Több konnektor és több védelem: néhány szóban ezek egy túlfeszültségvédő előnyei. Azonban ennél sokkal többet is elmondhatunk róla, főleg ha kicsit körbejárjuk, mit is jelent pontosan ez a „védelem”.

Amikor itt a vihar…

…és halljuk a villámok robajlását, akkor már gondolhatunk arra, hogy felkészüljünk az égszakadásra. Ma már szinte mindannyian több elektronikai eszközzel is rendelkezünk, amiket szeretnénk biztonságban tudni.

Arra talán kicsi az esély, hogy egy villám pont a mi házunkba csapjon bele, azonban arra, hogy valahol a közelünkben csapódjon be, már nem is olyan elenyésző. Még ha néhány házzal odébb ért is földet, nem dőlhetünk hátra, hogy „huh, ezt megúsztuk”, hiszen egy villám százméteres körzetében erős túltöltődést eredményezhet.

Névleges értéknél magasabb feszültség

Az elektronikai eszközöket a túlfeszültség tönkre teheti, és sajnos nem csak vihar alatt. A villamos hálózatban 230V a névleges feszültség (ez a gyakorlatban eltérhet valamennyit fölfele és lefele is), de ha ez a másodperc tört részére megnövekszik, máris ott a baj. Kapcsolódási műveletekből (például nagyteljesítményű gépek kapcsolásánál fellépő zárlatoknál fordul elő) vagy elektrosztatikus kisülésekből is adódhat a túlfeszültség.

Nem érdemes kockára tenni eszközeinket!

Minden elektronikai készülékünknek más és más az érzékenysége, ezért lehet, valamelyikben a 200%-os névleges feszültség nem okoz semmi kár, míg egy másikban már kisebb energiamennyiség is nagy bajt okoz.

Egy tévé, hifi vagy számítógép általában nagy értéket képviselnek, és igencsak fájna az elvesztésük. Képzeljük el, hogy elszáll a gépünk, rajta az összes dokumentumunk, fényképeink, videóink, és még tengernyi más adat… és akkor még nem számoltunk a készülék javíttatásának, vagy kicserélésének költségeiről… na nem, ezt senki sem szeretné elképzelni!

Inkább készüljünk védelemmel az elektronikai berendezéseink bemenetéhez. Egy túlfeszültség elleni eszköz arra szolgál, hogy ezt a kiugró értéket „kiegyenlítse” és az eszközeinkre csak a névleges feszültség kerüljön.

Ha lakásbiztosítással rendelkezem…

A villámcsapás elemi kárnak minősül, ami pedig a legtöbb biztosításnak része. Ebben az esetben számíthatunk térítésre, ha azonban én okozom (például kapcsolódási műveletből adódó kár) már rongálásnak minősül, és nem fedezi az alapbiztosítás.

Egy megfelelő biztosítás védelmet jelent a túlfeszültség miatt sérült hardverekre, szoftverek esetében azonban nem tudunk mit tenni. Az eszmei értékkel bíró adatokért pedig nem kaphatunk térítést (pedig lehet, számunkra azok a legértékesebbek).

Lakásbiztosítások esetében figyeljünk arra, hogy az elektronikai eszközök nem feltétlenül vannak benne az alapbiztosításban! A Genertelnél, az alapbiztosítás az általános háztartási ingóságokra terjed ki: ebben pedig a 250 000 Ft egyedi érték alatt lévő híradástechnikai eszközök (hi-fi, TV, számítógép) vannak benne.  Ha ennél értékesebb eszközzel rendelkezünk, akkor érdemes a Kiemelt értékű ingóság nevű kiegészítőt is belevenni a biztosításunkba.

Azt mindenképp tartsuk szem előtt, hogy ezekre a károkra akkor számíthatunk térítésre, ha rendelkezünk ingóságbiztosítással. Ha csak lakásbiztosításunk van, akkor nem várhatunk térítést például a laptopunkra.