Délután van, lassan fél hat. Hosszú nap van mögöttünk, és már csak azon gondolkodunk, mi maradt még hátra: kiengedni a kutyát, kenyeret és tejet venni a kisboltból, meg valamit a vacsorához. Most már tényleg hazaérhetnénk. A forgalom szokás szerint katasztrofális, lépésben haladunk a kétsávos szakaszon, jóformán ácsorgunk egyhelyben. Ilyen tempóban még nyolcra sem leszünk otthon. Vajon lesz még friss kenyér, vagy megint előre csomagoltat kell majd venni…?

Egyszer csak, a forgalom megindul. Leírhatatlan könnyebbség, hogy talán mégsem leszünk itt estig. Úgy tűnik a sorok lendületesen haladnak előre, megkönnyebbülten engedjük fel a kuplungot és lépünk rá a gázra… aztán előttünk álló féklámpája hirtelen pirosra vált.  Úgy tűnik rosszul mértük fel a sebességet és a távolságot. Pár másodperc az egész, de mintha lassított felvételben látnánk, ahogy az autónk orra nekicsattan az előttünk lévő hátuljának.

Most mi lesz? Mit csináljunk? Kit hívjunk? Hova menjünk?

A helyzetet elképzelni könnyű, megélni azonban sokkal nehezebb. A baleset megtörtént, hiába vagyunk ügyes sofőrök, hiába volt ez is ugyanolyan nap, mint a többi. A legfontosabb, hogy megőrizzük a hidegvérünk, és végig tudjuk gondolni, hogy most mi a teendő.

Vegyünk egy mély levegőt

Mindenki másképp reagál stresszhelyzetben, de inkább adjunk magunknak pár percet, hogy megnyugodjunk, és ne kerüljünk nagyobb bajba, mint amiben már úgyis vagyunk.

Mérjük fel a helyzetet a kocsiból

Mielőtt kiszállnák, mérjük fel a helyzetünket. Először is, valaki megsérült-e? Ha van utasunk, akkor ő jól van-e? Mi magunk is egyben vagyunk? Baj esetén azonnal hívjuk a mentőket (104) és a rendőrséget (107), ha kell a tűzoltókat is (105), vagy a 112-es általános segélyhívó számot.

Hívjuk, vagy ne hívjuk a rendőrséget?

Következő kérdés, hogy mennyire nagy a kár? Ha senki nem sérült meg, akkor nem kötelező értesíteni a rendőrséget, de jelentős kár esetén ajánlott. A hatósági intézkedés plusz büntetést jelent a vétkesnek, valamint az autósok kötelesek megvárni a rendőrök kiérkezését és a helyszínelést, ez pedig több órán át is elhúzódhat. Viszont ilyenkor helyszíni jegyzőkönyv készül, hivatalos dokumentumban rögzítik ki is volt a hibás.

Álljunk félre

Nézzünk ki az ablakon! Hol állunk, mi történik körülöttünk? Ha nem biztonságos kiszállnunk, vagy akadályozzuk a forgalmat, akkor álljunk félre, ha tudunk.

Fotózzunk

Még ha nem is hívjuk ki a rendőrséget, a helyszínt mi magunk is dokumentálhatjuk. A legjobb, ha még félreállás előtt megtesszük, de ha ezt nem tudjuk biztonságosan megtenni, akkor semmiképp se próbálkozzunk vele! Az okostelefonok ebben is nagy segítséget tudnak nyújtani. Törekedjünk olyan fotók készítésére, amiken jól látszik az autók egymáshoz viszonyított helyzete, az útszakasz és annak elemei (pl. táblák, jelzőlámpák).

Beszéljünk a másik vezetővel

Készüljünk fel arra, hogy a másik autós is valószínűleg ijedt, és kára keletkezett, ezért nem úgy fog reagálni, ahogy tiszta fejjel cselekedne. Igyekezzünk türelmesek és tárgyilagosak maradni, gondoljunk arra, hogy a legfontosabb, hogy megőrizzük a nyugalmunkat.
Egyértelmű helyzetben ismerjük el a hibánkat. Ezzel egyszerűsíthetünk az egész procedúrán és rengeteg konfliktustól megkímélhet minket. Ha hátulról ütköztünk az előttünk haladóba, akkor a rendőrség szinte minden esetben ellenünk fog dönteni, azzal az indokkal, hogy nem tartottuk a kellő követési távolságot.
Abban az esetben, ha nem egyértelmű a helyzet és vannak tanúk, kérjük meg őket, hogy maradjanak, vagy legalább adjanak meg egy elérhetőséget. Az ő vallomásuk is döntő lehet később, ha vita alakulna ki a helyzetről.

Amire szükségünk lesz: adatok, adatok, és adatok

Először is szükségünk lesz a vezető személyére és a járműre vonatkozó adatokra. Kelleni fog a személyigazolvány, a jogosítvány, forgalmi engedély valamint az autóhoz tartozó törzskönyv. Amennyire tudjuk, ellenőrizzük a másik fél adatait is, hogy később ebből ne legyen probléma.

Ezek mellett az egyik legfontosabb dokumentum a baleseti bejelentőlap. Érdemes mindig tartani egy példányt az autónk kesztyűtartójában. Ez a kék-sárga európai szabvány ingyen beszerezhető a saját biztosítónktól.

baleseti_bejelentolap_generali

Igyekezzünk a lehető legpontosabban kitölteni ezt a papírt, a rossz kitöltés ugyanis hosszasan húzódó kárrendezési eljárást vonhat maga után (például ha valami kimarad, vagy valamelyik fél utólag módosítja a lapot).

Szintén nagyon fontos a károkozó által írt elismerő nyilatkozat. A baleseti bejelentőlap önmagában nem mutat rá az okozóra, csupán a baleset leírására szolgál. Ha egyértelmű a helyzet, akkor írjunk külön nyilatkozatot, vagy a baleseti bejelentőlap megjegyzés rovatában tüntessük fel a felelősség elismerését és külön írjuk alá, ha mi vagyunk, vagy írassuk alá, ha a másik fél a károkozó. Előfordulhat, hogy nem lehet elsőre eldönteni, ki a hibás. Ebben az esetben szakértői vagy bírósági döntés születik majd, azonban fontos tudni, hogy a biztosítási összegre a károsult csak a döntés megszületése után számíthat.

Ha indult rendőri eljárás, akkor az eljáró szerv adataira, az eljárás számára és minden további elbírálás szempontjából fontos dokumentumra szükségünk lesz a kárrendezéshez.

Értesítsük a biztosítót

Ha én okoztam a kárt, akkor 5 munkanapon belül jelentkeznem kell a saját biztosítómnál, ha nekem okozták a kárt, akkor 30 napom van ezt megtenni, de mindenképpen jeleznem kell. A kárbejelentéshez a baleseti bejelentő lapot, valamint a kárbejelentő lapot kell kitölteni és eljuttatni a biztosító számára. Ez utóbbi a Genertel oldaláról letölthető további dokumentumok mellett (mint például az átruházó nyilatkozat, amiben a szervizt jelölöm meg, mint a biztosítási összegre jogosult fél).

A bejelentést megtehetem interneten, az online kárbejelentői felületen, vagy e-mailben a genertel@genertel.hu címen. Telefonon keresztül az ügyfélszolgálaton is bejelenthetem: https://www.genertel.hu/ugyfelszolgalat/elerhetoseg. Ha megtörtént a kárbejelentés, akkor a kárrendezési munkatárs fogja felvenni velünk a kapcsolatot a bejelentéstől számított 2 munkanapon belül.

Segítség a bajban: segélyhívó számok

Abban az esetben, ha a helyszínen szeretnénk gépjármű baleset miatt segítséget kérni, akkor az alábbi számon 0-24 órában kérhetjük az assistance segítségét: 06 (1) 465 36 49

Ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább kérjünk segítséget. Egy ilyen helyzetben idegesen, ijedten nem biztos, hogy jó döntést hozunk, utólag azonban nehéz korrigálni a hibákat.