Na EZT nem kellett volna!

Ismerősen cseng ez a mondat?

Valljuk be, velünk is történt már valamilyen karácsonyi baki, ami vagy vicces volt, vagy talán kínos, de annyi biztos, hogy 100%-ig karácsonyi! Talán azóta is visszaemlegetjük azt az alkalmat, amikor a frissen sütött bejgli kiszállt a tepsiből és a kutya orra elé pottyant, mert megbotlottunk a karácsonyfafüzér drótjában, miközben vittük a süteményt. Vagy mikor a pompás csúcsdíszt próbáltuk feleszkábálni a fa tetejére, ám az úgy gondolta, ha vízszintesbe helyezi magát, biztosan könnyebb dolgunk lesz vele!

Az ilyen történetek gyakran mókásak, de sajnos néha elég kellemetlenek is tudnak lenni. Senki nem vágyna arra, hogy törött lábbal ülje végig az ünnepeket, vagy egy égési sérülés miatt bekötött kézfejjel próbáljon kést és villát forgatni ujjai között a rántott hal elfogyasztásakor.

Éppen ezek megelőzéséhez összegyűjtöttünk 7 hihetetlen esetet, ami megtörténhet velünk az ünnepek alatt – és nem csak akkor, ha szétszórtságunkban figyelmetlenek vagyunk, hanem akkor is, mikor szuper felkészültnek érezzük magunkat. Adunk pár tippet, hogyan kerüljük el a bakikat!

1.Internetes vásárlás – vajon mi lesz a csomagban?

Ma már megszokott, hogy internetről rendelünk meg sok mindent. Legtöbbünk talán már a karácsonyi tömeg gondolatától is fázik, így szívesen intéz mindent a gép előtt ülve. Jobb viszont, ha vigyázunk, mert pórul járhatunk, ahogyan ez a 20 ember, akik úgy gondolták, gyors és jó módját választották a vásárlásnak.

TIPP!

webshop vásárlás karácsonykor

  • Ne kapkodjunk, olvassunk el mindent, amit leírnak a termékről (ellenőrizzük a méretet is, nehogy az 1 dolláros kanapé igazából csak játék méretű legyen). Könnyű belefutni megtévesztő leírásokba vagy hamisított termékekbe.
  • Csak olyan helyről vásároljunk, ahol vissza is veszik a nem megfelelő árut, vagy legalább kicserélik.
  • Érdemes átböngészni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által összeállított jogsértő webáruházakat tartalmazó listát. Vegyük például csak a hangzatos „csodát ígérő termékek” feketelistáját.
  • Vigyázzunk az interneten rendelt elektromos dekorációs holmikkal, mert rossz minőségűek, zárlatosak lehetnek, ami tűzhöz is vezethet. A figyelmeztető jelekről itt írtunk korábban.
  • Legyen lakásbiztosításunk, ami egy szerencsétlen balesetből adódó (pl. tűz) károkra is fedezetet nyújt. Lakásbiztosítás kalkuláció pár perc alatt ide kattintva elérhető!

2. A fenyőfa lelke

A karácsonyfa szisztematikus díszítésének nem csak praktikus, hanem biztonsági okai is vannak. Az első és legfontosabb talán az égősor. A legjobb, ha nem olcsó, piacokon kapható, rossz minőségű elektromos díszeket vásárolunk, hisz ezek megfelelő működése kérdéses. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság leggyakrabban a piacokon kapható karácsonyfa díszeket ellenőrzi, hisz a balesetveszélyes díszek szinte kizárólag utcai és piaci árusításból kerülnek ki. A Fogyasztóvédelem honlapján jó tippeket találunk arról, mire érdemes odafigyelnünk a karácsonyi hajsza során.

TIPP!

Amikor elkezdjük díszíteni a karácsonyfát, érdemes a díszek felrakásának sorrendjét meghatározni, mielőtt káoszba fordul az egész folyamat. Lássunk egy példát:

karácsonyfa díszítés

  1. Égősor: legelső lépésként helyezzük fel az égősorokat, de ne kapcsoljuk be, míg nem végzünk a teljes fa díszítésével, mert megrázhat minket az áram.
  2. Kisebb díszek: vigyázzunk, hogy a gyerekek ne érjék el őket, vagy vegyük körbe a fát. A kis díszek leesve könnyen eltörhetnek, a kicsik lenyelhetik őket.
  3. Boák, füzérek: a felső rétegre érdemes pakolni őket, de vigyázzunk arra, hogy ha csillagszórót, gyertyát gyújtunk a fán, ne legyen körülötte boa!
  4. Szaloncukor
  5. Csúcsdísz

+ 1 fontos tudnivaló! Ne próbáljuk ki otthon!… Semmiképpen!

Mindenki szeretné, hogy sokáig szép maradjon a karácsonyfája, de semmi esetre se locsoljuk, öntözzük a lakásban feldíszített fenyőket! Viccesen hangzik? Pedig megtörtént! Többeket rázott már meg áram amiatt, mert hidratáltan akarták tartani a lakás ünnepi ékét!

3. Égési sérülés – egészen meglepő okból

A briteknél volt egy év, amikor 18 embert kellett kórházba szállítani égési sérülés miatt. A baleset oka egészen hajmeresztő – úgy próbálták fel az újonnan kapott karácsonyi pulóvereket, hogy közben dohányoztak. Kezükben volt, vagy szájukból lógott a cigaretta, így az újdonsült ajándék hamar lángra kapott viselőjén.

TIPP!

Mit is lehet erre mondani? Hagyjunk fel a dohányzással, mert egészségkárosító! És főképp akkor hanyagoljuk, amikor ruhát próbálunk. Az sem árt, ha van balesetbiztosításunk, ami égési sérülésre is fedezetet nyújt!

4. Vágási sérülés – na de nem ám úgy, ahogy gondolnánk

karácsony dekor

A nem rendeltetésszerű eszközhasználat tipikus példája, amikor késsel akarnak csavarokat kitekerni, vagy éppen meghúzni. Szintén a britek statisztikája szerint évente több mint ötvenen szereznek vágási sérüléseket amiatt, mert csavarhúzó helyett kést használnak az ünnepi dekoráció elkészítéséhez, összeszereléséhez.

TIPP!

  • Legrosszabb esetben is csak egy vajazó kést használjunk, ha nincsen csavarhúzónk, de próbáljuk kerülni ezt a megoldást.
  • Jó lehet csavarozásra egy pénzérme, egy nem használt plasztik kártya, egy alumínium üdítős doboz nyitófüle vagy pedig egy szemöldökcsipesz.

5. Erkélyre kitett ételek

Ha már nincs hely a hűtőben, viszont van egy erkélyünk, vagy teraszunk, ahol kellően hideg hőmérsékleten tudjuk tárolni az ételeket, miért ne használnánk ki a lehetőséget? Arra vigyázzunk, hogy gyakran ezek a járófelületek is jégbe fagynak egy éjszaka alatt és ezt már lehet, hogy csak a legrosszabbkor vesszük észre: amikor egy hatalmas lábosnyi töltött káposztával igyekszünk befelé a lakásba és egyensúlyunkat vesztve kicsúszik lábunk alól a talaj, majd elvágódunk. Tudtad, hogy több baleset történik otthon, mint az utakon? Balesetkivédési és kezelési tippeket itt olvashatsz, meglepő adatokat pedig itt.

TIPP!

  • Előbb lapátoljuk el a havat, utána szórjuk csak fel, különben a megolvadó hó vize is jégfelületet képezhet.
  • Rakjunk le csúszásgátló szőnyegeket.
  • Jobb, ha felkészülünk az ajtó előtti takarításra, legyen kéznél lapát!

A jeges járda veszélyeiről egy korábbi cikkünkben írtunk.

6. Karácsonyi ajándék kipróbálása – még a fa alatt

karácsonyi baleset

Nem csak a gyerekek, de a felnőttek is el tudják veszíteni a realitásérzéküket, amikor előkerülnek a fa alól a különböző hoverboardok, segwayek vagy bicajok. Mivel az időjárás gyakran nem engedi meg, hogy még melegében az arra megfelelő helyen, vagyis minimum az utcán próbáljuk ki ezeket, még a karácsonyfa árnyékában részesei lehetünk az első eséseknek. Nem élvezetes, ne csináljunk ilyet!

TIPP!

Ha szülőként azon vacillálnánk, hogy gyermekünknek hoverboardot, vagy segwayt vásárolunk, jobb, ha előtte elolvassuk ezt a cikket.

7. Lenyelt ajándék – a sípoló fiú esete

Egy Argentínában történt eset során iskolás fiúból kellett kiműteni egy játék sípot, miután a kisgyerek lenyelte azt. A fiú minden levegővételkor sípoló hangot adott ki, de szerencsére ennyivel megúszta a dolgot. Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész elmondása szerint a balesetek nagy része otthon történik december 24-én és ez alól nem kivételek a gyerekek sem. Sőt! A leginkább veszélyeztetett korosztály ebben az időszakban a 3-5 éves gyerekek, hisz szinte mindent a szájukba vesznek, ami csillog, édességnek néz ki, vagy apró játék darabka. Bármelyik meghitt karácsonyi vacsorát tönkreteheti, ha a baleseti sebészeten kell töltenünk az éjszakát

TIPP!

karácsonyi balesetmegelőzés

  • Ne vegyünk kicsi gyerekeknek olyan ajándékot, amin apró darabkák vannak, lenyelhetők.
  • Ha rokontól, baráttól kapunk olyan ajándékot, amit a kisgyerekünknek szánnak, mindig nézzük át a csomagot, mielőtt odaadnánk a kicsiknek.
  • Vegyük körbe a karácsonyfát valamilyen kis kerítéssel, vagy barikádozzuk el, hisz kevesebb ennél izgalmasabb dolog van most a lakásban egy kisgyerek számára. Könnyen lenyelhetik a tűleveleket és díszeket.
  • A szaloncukrokat olyan magasságba tegyük, ahol egy nagyobb gyerek elérheti. Ha már van szaloncukor a fán, ne legyen cél, hogy nehezebb legyen a megszerzése, főleg ne famászással.

+1 Tudnivaló!

Nem tudunk minden balesetet megelőzni, ezért is jó, hogy a Genertelnél olyan balesetbiztosítást köthetünk, amely a legkülönbözőbb balesetekre is fedezetet nyújt!

Biztosítsd be egész családod 9 főig a Genertelnél és válassz személyre szabott csomagot már fejenként havi 530 Ft-ért! Kalkuláld ki díjadat pár kattintással és csupán 3 adat megadásával itt.

Mindent összevetve, bakikat gyakran elkövetünk, és ezek nagy része ártalmatlan, veszélytelen esemény, amin később jót nevetünk. Készüljünk fel mindenre az ünnepek alatt is, és élvezzük ki biztonságban, szeretetben, a családdal együtt töltve ezeket a napokat!

Békés és balesetmentes karácsonyt kíván a Genertel Biztosító csapata!

karácsony