Érdemes lakásbiztosítást kötni a lakáshitel mellé?

Szakértők véleménye szerint fellendülőben van a lakáspiac. Ezzel együtt a lakáshitelezési piac is kezd magához térni. De most nem erről lesz szó, hanem arról, hogy miért is kérik a bankok a hitel mellé a lakásbiztosítást, és ha már kérik, akkor mire figyeljünk oda vele kapcsolatban.

Nagyon fontos tudnod, hogy a lakásbiztosítás nemcsak a bank érdeke, bár lehet, hogy elsőre annak tűnik. Ugyanis a bank az esetek nagy részében akkor él a kedvezményezetti jogával (vagyis, hogy neki fizesse ki a kártérítési összegből a fennálló, aktuális hiteltartozást a biztosító), ha olyan mértékű kár keletkezik a fedezetül befogadott ingatlanban, ami már a hitel-visszafizetést kockáztatná, vagy ha a teljes ingatlanfedezet megsemmisül. Ebben az esetben – teljes megsemmisülés – biztosítás nélkül ott állnál egy visszafizetendő hitellel, ingatlan nélkül. Az összes, nem ilyen mértékű kár esetén Te is jogosult vagy felvenni a kártérítési összeget. Általában ezt az összeghatárt meghatározzák mind a hitelszerződésben, mind a biztosítási szerződésben.

Vagyis egy olyan dolgot írnak elő a számodra, ami bizonyos esetekben még jól is jöhet, pl. egy csőtörés vagy viharkár esetén.

Kössünk biztosítást – de mégis milyet…?

Rendben, gondolhatod, de akkor elég egy olyan szerződés, ami csak a minimális dolgokat tartalmazza? A bankok általában tűz-, elemi károkra kérnek biztosítást és csak az épületre (a falakra). Ez valóban lefedi azokat a lehetséges kockázatokat, amelyek egy teljes megsemmisülést elő tudnak idézni. Ilyen pl. tűzkár, árvíz, földrengés, vihar, hogy csak az ismertebbeket említsem. Aki nagyon biztosítás-ellenes az megkötheti ennyire szűk csomagra is.

Érdemes végiggondolni azt, hogy mégiscsak a te lakásod, házad lesz, te és a családod fog benne lakni, a ti munkátok eredménye lesz benne.  Épp ezért célszerű azokat a holmikat (vagyontárgyakat) és kockázatokat is beletenni a lakásbiztosításba, amelyek függetlenek attól, hogy van-e lakáshitel az ingatlanon vagy sem. Ilyen például az ingóságbiztosítás, a betöréses lopás kockázat, az üvegbiztosítás, a felelősségbiztosítás, a balesetbiztosítás, és még számtalan praktikus kiegészítő lehetőség.

Amire nagyon fontos odafigyelni, hogy nem mindig elég a bank által előírt biztosítási összegre megkötni az ingatlanbiztosítást. Ugyanis minden biztosítónak van egy – nagyjából hasonló – ajánlott, újjáépítési négyzetméter ára. Ez az az összeg, ami minimálisan szükséges ahhoz, hogy ha teljesen megsemmisül egy épület, akkor hasonló minőségben újjá lehessen építeni. És a két összeg közül (bank, illetve a biztosító által javasolt) a nagyobbat kell mindig választani, hogy mind a banknak, mind a biztosítónak megfeleljünk, és ne legyen vita kártérítés esetén.

Amire még oda kell figyelni, az az, hogy a bank kedvezményezetti joga bejegyzésre kerüljön a szerződésen. Ezt általában egy formanyomtatvánnyal megoldható, de ezt kérik a bankok igazolásként, hogy tud arról a biztosító, hogy ezen az ingatlanon jelzálog van bejegyezve.

Összefoglalva: a bankok által kért lakásbiztosítás nem egy szükséges rossz, hanem egy olyan előírás, ami bajban bőven megtérül. Nem feleslegesen kidobott pénz.