Lakásvásárlás? Nem probléma!

Éppen lakásvásárláson gondolkozol? Nem tudod eldönteni, hol szeretnél letelepedni? Lakásvásárlási tippjeinkkel segítünk Neked eligazodni az ebben a témában fellelhető rengeteg információ özönében. Hiszen ahány ingatlanos, annyi jó tanács, nem is beszélve a szüleidről vagy a többi, jól tájékozott családtagról.

Átgondolni valók lakásvásárlás előtt

Nagyváros, kisváros vagy falu?

Először azt érdemes kitalálni, hogy az ország melyik területén szeretnél letelepedni, vagy maradsz-e esetleg a jelenlegi környéken. Vidék, avagy a főváros, vagy valamelyik nagyváros? Nyilván az is közrejátszik ilyenkor, hogy életed melyik szakaszában jársz éppen: szingli vagy, vagy családos? Ha éppen karrieredet építed, akkor olyan vidéket kell keresned, ahol sok lehetőséged van a munka szempontjából. Ha már gyermekeidet neveled, nekik fontos lehet a jó levegő, szmog nélkül.

Lakás vagy kertesház?

Ha a környék már fix, a következő lakásvásárlási tippünk, hogy eldöntsd: lakás vagy kertes ház legyen? Nyilván az előző bekezdésben összefoglalt szempontok is hatnak erre, hiszen a nagyvárosokban és a fővárosban nem a kertes házak a leghozzáférhetőbbek általában. Gyerekeknek mindenképpen előnyös a kertes ház, vagy sorházas megoldás. Nagyobb a mozgásigényük és a kis haverok is könnyen elférnek majd, ha átjönnek játszani. A kertet is érdemes megvizsgálni abból a szempontból, amire használni akarjátok. Ha kertészkedni szeretnél, még a föld minősége sem mindegy.

Közlekedés?

Ha a munkahelyed másik helységben vagy településen van, vagy még tanulsz, mindenképpen fontos, hogy milyen a környéken a közlekedés. Gondolnod kell arra is, hogy a gyermekeid hamar felnőnek és nem biztos, hogy helyben fognak középiskolába vagy egyetemre járni.

Beruházásként vennéd…?

Ha esetleg befektetésnek is szánod a lakásvásárlást, mindenképpen olyan környéket keress, ahol van valami, ami odacsalogatja az embereket. Gondolok például természetes vízre, vagy gyógyfürdőre, borvidékre illetve bármire, ami miatt az emberek szívesen látogatják a környéket. Ez a szempont abban az esetben is lényeges lehet, ha mégis értékesíteni kívánod az ingatlant a jövőben.

Környező utcák, házak hangulata…?

Ha már kiválasztottad a helyet, sétálj a környéken! Tedd meg ezt hétköznap is és hétvégén is, illetve különböző napszakokban. Fontos, hogy megtapasztald előre az esetleges zavaró tényezőket, ne akkor derüljenek ki, amikor már letelepedtél. Ha már a házat is kiválasztottad, láthatod az előzetes séták során, hogy hogyan viselkednek a jövendő szomszédjaid, mennyire hangosak, tartanak-e állatokat. Van a környéken esetleg olyan gyár vagy üzem, melynek a működése esetleg számodra zavaró?

Az ingatlan-, illetve lakásvásárlás sokszor egy életre szóló döntés. Lakásvásárlási tippjeink megkönnyítik a dolgodat egy kicsit. Nyilván még nagyon sok érvet és ellenérvet kell mérlegelni, mielőtt döntésre kerül sor, hiszen nem kis beruházásról van szó. Érdemes ezeket az érveket és ellenérveket rendszerezni, hiszen így előbb-utóbb összeáll a kép, mit is szeretnél igazán.  Nagyon fontos, hogy addig ne hozz végső döntést, amíg körül nem jártál és meg nem vizsgáltál minden létező szempontot. A lakás vagy ház ahol élni fogsz az otthonod és elengedhetetlen, hogy minden szempontból megfelelő legyen. Fontos, hogy hova érsz haza egy fárasztó nap után, hol tudsz pihenni és feltöltődni.