Sportolni jó – ezt mindannyian tudjuk. Ha kérdezik miért, számos okot tudunk felsorolni: a sport vékonyít, izmosít, fitten tart, kitartást- és önbizalmat ad, energiával tölt fel, javítja a mozgáskoordinációt, összehangol csapattársainkkal, közösséget épít és így tovább.

Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a sport kockázattal jár. Egyrészt fizikai szempontból, hiszen a szervezetünket kihívások elé állítjuk; másrészt anyagi szempontból, mert számos mozgásformához drága eszközöket kell beszereznünk.

Balesetbiztosítás, sportbiztosítás, utasbiztosítás, vagy lakásbiztosítás?

Mindegyik típusú biztosítás más eseményt és másképpen fed le. Ha a sport az életünk része, akkor a biztosítás megkötésekor végig kell gondolnunk, hogy mi a fontos számunkra, és milyen védelemre lehet szükségünk!

Balesetbiztosítás – az egészség az első

Ez a biztosítási típus az egészségünk védelmére szolgál. Ha hirtelen lesérülünk, egy nagyobb esés után kórházi ellátásra szorulunk, ezekre nyújthat térítést egy balesetbiztosítás. Itt a magas kockázatú tevékenységek, az extrém sportok, szinte minden esetben ki vannak zárva. Azt is tartsuk észben, hogy amíg a csonttörésre kaphatunk térítést, ha csak a fogunk törik le, arra már nem, de például műtéti térítés kapcsán a foggal kapcsolatos műtét is térül.

Az extrém sportok miatti sérülések ellátását a társadalombiztosítás sem fedezi (csak az életmentő sürgősségi ellátást), így egy rossz véget ért hegymászás után a kórház benyújtja a (nem túl szerény) számlát. Sok biztosítónál az ilyen esetekre külön biztosítást lehet kötni (például Generali Extrém sportok baleset-biztosítása). Ezeknek a biztosításoknak nagyon magas a díjszabása, de meg lehet kötni határozott időre (például 30 napra) és határozatlan időre, vagyis egy éves tartamra.

Mi számít extrém sportnak?

Számos ismert és kevésbé ismert extrém sport létezik, sőt ezeknek is van rengeteg eltérő iránya, változata. A hegymászástól a vitorlázáson át megannyi extrémnek minősülő sportág van.

Hasznos tipp: Minden biztosító köteles elérhetővé tenni a kizárásokat. Letölthető dokumentumok közt „biztosítási feltételek” (vagy ehhez hasonló) név alatt fogjuk megtalálni. A legegyszerűbb, ha a dokumentumban egy Ctrl+F segítségével rákeresünk a „veszélyes sport” kifejezésre. Ez a módszer további kérdéseinkre is segítséget nyújthat (rákereshetünk a „bekérhető dokumentumok” vagy a „kizárás” kifejezésekre is, hogy alaposabban tájékozódjunk).

Egy fontos dolgot tartsunk szem előtt: hivatásos sportolóként kizárás alá eshetünk ennél a biztosítási típusnál is. Ha sportszerződés keretében végzünk sporttevékenységet, vagy kockázatos munkánk van (kaszkadőr, testőr, stb.) akkor az általános sportbiztosítások nem nyújtanak védelmet.

Utasbiztosítás – mikor érdemes megkötnöm?

Nagyon sokszor az extrém sportolás utazáshoz is kötődik. Akkor, ha valamilyen extrém sportot űzünk alkalmanként (mint például télen elutazunk síelni) akkor érdemes utána járni az utasbiztosításoknak. Egy utasbiztosításban nem csak testi épségünk, de sporteszközeinkre nyújtott védelem is benne lehet! Síeléskor egy csúnya esés után a költségek az egekbe szökhetnek: kezdve a mentéstől, a korházi ellátáson át, a megsérült sífelszerelésig. Ilyenkor nagyon jól jön, ha van megfelelő biztosításunk. Figyeljünk arra, hogy amikor utasbiztosítást kötünk, akkor olyat (vagy olyan kiegészítőt) válasszunk, ami fedezi az általunk kívánt tevékenységet!

Lakásbiztosítás – eszközeink védelmére

Lakásbiztosítások esetén bizonyos sporteszközök beletartoznak az általános háztartási ingóság közé, ilyen például a kerékpár, vagy a golfütő. Elég soktípusú eszközt fel lehetne sorolni, ezért erről pontos listát nem biztos, hogy találunk. A biztosítás megkötésekor, vagy az ügyfélszolgálaton rákérdezhetünk, ha tudjuk, hogy mit akarunk biztosítani!

Sportos kiegészítők lakásbiztosítás mellé

Több típusú kiegészítőt választhatunk alapbiztosításunk mellé, hogy minél inkább testre szabjuk az otthonunk és saját védelmünket. Érdeklődjünk a lehetőségeinkről biztosítónknál! A Genertelnél található egy Sport csomag kiegészítő, ami egészségünkben és eszközeinkben történt káresemény esetén téríthet, de ma már szinte minden biztosító igyekszik változatos szolgáltatásokat kínálni.

A sportolás egészséges és kellemes tevékenység és fontos, hogy az életünk része legyen. Bármilyen sportot is űzünk, ha figyelmesek vagyunk magunkkal és környezetükkel, akkor a legtöbb bajt elkerülhetjük.