Először is, őrizzük meg a nyugalmunkat! A baj már megtörtént, a kétségbeesés nem fog segíteni. A legnehezebb hideg fejjel gondolkodni, és szülő legyen a talpán, aki képes egy ilyen helyzetben teljesen nyugodt maradni.

Jó stratégia lehet, ha preventív jelleggel előre felkészülünk a váratlan helyzetekre is, végiggondolva a lehetséges szcenáriókat, felmérve a veszélyforrásokat. Ha legalább egyszer lepörgettük mindezt, jó eséllyel éles helyzetben előbb eszünkbe jut a jó megoldás, és képesek leszünk a helyesen dönteni.

Kis harcosok a világ ellen

A gyerekek nem ijednek meg a kihívásoktól, főleg, ha az a kihívás úgy kezdődik, hogy „ne csináld”, „ne menj oda”, vagy „ez nem játék”. Szülőként csak azt látjuk, hogy az égvilágon minden balesetveszélyes lehet számukra.

A kisebb sérülések, mint lila foltok, púp a buksin vagy kisebb horzsolás könnyen kezelhető varázspuszival, vagy egy öleléssel, esetleg egy kis fertőtlenítőszerrel és egy micimackós ragtapasszal. Azonban nagyobb baj esetén döntést kell hoznunk. Ha a helyzet súlyossága indokolja, vagy bizonytalanok lennénk abban, mit kell tennünk, azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt a 112-es számon! Az elsősegélyről – amennyiben szükséges, addig se feledkezzünk meg!

Horzsolás, vágás, karmolás

Vágásnál, karmolásnál meg kell vizsgálnunk, mennyire mély a seb. Elég egy fertőtlenítés és sebkötözés? Ha erős a vérzés, akkor előfordulhat, hogy össze kell majd ölteni. Ha lehet, akkor ültessük autóba a sérültet és vigyük el az ügyeletre. A mentők kihívásával meglehet, hogy csak megijesztjük a kicsit.

Zúzódások

Zúzott sebek, zúzódások esetében a vérzés enyhe, a szöveti roncsolódás viszont nagy. Ilyenkor is ajánlott átmosni picit a bőrfelületet, de a hangsúly inkább azon lesz, hogy krémekkel, borogatással nyugtassuk a felszíni és mélyebb szöveteket. Tompítsuk a széles skálán fellépő, nagymértékű fájdalmat: sokszor egy ölelés és egy kis csoki teszi a legnagyobb csodát.

Azonban fokozottan figyeljünk, hogyha gyermekünk a fejét ütötte be! Akár rögtön, akár a baleset után egy órával szédül, hányingere van, esetleg elájul, akkor komoly koponyasérülés érhette. Inkább hívjunk mentőt, semmiképpen ne sétáljunk el vele az orvoshoz.

Égés

Égésnél legalább negyed órán át, de inkább hosszabb ideig hűtsük folyó víz alatt a sérült felületet, mert ez megakadályozhatja, hogy az égés mélyebbre terjedjen, vagy, hogy nagyobb bőrfelület roncsolódjon. Az égett bőrfelületet sterilen takarjuk le, vagy, ha a felület túl nagy, a gyereket csavarjuk egy tiszta lepedőbe. Amennyiben az égés nagyobb területet érint, ajánlott mindenképpen azonnal mentőt hívni, vagy orvoshoz vinni a gyereket!

Áramütés

Először is fontos, hogy ne nyúljunk a sérült kicsihez azonnal, hiszen minket is megrázhat az áram. Ha még mindig feszültséghatás alatt áll, akkor igyekezzünk az áramforrást kiiktatni – lehetőleg olyan eszköz segítségével, ami nem vezeti az áramot (például egy fakanállal). Ugyanilyen eszközzel (seprűnyél, vastag, száraz törülköző) húzzuk el a feszültségforrástól. Hogyha a sérült nincs eszméleténél, akkor az újraélesztés szabályai szerint kell eljárnunk és hívjuk a mentőt. Akkor is, ha nem volt életveszélyes állapotban, mindenképp vigyük kórházba, hiszen az áramütés káros hatásai később is megnyilvánulhatnak!

Harapás, csípés

Harapott sérülést okozhat állat, vagy akár egy játszótárs is, ilyenkor a legfontosabb a fertőtlenítés és a vérzés elállítása. Állati harapás következtében a fertőzés veszélyével is számolnunk kell, ezért érdemes mindenképp elvinni a kicsit az orvoshoz, lehetőleg minél hamarabb.

Csípések leginkább a nyári melegek velejárói, amikor a sok szabad bőrfelület és kevés ruharéteg miatt könnyen elérnek minket a rovarok. A kullancsok az általuk terjesztett Lyme kór és agyhártyagyulladás miatt kiemelten veszélyesek. Ha meglátjuk a kokárda-szerű vörös foltot, akkor azonnal vigyük el a gyerekeket orvoshoz!

Fulladás

Gyerekeknél elég sokszor előfordulhat, hogy valamilyen kisebb tárgyat megpróbálnak lenyelni, vagy az orrukba, fülükbe, egyéb testnyílásokba dugni. Ha még nem csúszott túl mélyre a tárgy, akkor mi magunk is ki tudjuk venni, azonban, ha nem tudjuk kiemelni, akkor inkább hívjunk mentőt. Fontos, hogy addig is próbáljuk beindítani a légzést. A kicsit fejjel lefele fordítva fektessük le, hogy a feje szabadon maradjon, majd óvatosan ütögessük meg a két lapocka között. Ha mindez nem segít, akkor marad a klasszikus újraélesztési technika.

A fenti lista mindössze néhány iránymutatás ad arra nézve, mit tegyünk, ha baleset éri a gyereket. Mivel nem lehet minden nap, minden percben figyelni rájuk – bármennyire is igyekszünk – nagyon fontos, hogy tanítsuk is őket! Ez nem könnyű kihívás, de ha a gyerkőcök maguktól felismerik a veszélyforrásokat, akkor kisebb eséllyel kell a fenti tanácsokhoz fordulni!