A megfelelő otthon megtalálása sosem egyszerű feladat. Az árak elképesztő magaslatokban, és a legjobb helyeken lévő albérleteket szinte pillanatok alatt elkapkodják. És ha még találunk is jó árú és jó fekvésű ingatlant, akkor is számos további akadályba ütközhetünk.

Most összeszedtünk néhány pontot, amiket átgondolva könnyebben igazodhatunk el az albérletvadászat kérdésekkel teli világában.

Hol keressek magamnak albérletet?

Erre a kérdésre számos válasz létezik. Ha csak beírom a Google keresőbe, hogy albérlet, szinte végtelen mennyiségű hirdetést, fórumot találhatok.

Apró hirdetések felületei

Bár mára már igen ritka, hogy újságokban keresgélnénk a megfelelő albérletet, az online világban erre is találhatunk megoldást. A hirdetéseket egybetömörítő oldalakon, mint a Jófogás, vagy az Apród, számos ajánlatot találhatunk. Ezeken kívül szétnézhetünk a lakásokra specializált hirdetőknél is, mint az az ingatlan.com, albérlet.hu, vagy az Otthontérkép.

Ingatlanközvetítő cégek

Amikor albérletet keresünk, kérhetjük ingatlanközvetítők segítségét is. Sokan nem választják ezt a keresési módot, a legtöbbször bizalmatlanság, vagy a díjfizetés bizonytalansága miatt. Nagyon nehéz azt mondani, hogy ez jó vagy rossz döntés. Mint minden szolgáltatás esetén, itt is vannak jobb és rosszabb szolgáltatók, de ma már az internet számos lehetőséget teremt, hogy utána járjunk egyes irodáknak. Olvassuk el a weboldalukat, a közösségi oldalaikat, és főleg az ezekre érkező véleményeket. Az albérlet.hu blogján egy cikket olvashatunk arról, hogyan is működik albérlet keresés esetén egy ingatlanközvetítői szolgáltatás.

Közösségi oldalak csoportjai

Szintén megoldás lehet, ha például a Facebookon albérletek adás-vételére létrejött csoportokat keresünk fel. Ezekben a csoportokban igyekeznek szűrni a kínálatot, de azért legyünk óvatosak a hirdetésekkel!

Amikor már találtam megfelelő ingatlanokat

Ha sikerült néhány szimpatikus albérletre akadom, akkor az első, hogy gyűjtsek róla minél több információt. Papír legyen előttem és toll a kezemben, mikor felhívom a szóba jöhető lakások kapcsolattartóit. Néhány kérdést mindenképp tegyünk fel, mielőtt még ellátogatnánk bárhová is.

A rezsi és ehhez kapcsolódó kérdések

A rezsi költségét a legtöbb esetben a bérleti díj fölött fizetjük, ezért tájékozódjunk arról, hogy milyen összegre számíthatunk. Elég nagyok lehetnek az eltérések, főleg ha egy négy méteres belmagasságú, elektromos fűtésrendszerű lakásról, vagy egy két méter belmagasságú, kazános téglaházról beszélünk.

Rákérdezhetünk a közös költségre. Törvény szerint ezt (ami a ház javítását, karbantartását fedezi) az ingatlan tulajdonosnak kell fizetnie, de lehet benne szemétszállítási díj, ami a bérlőt terheli. A közös költség fizetése a bérleti szerződésben meghatározható.

Érdemes rákérdeznünk van-e TV vagy internet szolgáltatás bekötve? Amennyiben a kiszemelt albérletben nincs mondjuk internet, de nekünk szükségünk van rá, akkor kérdezzük meg, van-e lehetőség beszereltetni?

Nem árt, ha tudjuk, mire számíthatunk a bútorok terén. Bizonyos készülékek megtalálhatók a legtöbb kiadó lakásban, de célszerű rákérdezünk, hogy van-e mondjuk mikró, vagy mosógép. Esetleg van-e a ruhák szárításához eszköz, a konyha teljesen felszerelt-e, vagy a tányérok és egyéb dolgok beszerzése még plusz költséget fog nekünk okozni? És így tovább. Előnyben vagyunk, ha tudjuk, mi az, amire feltétlen szükségünk lenne, de amit mi magunk nem tudunk biztosítani.

+2 tipp:

A környék és a közlekedés

Ma már a Google maps segítségével a legtöbb utcán tehetünk egy virtuális sétát. Látogassuk meg az ingatlan környékét, tervezzük meg az útvonalat a számunkra fontos helyszínektől (munkahely, egyetem, stb.)

Házfelújítás

Érdemes rákérdezni, hogy terveznek-e a közeljövőben a házban/társasházban nagyobb mértékű felújítást, pl. födém szigetelést, emelet ráépítést vagy bármi egyéb nagyobb munkálatot. Egy több hónapos, akár éves felújítással járó zaj és por hamar zavaróvá válik, főleg, ha otthonról dolgozunk/tanulunk, vagy kisgyerek van a családban, akivel otthon van az egyik szülő. Arról nem is beszélve, hogy egy nagyobb építkezés során gyakran fenn áll a veszélye annak, hogy valami kár keletkezik a lakásban és az ott lévő értékeinkben.

Ha történik valami baj

Sosem jó erre gondolni, de nem feledkezhetünk meg arról, milyen károk keletkezhetnek otthonunkban. Panellakásokban szinte mindig probléma a beázás, de a kisebb háztartási balesetek sem ritkák. Költözés előtt arról is érdeklődhetünk, van-e a házon biztosítás? Már csak a felelősségbiztosítás miatt is érdemes elgondolkodni a lakásbiztosításon: ha mi áztatjuk el az alattunk lakót, és nincs biztosításunk, akkor komoly anyagi terhet is jelenthet a kártérítés.

Külön köthetünk csak az ingóságainkra biztosítást, függetlenül a társasház vagy a tulajdonos ingatlan biztosításától. Egy biztosítás egy évre lehet megkötni, de ha valami miatt előbb ki kell költöznünk az albérletből, akkor érdekmúlással felmondhatjuk a szerződést. Ilyenkor a biztosítási díj arányos részét visszakapjuk.

Mire figyeljünk még oda?

Mindenképpen írásban kössük meg a bérleti szerződést, a későbbi vitás helyzetek megoldása miatt!

Minden hónapban szerezzük be a befizetésekről szóló igazolást és rögzítsük az óraállásokat. Ez megkönnyíti a pontos elszámolást, és tényleg azt fizetjük ki, amit felhasználtunk.

Az albérlet birtokba vétele időpontjában készítsünk átadási jegyzőkönyvet a mérőóra állásáról, a kulcsokról, bútorokról. Készíthetünk fotókat is az albérlet átadáskori állapotáról. Ezt a procedúrát kiköltözéskor is csináljuk végig!

A szerződés aláírásakor a tulajdonos előlegbe kérhet 3 havi bérleti díjat. Ne felejtsük, hogy ez kaució és nem előre fizetés. A háromból az első igaz egyhónapi bérleti díj, de a másik két hónapra szóló összeget – ha minden rendben volt a lakás visszavételénél – akkor visszakapjuk.

Még ha csak ideiglenesen is, de a bérlemény az otthonunk lesz, ha nem is érezzük elsőre annak. Nehéz elszakadni a már jól ismerttől, és új személyes teret kialakítani magunknak. Az alábbi cikk ehhez ad néhány jó tanácsot: http://stresszmenteskoltozes.hu/a-sorozatos-koltozes-megoli-az-otthonos-otthon-erzeset/

Reméljük, mindenki megtalálja a számára legjobb (és legbiztonságosabb) otthont!