Kutyások és kutyátlanok – nem mindig állnak ellentétben egymással, de vannak helyzetek, amikben a két oldal nehezen jut dűlőre. Az éjjeli vonyítás, a széttépett tulajdonok vagy az ottfelejtett kutyagumi nem tesz éppen jót a szomszédok közti barátságnak. Különösen zavaró tud ez lenni, ha az ember pihenni szeretne.

Ahol viszont van kutya, ott nem is kérdés, hogy ő is családtag, az életünk szőrös, szeretettel teli része. Nyáron ezért nehéz helyzetbe kerülünk, hiszen nem könnyű úgy szervezni a nyaralásunkat, hogy ő is a része legyen.

Négy lábon pancsolni

Kutyások nagy bánatára, Magyarországon nem olyan könnyű kutyás nyaralóhelyet találni, mint elsőre hinnénk. Hiába a sok természetes víz, a legtöbb strandolásra kijelölt területre tilos kutyát bevinni.

Ha a Balatonra tervezünk lemenni nyáron, akkor ajánljuk minden kutyás számára a We Love Balaton oldalát. Itt összegyűjtötték nem csak a kijelölt fürdőzőhelyeket, de a szállodák, éttermek és más vendéglátói egységeket is, ahol szívesen fogadják szőrös családtagjainkat. A Kutyabarat.hu szintén nagy segítség lehet a keresésben.

Hogyan jutunk le a strandra?

Míg a tömegközlekedésben kötelező a szájkosár és a kutyát nem lehet az ülésen utaztatni, addig a KRESZ-ben élőállat szállításáról közvetlenül nem esik szó. A szabályzat kedvencünket csupán “rakományként” említi. A rakományra vonatkozó szabályok pedig egyértelműen kimondják, hogy az nem akadályozhatja, és nem veszélyeztetheti sem a vezető szabad kilátását, sem pedig a biztonságát.

Emellett nem minden kutya viseli egyformán az autókázást. Van, aki tűri és csöndben hátul megül a fenekén, más azonban bepánikolhat. A nagy utazás előtt vigyük el ebünket többször is autókázni – és ne csak az állatorvoshoz. Néhány kirándulás után a kutyus is jobban viseli majd az utat, és mi is kitapasztalhatjuk, hogyan viselkedik az autóban (kell-e extra pokróc, hányszor kell megállnunk stb.)

Gondoskodjunk megfelelő szállító eszközökről

Állatboltokban számos típusú és méretű eszközt lehet venni. Szállítóbokszot a cicákhoz és a kisebb testű kutyákhoz szokták használni, míg a térelválasztó rácsot a nagyobb testű kutyusok szállításakor érdemes alkalmazni.

Bármennyire is bízunk kedvencünkben, be kell látnunk, hogy mindkettőnk biztonsága és testi épsége fontosabb annál, hogy kényelmi okokból valamelyikünk balesetet szenvedjen. Gondoljunk egy hirtelen fékezésre! Biztonsági óvintézkedések nélkül az állatka könnyen megütheti magát, akár végtagjait is törheti. A komolyabb balesetekbe pedig jobb nem is belegondolni!

Álljunk meg többször, és nyújtóztassuk meg a kettő és a négy lábat is! Egy nagy mozgásigényű kutyának büntetés a hátsó ülésen, vagy a csomagtartóban kuporgás. Most már a MOL kutakon bejöhet velünk kedvencünk az üzletbe, erről ezen a linken olvashatsz többet: https://mol.hu/hu/molrol/mediaszoba/kozlemenyek/6100-kutyak-is-bemehetnek-a-mol-toltoallomasokra

Kutyások biztosítása

Ahogy mondani szokás, az ördög nem alszik. Bárhol érhet minket baj, és ez igaz kis kedvenceinkre is.

Amikor biztosítást kötünk, rákérdezhetünk, hogy van-e mód kedvencünket is biztosítani. A Genertelnél a lakásbiztosításhoz kiegészítésként lehet kérni Ebtartói felelősségbiztosítást. Ez olyan károkra nyújthat térítést, amelyeket kedvencünk okozott egy harmadik félnek, például a kutyusunk megkarcolja a szomszédunk kocsijának a fényezését. Ha magát az állatot is szeretnénk biztosítani, a Generali biztosítónál megtaláljuk a Futrinka kisállat-biztosítás kiegészítőt, ami a baleset miatti állatorvosi kezelésekre is nyújt szolgáltatást.

Tájékozódjunk ilyenkor is a kitételekről! Számos kutyafajta kizárás alá esik, mint például a staffordshire terrier, pit bull- terrier, staffordshire bullterrier és ezek különböző keresztezései, valamint a rottweiler fajtájú ebek.

Ami kutyatartóként talán a legfontosabb, hogy a baj bekövetkeztekor térítésre csak akkor számíthatunk, ha mi, állattartói felelősségünkben a lehető legjobban járunk el. Ez azt jelenti, hogyha rosszul bánunk a kutyánkkal, nincsen megfelelően szocializálva, és így visszük mások közé, akkor sajnos nem sok jóra számíthatunk. Nagyon hasznos a kutyaiskola, de nem feltétel. Kellő türelemmel, és egy kis utána olvasással mi magunk is jó kutyust nevelhetünk a kajla szőrgombócból. A családtagjainktól sose sajnáljuk az időnket és energiánkat!

Legyünk jó és felelős gazdák, mert nagyon sok esetben ki lehet védeni a bajt, ha elég körültekintőek vagyunk. Egy kutya őszinte szeretetéért és hűségéért ez a legkevesebb amit megtehetünk!