Mindannyian találkoztunk már kullanccsal, vagy legalább hallottunk róla. De pontosan miért olyan veszélyes és hogyan védekezhetünk ellene? Egyáltalán miféle lény a kullancs?

A kullancs alapvetően nem rovar, így a teste sem fejből, torból és potrohból áll, csupán fejből és testből. Az ízeltlábúak közé tartozik, a csáprágósok altörzsébe, azon belül a pókszabásúak és az atkák osztályába.

Emberekre és állatokra is fenyegetést jelentenek. A kutyák és macskák a dermacentor reticulatus fajtól fertőződhetnek meg a babéziózis nevű betegséggel. Ha kiskedvenced szokatlanul levert, igyekszik sötét sarkokba bújni, és alig eszik az ételéből, mindenképp nézd át alaposan a bundáját, mielőtt elviszed az állatorvoshoz, hiszen lehet, hogy kullancs van benne.

A közönséges kullancs, ami az embereket is megtámadhatja, a Lyme-kór valamint az agyvelő gyulladás kórokozóját terjesztheti. Nem minden kullancs fertőzött, de ránézésre nem lehet megállapítani melyik az és melyik nem, ezért jó, ha mindent megteszel, hogy elkerüld őket.

Az irodában és tömegközlekedési eszközökön biztonságban vagy, mert a kullancsoknak párás, nedves, bokros, fás környezetre van szükségük, de szem előtt kell tartani, hogy a kullancs képes „utazni”. Még ha magától csak pár métert is tud megtenni, állatok bundáján, ruhákon megkapaszkodva városi környezetbe is eljuthat, parkokban, strandok füves részein, vagy akár a kertedben is megbújhat.

Hogyan vegyük fel a harcot a kullancsokkal?

Az egyik mód a védekezésre a vegyszeres irtás, amit szakemberek végeznek. A terjesztett agyhártyagyulladás ellen van oltás, amit már télen beadathatunk. Sajnos azonban a Lyme-kór ellen nincsen vakcina, itt a megoldás a megelőzés!

A boltokban, gyógyszertárakban sokféle krémet illetve spray-t árulnak, arra viszont figyelnünk kell, hogy a választott termék ruhára vagy bőrre alkalmazandó-e, milyen mennyiséget kell belőle használni, és hogy milyen időközönként kell újra bekenni, befújni magunkat.

Hasonlóan hasznos lehet a zárt öltözék, ha nem hagyunk teret a kis vérszívóknak, hogy a bőrünkhöz férkőzzenek. Ez mondjuk lehet kétélű fegyver is, hiszen a kullancsok a ruha alatt kellemes árnyékos helyet találnak, amit kifejezetten kedvelnek.

Mindezek miatt kiemelten fontos, hogy rögtön a kirándulás után, vagy legkésőbb a nap végén, alaposan átnézzük a bőrünket, főleg a hajlatokban: ágyék, hónalj, térdhajlat, törzs, de a hajas fejbőr is gyakori előfordulási helye lehet. A kullancscsípés nem fáj, mert az állat először érzéstelenít, így az akciójából semmit nem fogunk észrevenni. De fogjuk látni a tettest, ha már ott van.

Ha ez bekövetkezik, és észrevesszük a befúródott kullancsot, legyünk óvatosak! Nem szabad megnyomni, vagy zsíros, mérgező krémekkel megpróbálni megszabadulni tőle. A kullancs emésztőrendszere egy zsákutca, amit ki kell ürítenie, az a szájnyílásán át távozik; egyenesen a véráramodba – a kórokozókkal együtt.

A kullancs biztonságos eltávolításához patikák, túra- és gazdaboltok kínálnak erre a célra kifejlesztett eszközt, egy speciális csipeszt. Ha van más, vékony lehetőleg fém csipeszünk, az is megteszi, sőt akár cérna segítségével is ki lehet kapni a kis bestiát. A lényeg, hogy a bőrhöz közel ragadjuk meg, nehogy a teste megnyomódjon.

A kullancs elleni védekezési listádra felveheted a biztosításkötést is. Az ingyenes kullancsbiztosítás a betegség kezeléséhez nyújt anyagi segítséget, ha a Lyme-kór, agyburok és/vagy agyvelőgyulladás a kullancscsípés miatt alakult ki. Nem kerül semmibe, és egy éven át az egész család számára nyújt biztonságot. Lejárat után a biztosítás magától megszűnik, nincs vele más dolgod.