Most már igencsak indokolttá vált, hogy otthonunkban elindítsuk a fűtést – már ha eddig nem tettük volna meg. A hideg elleni harcban azonban olyan veszélyek is lesnek ránk, amikre elsőre nem biztos, hogy gondolnánk.

A csendes gyilkos bárkinek a házában ott bujkálhat: se színe, se szaga, jóformán észre sem lehet venni.

Ki is ez a néma gyilkos?

A szén-monoxid, vagy másképp CO – egy oxigénatom és egy szénatom kötésével létrejövő vegyület. Bizonyos típusú készülékeknél (pl. tüzelőberendezések) képződhet a szénvegyületek tökéletlen elégése során. A legnagyobb fenyegetést akkor jelenti, ha a lakásban használt készülék, esetleg széntüzelésű kályha égésterméke visszaáramlik a belső légtérbe.

Figyeljünk az eszközeinkre, berendezéseinkre!

Az eltömődött, rosszul szelelő kémény vagy vaskályha, gázkonvektor, cserépkályha, kandalló, kemence miatt mind-mind előfordulhat, hogy felgyűlik a szénmonoxid a lakásunkban. Ha tehetjük a nyitott égésterű gázkészülékek helyett válasszunk inkább zárt égésterű készülékeket

Azok az eszközök, amik a szoba levegőjét használják az égéshez, akkor is veszélyt jelenthetnek, ha megfordul a szél vagy megváltozik a légnyomás. Ilyenkor a mérgező gázok visszanyomódhatnak a lakótérbe.

Mindig gondoskodjuk a kéményünk tisztaságáról! A kéményünk mellett érdemes a szilárd tüzelésű kályhákat is átvizsgálni. A legjobb, ha erre legalább félévente szakítunk időt.

Szellőztessünk rendszeresen!

Főleg azokban a helyiségekben kell rendszeresen szellőztetni, ahol a fent említett eszközök működnek. A folyamatos levegő utánpótlásról gondoskodhatunk mi magunk is de a legjobb, ha megfelelő szellőztető berendezésekről gondoskodunk (pl. automata ablak szellőző). Az újonnan beépített ablakok meglehet kiválóan zárnak, viszont a lakás elhasznált levegőjét sem engedik cserélődni. Ne hagyjuk a CO-t felhalmozódni otthonunkban!

Az első tünetek

A CO a szervezetünkbe kerülve a vér hemoglobinjában található vas atomokkal lép reakcióba. A vörösvértest oxigént szállító részéhez kötődik, ezzel a szervezet oxigén ellátását akadályozza.

Az oxigénhiányra az emberi szervezetben az agy a legérzékenyebb, ezért az első tünetek között mindig ott a fejfájás, álmosság, szédülés, hányinger. A kezdeti rosszullétet izomgörcsök, ájulás követi, ami végül halálhoz vezethet. Hogy milyen gyorsan zajlik le ez a folyamat, az függ a szén-monoxid koncentrációjától, és a mérgező levegőjű térben eltöltött időtől. Alacsony koncentrátum esetén csak néhány óra alatt érezzük meg a mérgezést, de a legrosszabb esetben néhány perc alatt is elveszíthetjük az eszméletünk.

Mit tegyünk, ha rosszul leszünk?

Azonnal ki kell mennünk a szobából, ha érezzük a fejfájást, hányingert, esetleg fülzúgást és szédülést. Még ha elsőre múló rosszullétnek is gondoljuk, ne kockáztassunk: egy séta a friss levegőn sosem árt! Ne várjuk meg, amíg a bénultság, ájulás és fulladás bekövetkezik!

Szénmonoxid érzékelő: nagy segítség lehet

Ezek az eszközök nagy segítséget nyújthatnak a veszély észlelésében, azonban nem mindegy milyen termékre szánjuk rá a pénzünket. Sajnos a barátságos árú érzékelők sokszor nem a barátaink: egy rossz minőségű szén-monoxid érzékelő nagyobb kárt okozhat, mint a hiánya, hiszen hamis biztonságba ringatjuk magunkat, miközben az eszköz nem érzékeli megfelelően a veszélyt.

Emellett az érzékelők önmagukban nem elegendőek. Feltétlen gondoskodjunk megfelelő szellőztetésről és a berendezésink rendszeres ellenőrzéséről. Ahogy a mondás is tartja: jobb félni, mint megijedni! Itt pedig nagyon nagy a tét, hiszen az életünkről van szó.