Az utazások hátulütői

Egész télen arról álmodoztál, hogy két hétre – vagy akár csak egyre – kiszakadsz a szürke, esős, hideg magyar valóságból, és egy kicsit sütteted a hasad egy egzotikus tengerparton? Az ilyen vágyaknak sokszor kőkemény határt szabnak az anyagiak. Ha kellően szemfüles vagy, a last minute utazási ajánlatok között csemegézve ráakadhatsz álmaid útjára – vállalható áron.

Hogy az utazás alatt se szálljanak el a költségeid, érdemes figyelned néhány dologra.

Valami otthon marad

Az első ilyen a klasszikus eset: itthon marad valami lényeges, amit a tengerparton nehéz vagy lehetetlen pótolni. Míg egy fürdőruha esetében ez inkább csak bosszantó, ha egy fontos gyógyszeredről feledkezel meg, annak jóval kellemetlenebb következményei lehetnek.

Erre a legjobb gyógyír, ha listát írsz, és még jobb, ha ezt nem a last minute utazás előtti napon teszed. Egy nyugodtabb pillanatodban összeállíthatsz egy olyan listát, amelyet később több utazásnál is felhasználhatsz (persze mindig az adott úti célhoz igazítva). Ha úgy érzed, magadtól nem boldogulsz, töltsd le az általunk készített listát, melyet innen tudsz letölteni!

Kisebb-nagyobb problémák, utasbiztosítás

Egy figyelmetlen lépés nyomán kificamodik a bokád. A helyi konyha valamely gyöngyszemét nem tolerálja a gyomrod. Kellemetlenül közeli testi kapcsolatba kerülsz a helyi fauna valamely (akár alig látható) képviselőjével. A fenti szituációk közös következménye a kórházi látogatás, és ha nem kötöttél utasbiztosítást, akkor így lesz az olcsó last minute utazásból igen drága last minute utazás. Írd fel az utasbiztosítást a listád élére! Ja, és ne felejtsd el magaddal vinni a kötvényt, illetve feljegyezni a számát és a biztosító ügyeleti telefonszámát!

Az a fránya méret

Kellemetlen meglepetés érhet akkor is, ha csak a reptéren derül ki, hogy a kézipoggyászod nem felel meg az adott légitársaság szabályainak, akár méret, akár súly tekintetében. Erre is kérdezz rá az utazási irodában, ha pedig ott nem tudnak felvilágosítást adni, a Google a barátod!

Iratok, dokumentumok

Bár már hozzászoktunk, hogy Európán belül szabadon utazgathatunk a személyinkkel, az Unión kívül bizony szükség lesz az útleveledre, sőt bizonyos országok esetében a vízumra is. Utóbbival kapcsolatban legegyszerűbb a Külügyminisztérium honlapján tájékozódni, de valószínűleg az utazási irodában is tudnak segíteni. Néhány országban a reptéren is van lehetőség a vízum kiváltására, de nem mindenhol, és biztos, hogy ilyenkor mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod. Ügyelj arra, hogy az útlevelednek a tervezett hazaérkezéstől számítva még hat hónapig érvényesnek kell lennie. Ha közeleg a lejárata, hosszabbíttasd meg, hogy ne ezen múljon a dolog, ha rábukkansz egy kihagyhatatlan last minute utazásra.

Mobilizáció digitálisan is

Míg Európán belül lassan úgy telefonálunk, mintha itthon lennénk, egy egzotikusabb last minute utazáson akár az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem tudjuk használni a mobilunkat, mert mondjuk a szolgáltatónknak nincs szerződése a helyi szolgáltatókkal, vagy pedig csillagászati tarifákkal kell számolnunk. Ne felejts el utánanézni a roaming feltételeinek, és ha kell, a reptéren érkezéskor szerezz be egy helyi SIM kártyát!

Érdemes venni a fáradságot a megfelelő előkészületekre, hogy utazásodat ne árnyékolják be kisebb-nagyobb bosszúságok, hanem évek múltán is jó szívvel emlékezhess vissza az átélt csodálatos élményekre!