Arra érünk haza, hogy valami furcsa szag terjeng a nappaliban. Nehéz, dohos szag, de szinte csak addig érezzük, amíg belépünk, aztán gyorsan hozzászokik az orrunk. Meg is feledkezünk róla, egészen addig, amíg kint nem töltünk egy kis időt, majd újra belépünk az ajtón… talán mindannyian tudjuk milyen, amikor a penész megül a lakásunkban…

Képzeljük el, hogy van egy nagy, beépített szekrény az előszobánkban. Mivel már nagyon zavaró a szag, és sejtjük, hogy mi áll a háttérben, ezért szétszedjük a bútordarabot…  és tessék, ott vannak a szürkés foltok.

1. Mit tegyünk most…?

Letörölhetjük ecetes ronggyal, vagy lefújhatjuk ammóniás vízzel, esetleg elrohanhatunk egy drága, vagy kevésbé drága penészölőért. Pár óra alatt már nyoma sem lesz a foltoknak. Azonban ez nem végleges megoldás, hónapok, hetek, vagy akár napok múlva visszatérhetnek a foltok. Épp ezért fontos, hogy a penészedés okát találjuk meg, és ne csak a foltokat tüntessük el.

A penészedés több dolog miatt is kialakulhat, néhány tippért érdemes átnézni 10 dolog ami a beázás mögött állhat című cikket, amiben összegyűjtöttük a beázás legjellemzőbb okait.

2. Amit a penész imád: lecsapódó pára

Ez a legjellemzőbb ok, éppen ezért ezt egy kicsit részletesebben vegyük szemügyre!

A pára a hőmérsékletkülönbség és a szobában jelen lévő páratartalom miatt alakul ki. Ha a fal, vagy az ablak jóval hidegebb a szoba hőmérsékleténél, és közben legalább egy bizonyos fokú páratartalom van a szobában, elérhetjük a harmatpontot, amikor is a hidegebb felületen megjelennek a vízcseppek. Ezt pedig a penészgombák nagyon szeretik.

Két dolgot tudunk szabályozni ebben a képletben: egyrészt a falak, ablakok hőmérsékletét. Ezt megfelelő szigeteléssel meg lehet oldani, de sajnos nem olcsó dolog. Megéri mégis, főleg ha ezelőtt nem volt egyáltalán szigetelés a házon, hiszen nem csak a penész ellen hasznos, de a fűtésszámlánkat is csökkenteni tudja a jó szigetelés.

A másik dolog, amire még hatással lehetünk, az a pára. Természetesen itt is vannak egyszerű praktikák, amiket alkalmazhatunk. Az első ilyen egyszerű – ámde nagyszerű – megoldás, a rendszeres szellőztetés. Érdemes reggel-este egy kis időre kinyitjuk az ablakot, ajtót, hogy kicserélődjön a levegő és persze csökkenjen a páratartalom. Abban a szobában, amiben teregetünk, jó, ha többször is nyitunk ablakot. A száradó ruhák jelentősen növelhetik a páratartalmat.

A szellőztetés mellett vásárolhatunk páraelszívó berendezéseket, amik lehetnek párezer forintos (ezek jóval kisebb hatékonyságúak) vagy akár több tízezres nagyságrendű befektetések is. A nem jól szellőző helyeken sajnos ez lehet az egyetlen igazán hatékony megoldás a pára (és az amiatt kialakuló penész) miatt.

3. Műszaki és egyéb hibák a házban

Egy csőrepedés miatt szintén kialakulhat a penész, főleg, ha a víz épp csak annyira szivárog, hogy a falat nedvesen tartsa. Ebben az esetben nem tudjuk elkerülni a szerelőt, és nem is érdemes: minél tovább halogatjuk, annál nagyobb lesz a baj, és a kezdeti repedésből akár törés is lehet. Nézzük meg, hogy nem csökkent-e a víznyomás, illetve nem csöpög-e folyamatosan a csap? Ha a víz áramlása nem a megszokott, az is utalhat arra, hogy valami baj van a vízvezetékkel.

Nem csak a vízvezetékekkel, de egyéb eszközeinkkel is lehet baj. Akár a vizes blokk, vagy a konyha elemei (pl. csapok, zuhany, kád, hűtő, sütő, akár még a vízforraló is) szivároghat, ami miatt könnyen megtelepszenek a penészgombák. Nézzük át az eszközeinket! A penészfoltok helye, vagy a lerakódott vízkő árulkodó lehet a forrás meghatározásában. Ha meg van az ok, akkor már könnyebb cselekednünk.