A lakás biztosítása mindenkinek ajánlott, hisz otthonunk, családunk, értékeink védelméről van szó. Ha Genertel Lakásbiztosítás kötésén gondolkodunk, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mire is biztosítjuk otthonunkat, ingóságainkat, illetve a választott módozat biztosan azt tartalmazza-e, amit szeretnénk. Lássuk, mire térít a biztosító, mi számít biztosítási eseménynek!

Mégis mit jelent a biztosítási esemény?

A pontos meghatározás szerint biztosítási eseménynek minősül a biztosított vagyontárgyak megrongálódása, és ebből adódó értékcsökkenése, megsemmisülése, eltulajdonítása.

Láthatjuk, ez a meghatározás több mindent is magában foglal, de mégsem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy minden létező esetre vonatkozik. Vannak helyzetek, amelyek nem sorolhatók a biztosító által fedezett káresemények közé, mivel önmagunknak, saját hibánkból okozunk kárt. Nézzük meg, mi az, amire kiterjed lakásbiztosítási termékünk alapkockázata! Hiszen előfordulhat olyan biztosítási esemény is, mely alapvetően az, de a mi biztosításunk arra az eseményre nem nyújt védelmet (opcionálisan választható kiegészítő biztosítások nyújtotta szolgáltatások).

A legalapvetőbb biztosítási események

Genertel Lakásbiztosítás kötésekor is többféle szolgáltatási csomag közül választhatunk, így eltérő eseményekre biztosíthatjuk be ingatlanunkat, de vannak olyan alapkockázatok, amelyek minden csomagban, még az alapszolgáltatásban is megtalálhatók. Ilyen a tűz; robbanás; villámcsapás; vihar; jégverés; hónyomás; szikla-, kőomlás, földcsuszamlás; ismeretlen építmény és üreg beomlása; idegen jármű ütközése; légi jármű ütközése; idegen tárgyak rádőlése; felhőszakadás; árvíz; földrengés; vízkár; betöréses lopás, rablás, rongálás; üvegtörés.

Cikkünk első részében nézzünk meg az első párat a legalapvetőbb eseményekből!

Tűz

Mi a meghatározása biztosítási szempontból? Olyan tűzeset, amikor az égési folyamat nem rendeltetésszerű tűztérben keletkezik, vagy ott keletkezik, de azt elhagyja és önerőből továbbterjedni képes.

Klasszikus példa az adventi koszorú vagy az ottfelejtett gyertyák, mécsesek esete, de okozhat balesetet elektromos meghibásodás (berendezés vagy a hálózat hibája), eloltatlan cigaretta, vagy tűzhelyen felejtett zsiradék, amely kigyullad, és így a tűz továbbterjed.

Az elektromos eszközök okozta tűzesetek elleni védekezésről könnyű megfeledkezni, hisz mindenki adottnak veszi a működésüket, jelenlétüket. Jobb félni, mint megijedni, itt olvashatsz arról, hogyan lehet megelőzni a bajt!

Robbanás

Nagy félelmünk az otthonunkban bekövetkező robbanás is. Mit értünk alatta? Valamely gázok, porok vagy gőzök terjeszkedési törekvésén alapuló, hirtelen lezajló erő-megnyilvánulási folyamata által okozott roncsolási kár tekinthető robbanásnak.

  • Ez vonatkozik csővezetékre, kazánra, gázpalackra, de arra ügyeljünk, hogy a biztosítás nem terjed ki azokra a balesetekre, amelyek az eszközök, berendezések karbantartásának hiányosságából adódtak.

Villámcsapás

Villámcsapás biztosítási eseménynek minősül, ha a biztosított vagyontárgyba közvetlenül becsapódó villám vagy gömbvillám pusztító ereje vagy hőhatása kárt okoz a biztosított vagyontárgyban.

  • Tudtad? A villámcsapás másodlagos hatása is biztosítási esemény, amire térít a biztosító. Villámcsapás másodlagos hatásának tekinthető, ha a villámcsapás miatt keletkező túlfeszültség vagy indukció az elektromos gépekben, készülékekben és berendezésekben kárt okoz.

Vihar

Viharkárnak számít a legalább 19 m/s sebességű légmozgás nyomó- és/ vagy szívóhatása a biztosított vagyontárgyakban kárt okoz ideértve a vihar által megbontott tetőn történő egyidejű beázás miatti károkat is.

  • Nem számít káreseménynek a lakáson belül, a huzat miatt keletkezett kár. Csökkenthetünk a viharok okozta károkon, ha megerősítjük, megfelelően karbantartjuk a nyílászárókat! Praktikákról itt olvashatsz többet.

Felhőszakadás

A felhőszakadás is nagy galibát tud okozni. Biztosítási esemény, ha a felhőszakadásból eredő, talajszinten áramló nagy mennyiségű víz rombolással, elöntéssel a biztosított vagyontárgyakban kárt okoz.

  • Ide értendő szintén a felhőszakadásból eredő elvezető rendszerek telítettsége, elégtelenné válása miatti elöntés is, viszont a belvíz, talajvíz által okozott károk nem.

A Genertelhez beérkezett kárbejelentések több mint 12%-a viharkárral kapcsolatos volt 2016 végén, 2017 elején. Szerinted mi vezeti a listát? Itt megnézheted, mivel kapcsolatban érkezett be a legtöbb kárbejelentés hozzánk!

Jégverés

Ha a biztosított vagyontárgy végleges fedésében kár keletkezik jégverés miatt, az biztosítási eseménynek számít, ahogyan az is, ha a biztosított növény- és állatállomány (csak saját fogyasztásra tartott haszonállat esetében) károsul.

  • Nem számít annak viszont, ha a tárgyak szabadban vannak tárolva, valamint az ideiglenes fedésekben, fólia és üvegházakban, melegágyakban okozott kárt.

Hónyomás

Hónyomás biztosítási esemény a nagy mennyiségben felgyülemlő hó és jég statikus nyomása által és az olvadáskor lecsúszó hótömeg által a biztosított épületben, építményben okozott kár.

  • Kártérítés kapható azokban az esetekben is, amikor a biztosított épületekbe a hónyomás által megrongált tetőn keresztül a biztosítási eseménnyel egyidejűleg beömlő csapadék a biztosított vagyontárgyakban kárt okoz.

TIPP: Online kalkulátorral a legapróbb részletekig ki tudjuk számolni, mennyibe kerülne biztosítani ingatlanunkat és ingóságainkat. Ekkor is a legfontosabb minden biztosítani kívánt tárgyat, kert- vagy házrészt, állatot belevenni a számításba és megfelelően meghatározni az értéküket. Nem muszáj mindezzel egyedül megbirkóznunk, legjobb, ha szakszerű segítséget kérünk!

Kérdésed van még? Bátran keresd munkatársainkat a 06 1 288 0000-as telefonszámon, vagy kérj visszahívást a www.genertel.hu oldalon keresztül!