Belegondolni is szörnyű, ha egyik nap munka után arra érünk haza, hogy a bejárati ajtónk nyitva áll. Elsőre talán nem értjük, valaki hazaért előttünk? Nem létezik, hogy mi hagytuk így… Mi történhetett?! Betörtek hozzám…?

Berohanva a lakásba többnyire hatalmas rendetlenség fogad, felforgatva, szétdobálva minden holmi, hirtelen azt sem tudjuk, mihez kapjunk. Egy ilyen helyzetben nem csak értéktárgyaink veszhetnek el, hanem a biztonságérzetünk is, a saját otthonunkban válunk kiszolgáltatottá.

Az első és legfontosabb: ne essünk pánikba! Álljunk meg, vagy üljünk le egy percre, és próbáljuk meg összeszedni a gondolatainkat. A baj már megtörtént, most arra kell koncentrálni, hogy minél egyszerűbben megoldjuk a problémát.

Ha sikerült magunkhoz térni az első meglepetésből, rögtön hívjuk fel a rendőrséget! Ezt akár a 112-es általános segélyhívó számon, akár a 107 rendőrségi számon megtehetjük. Amíg meg nem érkeznek, lehetőleg semmihez se nyúljunk, hiszen azzal ronthatjuk a nyomrögzítés, később pedig a nyomozás eredményességét.

Rendőrségi jegyzőkönyvezés

A rendőrségi jegyzőkönyvbe tételesen fel kell sorolnunk az elvitt tárgyakat és azok értékét – ha pontosat nem tudunk, akkor is egy körülbelülit mindenképp adjunk meg. Ez a dokumentum a kárkifizetés szempontjából fontos, de nem csak ezeket veszi figyelembe a biztosító. Hasznos, ha vannak fényképeid a lakásodban tárolt értéktárgyakról, hiszen ezek is bizonyítékul szolgálhatnak az elvitt értékekről.

Zárak, ablakok javítása

Hogy megelőzzük a további veszteségeket, minél hamarabb javíttassuk ki a keletkezett károkat. A biztosítás fedezi a betörés során keletkezett rongálást is, ezért jó, ha készítünk képeket pl. az ablakról, zárakról, amik megsérültek. Emellett amit a szakember kijavít, kicserél, azt a kárszakértő kiérkezéséig soha ne dobd ki!

Lakásbiztosítások esetén tudnunk kell, hogy a betörés ellen védve vagyunk-e. Sokszor a betöréses lopás az alapbiztosítás része (a Genertelnél például az), de erről mindenképpen tájékozódjunk!

Mik lehetnek a kizárások?

Sajnos nem csak arra kell figyelnünk, hogy a betörés része-e a biztosításnak, hanem további feltételeknek is meg kell felelnünk a kár megtérítéséhez. Ha a betörő nem erőszakos módon jutott be, akkor nem fogadja el a biztosító a kárbejelentésünket. Ilyen erőszakos bejutási mód például az ajtó, ablak be- vagy feltörése, ezek a leginkább elterjedt módok. Azonban előfordulhat a fal vagy tető kibontása, vagy álkulccsal, más idegen eszközzel való behatolás az ingatlanba. Bizonyos esetekben nehéz megállapítani az erőszakos behatolást, ilyenkor független igazságügyi zárszakértőnek kell megállapítania, hogy a zár erőszak hatására engedett-e.

Másik probléma, ha nyitva hagyjuk az otthonunkat. Mielőtt kilépünk a házból, bizonyosodjunk meg róla, hogy az ablakokat bezártuk (a bukóra állított ablak nem számít bezártnak), majd hogy az ajtó zárja is rendesen a helyére kattant. A betörők számára is hívogató célpont a nyitott ablak, vagy a rosszul bezárt ajtó, és még a biztosító szolgáltatásától is eleshetünk.

Otthonunk védelmi rendszere

A kárkifizetés mértéke pedig nem csak az elvitt értékektől, de a védelmi rendszerünktől is függhet. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek a betöréskor csupán egyetlen biztonsági zár van az ajtaján, annak kisebb lesz a maximálisan kifizethető biztosítási szolgáltatás összege, mint akinek több zárási pont vagy akár még egy riasztó is működött a betörés alatt.

Tájékozódjunk arról a biztosítási feltételekben, hogy a mi lakásunk melyik védelmi szintbe tartozik, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés a kár kifizetésekor. Meglehet, csupán egyetlen biztonsági zár választ el a magasabb kategóriába sorolástól, ez pedig a baj esetén nagy különbséget jelenthet!

A Genertel biztosító védelmi szintjeinek részletes leírását és ezek alapján a kár esetén kifizethető maximális térítés összegeit ezen itt érheted el.

Az otthonunkat ért támadás mindig nehezen feldolgozható, lelkileg megterhelő esemény. Hiszen betörtek a legintimebb szféránkba, a magánéletünkbe, elvették az értékeinket, amiért megdolgoztunk és amik sokat jelentenek nekünk. Ilyenkor nagy könnyebbséget jelenthet egy jól megkötött lakásbiztosítás, ami a tehernek egy részét leveheti a vállunkról.