Kullancsveszély ott, ahol nem is gondolnád

Az időjárás kellemessé válása, a hívogató tavaszi napsütés arra készteti az embereket, hogy a hosszú téli bezártság után előkeressék a túrabotokat, hátizsákokat, napszemüvegeket, és elinduljanak túrázni, kirándulni, sétálni. A hideg hónapok napfény-  és oxigénhiánya végre bepótolható, és ez akár egy Margit-szigeti sétával is elkezdhető. De ne felejtsd el, a tavasz nemcsak bennünket csábít ki, hanem rengeteg élőlényt is. Köztük olyan vérszívó parazitákat, mint a kullancs.

A kullancsok kirajzási ideje április és május hónapokban történik, amit augusztusban és szeptemberben megismételnek. Azt hihetnéd, hogy csak erdőkben, azoknak is a ritkábban látogatott részein találhatók meg, távol az emberektől, de sajnos ez tévhit. Miután a kullancs vegyszeres irtása 2009 óta megszűnt, elszaporodtak, és ma már szinte bárhol megjelenhetnek, ahol emberek és állatok élnek. A rossz hír az, hogy ez a hely lehet akár a saját kerted vagy egy városi park is.

A kullancs elleni védekezés fontossága

Fontos tehát a kullancs elleni védelem, mert egy nemkívánatos csípésnek súlyos következményei lehetnek. A szerencsére ritkábban előforduló vírusos fertőzés, amit kullancscsípés okozhat: az agyvelő- és agyhártyagyulladás, viszont ezek annyira súlyosak lehetnek, hogy nem érdemes kockáztatni. Ezenkívül még számos baktériumot és kórokozót képes bejuttatni az ember szervezetébe, amelyek súlyos betegségeket és szövődményeket okozhatnak.  Jó néhány ízületi, idegrendszeri betegségért, szívizom gyulladásért egy kullancscsípés a felelős.

Nem túlzás azt állítani, hogy szinte mindenki veszélyben lehet, aki kiteszi a lábát a szabadba, legyen az akár a saját kiskertje is, ezért nagyon fontos a megelőzés és a védekezés. Az agyhártyagyulladás elleni védőoltás az egyik lehetőség, a kullancscsípés megelőzése a másik. Tévhit, hogy ezek a vérszívók a fákról potyognak a fejedre, és egy sapkával vagy kalappal megoldottad a kullancs  elleni védekezést.

A valóság az, hogy ezek a paraziták az aljnövényzetből, az avarból kerülnek fel az ember ruházatára vagy bőrére. Jó hír, hogy megfelelő öltözködéssel elhárítható a betolakodásuk.

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?

A megfelelő öltözet zárt cipőt, hosszú szárú, lehetőleg a zokniba, vagy a cipőbe tűrt nadrágszárat jelent, hosszú ujjú felsővel. Sapka vagy kalap azért szükséges, hogy a ruházatra mégis felkerülő kullancs ne tudjon feljutni az általa nagyon kedvelt hajas fejbőrbe.

Emellett a kullancs elleni védelem fontos része a kullancsriasztó permet vagy a kenőcs használata, melyeket drogériákban, patikákban vásárolhatsz meg. A permetezést vagy a bekenést négy óránként ismételd meg, mert a szer csak ennyi ideig képes hatni.

A kirándulás, grillezés vagy kerti munka után pedig ajánlatos a test teljes átvizsgálása. Egy néhány órán belül felfedezett és eltávolított vérszívó még nem tudja kifejteni fertőző hatását, és kullancscsipesszel, vagy egy erre a célra kifejlesztett kanállal kiemelhető. Ha beszakad a feje, ne ess pánikba, mert az önmagában nem fertőz, és néhány napon belül magától kilökődik a bőrből.

Ha jól felkészültél a kullancs elleni védekezésre, gondtalanul élvezheted a természet szépségeit és a friss levegőt.