  1. Készüljünk fel arra is, ha autónkkal elakadnánk a havas-latyakos utakon. Egy hosszabb várakozás esetére bekészíthetünk palackozott vizet és sokáig elálló ételeket valamint pokrócokat. Egy kanna üzemanyag is jól jöhet!
  2. Ha sokszor vezetünk havas, meredek utakon, akkor a hóláncot se felejtsük el bekészíteni. Ha elfér, akkor tegyük be akkor is, ha csak ritkán megyünk ilyen helyekre. Sosem lehet tudni, és jobb felkészülni a váratlan helyzetekre!
  3. Legyen nálunk mindig jégkaparó, esetleg jégoldó spray. Az utcán parkolva akár napközben leszakadhat az ég, és a havas, jeges víz az autónkra fagyhat!

Ha kellően felkészülünk a mínuszokra, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy bajunk essen a hóviharok és fagyott utak veszélyei között! Sajnos mindenre nem lehet felkészülni, csupán a kockázatokat mérsékelni. Ezt a kockázatot vállalja át a biztosító, hogyha megfelelő biztosítást kötünk autónkra. Ha megcsúszunk a téli utakon, és kisodródva megtörjük a kocsi oldalát, vagy az egyik nap lezúduló jégeső kárt tesz a szélvédőben, nagy segítséget jelenthet egy megfelelő Casco biztosítás.