Ősszel sem kell, hogy véget érjen a bicikliszezon! A gyönyörű őszi tájban különleges élmény lehet egy biciklis kirándulás, arra azért figyelnünk kell, hogy az időjárás nem mindig kedvez nekünk. Megfelelő biciklin ülve, réteges öltözettel azonban kellemes étvégi program lehet.

Ahhoz azonban, hogy felkészülten induljunk nem csak a ruhára és a biciklire kell gondoljunk. Hogyan csomagoljunk egy hétvégi biciklitúrára? Tapasztalt bringásoknak nem tarthat sokáig, de ha mi csak alkalom adtán ülnénk nyeregbe, akkor azért okozhat fejtörést a pakolás.

Készítsünk listát!

Egy lista segít abban, hogy végig gondoljuk mire lehet szükség, és hogy átlássuk mi van meg, és mi hiányzik még. Ne sajnáljuk az idő, üljünk le és írjuk össze az út kellékeit!

Mibe pakoljunk?

Érdemes a felszerelést a biciklire rögzíteni, főleg ha hosszabb útra megyünk. Egy jó minőségi biciklis táska nagy segítséget jelent, amiben kényelmesen elrendezhetjük a szükséges eszközeinket, felszerelésünk. Készülhetünk nyeregtáskával, vagy terepen jól jön egy jó kialakítású hátizsák, lehetőleg vízálló, hiszen ősszel bármikor ránk szakadhat egy kis eső. Praktikus, ha van nálunk esőkabát, vagy olyan vékony, vízálló vászon, amivel le tudjuk teríteni a holmijainkat.

A lényeg, hogy úgy rendezzük el a táskákat, hogy minél könnyebben tudjunk kormányozni. Előre csak kisebb súlyokat tegyünk és főként azokat a dolgainkat, amiket többször kell majd elővennünk (például telefon vagy a térkép). Hátul, ha kell, rendezzük el a kerék két oldalára a csomagokat. Biciklis táskáknál fontos hogy könnyen fel és leszerelhető legyen, különben szíjakkal és gumipókokkal szenvedhetünk minden pakolásnál.

Milyen ruhában induljunk útnak?

Az őszi idő csípős és esős, de ha kisüt a nap, akkor a nyeregben kimondottan izzasztóvá is válhat. Öltözzünk rétegesen, készüljünk fel melegre és hidegre egyaránt – főleg az esőre! Legyen a mezünk alatt trikó, és akár két vékonyabb pulcsit is viseljünk. Az orkándzseki nagy szolgálatot tehet az erősebb szembeszélben!

Trikón és esőkabáton túl, jó, ha van rajtunk (vagy nálunk) kesztyű és sapka, főleg ha egy különösen csípős napon indulunk el.

Napszemüveg vagy bringás szemüveg nagyon jól tud jönni az úton, de figyeljünk, hogy kellőképp védjen az UV sugárzás ellen.

Ne feledkezzünk meg a védőfelszerelésről: egy bukósisak jó ha van nálunk, ha hegy-völgyesebb túrára indulunk, akkor a könyök, és térdvédők is hasznosak lehetnek. Ha gyerekekkel biciklizünk, akkor ezeket semmiképp se hagyjuk otthon!

Biciklis felszerelés

Minél hosszabb útra megyünk, annál nagyobb az esély, hogy valami baj lesz a biciklivel. Mindenképp ellenőrizzük járművünket elindulás előtt, de ha valami mégis balul sülne el, legyen nálunk egy szerszámkészletet, ehhez érdemes elolvasnunk a bikemag.hu cikkét. Legyen nálunk pumpa, pótbelső, defektjavító készlet!

Emellett ne felejtsünk el valamilyen záró szerkezetet is bekészíteni. Ha megállnánk egy ebédre, vagy valahova begyalogolni, akkor is tudjuk biztonságban a kerékpárunk.

Természetesen a biciklin elengedhetetlenek a KRESZ szerint kötelező felszerelés. Ezekről se feledkezzünk meg!

Ételek és italok

Először is azt kell meghatároznunk, hogy út közben megállunk-e majd enni, esetleg vásárolni? Ebben az esetben kevesebb ételt kell csomagolnunk. Valami kis helyet foglaló élelmiszer azért akkor is legyen nálunk, ha megállások mellett döntünk. Lehet például müzli szelet, szőlőcukor vagy gyümölcs.

A vizet se felejtsük el! Még ha nincs is forró nyár, akkor is legyen nálunk elég ivóvíz. Ha út közben vannak ivó kutak, akkor akár újra is tölthetjük kulacsainkat.

Hasznos holmik – mit ne hagyjunk még otthon?

Szükséges igazolványaink legyenek nálunk, valamint készpénz: ha megállnák vásárolni, ebédelni, vonatra szállnánk, vagy akár egy fizetős WC-t vennénk igénybe.

 Telefon és térkép

Nézzünk utána olyan térképeknek, amelyeken látszanak a biciklis utak, mint például a geologika.hu oldala, vagy a térképem.hu. Ezek segítségével megtervezhetjük az utunkat, sőt akár nyomon követhetjük azt is, merre járunk. Nagyon kényelmes megoldás, főleg hogyha van biciklire szerelhető mobiltartónk.

Mindezek ellenére ne vessük el a hagyományos papír alapú térképet sem: ha nem tudunk az internetre, műholdra csatlakozni a telefonunkkal, akkor nagyon jól fog jönni!

Zsebkendő, WC papír

Ha hív a természet, akkor bizony mennünk kell… és sajnos nem biztos, hogy az úton találunk megfelelően felszerelt létesítményt erre a célra. Ilyenkor jó, ha fel vagyunk készülve. Még jobb, ha van nálunk nedves törlőkendő.

Elsősegély készlet

Sajnos ezt nem lehet megjósolni: bármikor jöhet egy éles kanyar, egy nem várt bukkanó, és máris ott a baj. Ha van nálunk elsősegély készlet, akkor a kisebb sérüléseket rögtön el tudjuk látni. Tegyünk be fájdalomcsillapítót, görcsoldót és izomlazítót is!

Reméljük mindenki számára kellemes élményt jelent egy őszi kerékpártúra, és a gyönyörű, sárgás-vöröses táj, kellemes menetszél és a frissítő száguldás marad emlékként.