Végre itt a nyár, a strandok, a gombócos fagyik, és a balatonparti tejfölös lángosok időszaka! A ragyogó napsütés jó hatással van a testünkre-lelkünkre egyaránt, segít a szervezetünknek a D-vitamin előállításban és javít a közérzetünkön.

Sajnos azonban nem feledkezhetünk meg a napozás veszélyeiről sem. Talán mindannyian tapasztaltuk már azt a fájó, égető érzést, amit azok az egyébként csodás napsugarak hagytak a bőrünkön…

Ilyenkor nem is tudunk sokat tenni, csupán enyhíteni a panaszokat. A panthenolos és az aloe verás gél nyugtatja a bőrt, a tejföl és a hideg zuhany hűsít, pár nap alatt pedig rendbe is jöhet a bőrünk, főleg kisebb kipirosodás esetén. Az igazán nagy baj az, hogy ezek a károsodások hosszú távon összeadódnak, gyorsítva a bőr öregedését és növelve a későbbi bőrdaganat kockázatát.

A legjobb, amit tehetünk, ha megelőzzük a panaszokat, és felkészülünk a nap erejére! Egy hosszú listába összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, hogy aztán felkészülten vágjunk neki a balatoni nyárnak.

  1. Napozzunk az első nyári sugarakkal

Ahogy közeledik a jó idő, vagy éppen a várva várt nyaralás, érdemes felkészíteni a bőrünket a forró sugarakra. Délutánonként üljünk ki a napozni egy kicsit, néhány percre csak, napról napra növelve a D-vitamin adagot.

  1. A szoláriumos „felkészülés” nem az igazi

A valódi napfény másként hat a bőrünkre, mint a szolárium mesterséges sugarai, éppen ezért hamis biztonságot adhat ez a fajta barnaság.

  1. D-vitamin és sok répa 🙂

A nyári napozásra ajánlott már a szezon előtt elkezdeni felkészíteni a szervezetünket is, nem csak a bőrünket.  Kevéssé ismert, de nagyon hatásos módszer a leégés ellen, ha tavasszal elkezdünk rendszeresen D-vitamint szedni. Az ajánlott mennyiség napi 1000  NE, de már napi 400 NE-nyi D-vitaminnal is ellenállóbbá tehetjük bőrünket a leégés ellen.

A D-vitamin mellett a  béta-karotin a másik csodafegyver a leégés ellen és az egészséges barnulás elősegítésére. A béta-karotin, vagyis az A- provitamin semlegesíti az agresszív anyagokat, vagy más néven a szabad gyököket, amelyek a napsugarak hatására képződnek a szervezetünkben.

Amellett, hogy védőfaktorként hat a káros UV-A és UV-B napsugarakkal szemben, segít, hogy gyorsabban és egyenletesebben barnuljunk.  Természetes módon főleg a répában található, de ahhoz, hogy megfelelő mennyiséget tudjunk bevinni a szervezetünkbe, kapszula formájában érdemes szedni.

  1. Megfelelő naptejet mindenkinek!

Aki fehér bőrű és szeplős, tudja jól, hogy az erős napfénnyel komoly harcot kell vívnia, 20 faktor alatti naptejről szó sem lehet. Azonban azok, akiknek a bőre hálás, könnyen barnul, nekik sem szabad elfeledkezni a napvédőkről, hiszen a bőr gyorsabb öregedése és a bőrrák kialakulása számukra is fenyegetést jelent! Sokan viszketnek a naptejtől, vagy nem szeretik az állagát a bőrön; nekik érdemes kipróbálni a napolajat.  A naptejhez hasonlóan kiváló védelmet biztosít, de könnyebben beszívódik és talán kevésbé irritál.

  1. Várjuk meg, hogy beszívódjon a naptej

Bekenés után ne azonnal feküdjünk ki a partra, vagy csobbanjunk a medencébe. Várjuk legalább egy negyed órát, hogy alaposan felszívódjon a krém.

  1. Kenjük magunk napközben is

A legtöbb naptej csak ideig-óráig hat, attól függően, hogy milyen terméket használunk. Inkább menjünk biztosra, és kenjük be magunkat többször egy nap.

  1. Hűsölés az árnyékban

Főleg dél környékén, amikor a nap a legerősebb, húzódjunk fedezékbe a napsugarak elől! 11 óra és 16 óra között a legveszélyesebb a nap, ilyenkor figyeljünk nagyon oda a sugárzásra!

  1. Napernyő alatt is megéghetünk

Igen, sajnos a víz visszaveri a napfényt, a beton és a homok növeli az UV sugarak hatását, így napernyő alatt sem vagyunk 100%-ig biztonságban. A napvédőkrém itt is sokat segít, valamint érdemes beszerezni egy kalapot, fejkendőt, ami még kényelmes is.

  1. Napozás utáni krémek használata

Nem csak leégés után! Az égető napfény szárítja a bőrünk, éppen ezért fontos a folyamatos hidratálás. Sokkal szebb és egészségesebb lesz a bőrünk, ha napozás után bekenjük magunkat hidratáló krémmel.

  1. Hidratálás nem csak krémekkel

Nyáron sok folyadékot kell innunk, ezt ne felejtsük el. A hidratáló krémek szépek és jók, de az ivóvizet nem tudják pótolni. Remek nasi ilyenkor a dinnye, és más gyümölcsök is, magas folyadék-, illetve vitamin tartalmuk miatt, finomak, és még egészségesek is!

10+1 Ne akarjunk azonnal csokibarnák lenni, azt a bőrünk később meghálálja!

Ha türelmesek vagyunk, hosszú távon sokkal egészségesebb és fiatalabb marad a bőrünk.

Reméljünk, hogy ezek a kis tippek segítenek, hogy a nyári napsugarak ne váljanak az ellenségeinkké, és egészséges barnasággal nézzünk szembe majd a szeptemberrel!