Előkerülnek a téli kabátok, a vastag csizmák a szekrények mélyéről, reggelente itt-ott már jégvirágos az ablak. Vannak, akik már a napokat számolják karácsonyig (http://www.hanynapvanmeg.hu/premium/?id=59) és vannak, akik már a síelést szervezik. A jégkorcsolyázás szerelmeseinek azonban még várniuk kell, hogy a jégpályák kinyissanak, és a Balatonon sem szabad próbálkozni, amíg nem fedi biztonságos jégréteg. Az a biztos, ha legalább 10-12 centi vastag a jég, azon már akár fakutyázni is lehet, ha valaki esetleg kedvet kapna az osztrák eredetű téli sporthoz.

A nagy hidegekre azonban nem árt felkészülni, mielőtt mínuszok alá süllyed a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai szolgálat -10 °C alatt már Narancs-riasztást ad ki (ezen a hőmérsékleten már kabátban-sapkában-sálban is összekoccan a fogunk). Ehhez képest Magyarországon a leghidegebb időt 1940-ben mérték, ami -35 °C fok volt. A leghidegebb napközbeni hőmérséklet pedig -26,8 °C volt, 1942-ben. Bele sem merünk gondolni, milyen lehet az idő az Antarktiszon, a világ leghidegebb pontján… az Antarktiszon található Vostok kutatóállomáson mértek már -89,2 °C fokot is, egy kellemetlen téli estén. Nyáron ehhez képest  –15 °C és –35 °C fok között alakul a hőmérséklet. Mennyivel jobb!

Erős immunrendszer, és rengeteg C-vitamin

Télen elengedhetetlen, hogy a szervezetünk erős maradjon, és ellenálljon a hidegnek. A C-vitamin szinte már csodaszer: talán mind ismerjük a mondást, hogy „napi egy alma, az orvost távol tartja”. Érdemes megfogadni a tanácsot!

Emellett ne zárkózzunk be a meleg szobába, az egyre hűvösödő levegőben is mozduljunk ki! Érdemes a szervezetünket hozzászoktatni a hűvösebb levegőhöz, így ellenállóbbak leszünk a mínuszokkal szemben. Ha az idő engedi, tegyünk hosszú sétákat, menjünk el biciklizni, vagy ha mást nem, a lehullott levelek összesöprése is szabadtéri program.

Hó és fagy okozta károk otthonunkban

Az otthonunk védelme érdekében ellenőrizzük a tetőnket! A lukak, repedések és egyéb hiányosságok beázáshoz vezethetnek, sőt, előfordulhat, hogy a hónyomás miatt akad komoly problémánk. Télen akár több száz kiló hó is felhalmozódhat a tetőnkön annak méretétől, és a hó vastagságától függően. Arról nem is beszélve, hogy a tetőnkről lezuhanó hókupacok a családunk, vagy mások testi épségét is fenyegetik. Érdemes gondoskodnunk a tető épségéről, esetleg felszereltetnünk hóvágót, vagy hófogórácsot még a napos őszi időben.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy télen könnyen elfagyhatnak a vízcsövek, ami aztán csőrepedéshez, csőtöréshez vezethet! Az extrém hideg miatt tavaly télen jelentősen több csőtörést jelentettek be, a csőtörések száma a vízcsövek elfagyása miatt pedig a duplájára nőtt. Víztelenítsük a külső, fűtetlen helyeken lévő vízcsöveket!

Sajnos nem csak a tető miatt történhet baleset. A ház előtt a járda, a lépcsők, a veranda mind olyan területek, amik télen jegesre fagyva komoly veszélyt jelentenek. Szerezzünk be időben szórható sót, hogy ne a fagyok idején kelljen rohannunk érte!

Ránk leső veszélyek az utakon

A hideg időben a mindennap bejárt, jól ismert útjaink is kiszámíthatatlanná válhatnak. A havazás elfedi a kátyúkat, a hidegtől felfagyhatnak egyes útszakaszok, ami még évszaknak megfelelő gumikkal is másfélszeresére növelheti a fékutat! Ha nem gondoskodtunk a cseréről, akkor akár 70 métert is csúszkálhatunk – arról nem is beszélve, hogy ijedtségünkben elránthatjuk a kormányt, amivel akár nagyobb bajt is okozhatunk.

Ezekre a helyzetekre is fel lehet készülni: ha nem vagyunk biztosak magunkban – vagy ha igen, akkor is – jelentkezhetünk vezetéstechnikai tréningekre. Itt biztonságos körülmények között kipróbálhatjuk, milyen az, amikor elveszítjük a kontroll az autónk felett, és egyben megtanulhatjuk azt, hogyan reagáljunk ilyen esetekben. Egy ilyen tréning izgalmas és tanulságos – és akár életmentő is lehet!

Bármit is tartogasson az idei tél – kellemes hűvös napokat, vagy farkasordító hideget – legyünk felkészültek minden helyzetre! Meglehet, ha most rászánunk egy hétvégét az őszből, nagyon hálásak leszünk majd magunknak télen!

Mi mindent tanulhattál ebből a cikkből? Próbára tennéd a tudásod? Akkor kattints ide, és töltsd ki kérdőívünket!