Külföldre utazunk, de hol a zöldkártyánk?

Sokan a külföldi utazásunk gondos megszervezését követően már csak hátradőlünk és várjuk az indulás napját. Szállás pipa, foglalások pipa, csomagok pipa, tele a tank, még az utasbiztosítást sem felejtettük el, már mehetünk is! Nem a zöldkártya az első dolog, ami az eszünkbe jut, ha autóval kelünk útra. Az is előfordulhat, hogy már a kocsiban ülünk és kapunk észbe: határátlépéskor kell vagy nem a zöldkártya? Mitévők legyünk? Ne aggódjunk, tudjunk meg most mindent a zöldkártyáról!

1. Mi az a zöldkártya és mire jó?

Megkötöttük Magyarországon a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunkat, így itthon autónk biztosítva van. De mi a helyzet akkor, ha külföldön történik baleset? A kötelező biztosítás meglétének egyik igazolási módja a zöldkártya, amely autónk biztosítási fedezetének igazolására szolgál külföldön. Felmutatásával a gépjármű üzembentartója igazolja a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetet a Zöldkártya Rendszer tagországaiban.

Ez egy nemzetközileg egységes dokumentum, melyet minden tagország nemzeti irodája (vagy annak felhatalmazásával tagbiztosítója) az ENSZ-EGB bizottsága által jóváhagyott szöveggel és formátumban ad ki az adott ország nyelvén kívül angol nyelven is.

2. Mindenhova kell a zöldkártya?

Nem, nem kell! A Zöldkártya Rendszernek az Európai Gazdasági Térséghez tartozó tagországaiban nem követelik meg a zöldkártya meglétét. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tájékoztatója szerint:

„A magyarországi telephelyű gépjárművek üzembentartója által a Magyarországon kötelező felelősségbiztosítás művelésére jogosult biztosítóval kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére – a Magyarország területét is beleértve -, valamint Svájcra, továbbá a nemzetközi Zöldkártya Rendszer azon országai területére, amelyek irodájával a Magyar Nemzeti Iroda kétoldalú megállapodást kötött.”

Jó hír, hogy közel az összes európai ország területén autózhatunk zöldkártya nélkül is! Arra viszont figyelnünk kell, hogy így is sok hely van, ahol kötelező.

3. Mely országokban kérhetik?

Az alábbi táblázat tartalmazza, hol kötelező és hol nem a zöldkártya! Minden esetben kötelező kiváltani a zöldkártyát az alább felsorolt országokba gépjárművel történő utazáskor:

AzerbajdzsánMarokkó
MoldovaTörökország
MontenegróTunézia
IzraelUkrajna

Az említett országokba csak érvényes zöldkártya felmutatásával lehet behajtani. Ha a jármű üzembentartója nem rendelkezik a kártyával, akkor az országba való belépéskor a helyszínen az adott országra érvényes felelősségbiztosítást kell kötnie.

Egyéb esetben az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, valamint Svájcban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétét a magyar forgalmi rendszám és a gépjárművön a rendszámtól elkülönítetten, ovális mezőben lévő „H” országjel tanúsítja.

4. Jó tudni!

A külföldön forgalomba helyezett autókra nem Magyarországon kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni, hanem az adott országban, ahol a jármű telephelye van. Ha egy autó telephelye Szlovákia, de az üzembentartó magyar, baleset esetén akkor is nemzetközi kárnak fog számítani, ahol a károkozó külföldi, a káresemény helye pedig Magyarország. A kárrendezés eszerint hosszabb időt fog igénybe venni és károsultként a külföldi biztosítótársasággal kell felvennünk a kapcsolatot. Ebben segítséget nyújt a MABISZ Információs Központja.

Összegezve: a legtöbb helyre nem kell!

Ha a horvátországi nyaralásunkra tartva kapnánk a fejünkhöz, rádöbbenve, teljesen megfeledkeztünk a zöldkártyáról, csak emiatt ne forduljunk vissza a határról! A legtöbb helyre, ahova autóval utaznánk, nem szükséges már kikérnünk a zöldkártyát, autónk rendszáma bizonyítja kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunk meglétét.

+1 TIPP!

Bárkivel előfordulhat, hogy az utazás hevében megfeledkezik pár dologról, amire szüksége lett volna az útja során. Hogy elkerüljük a kellemetlen szembesülést és ne kelljen a homlokunkra csapnunk „ahj, PONT azt felejtettem otthon” felkiáltással, készítettünk egy letölthető utazós listát, amelyen jelölni tudjuk, mi az, amit elcsomagoltunk már az indulás előtt, és mi az, ami kimaradt! Korábbi cikkünkben a letölthető listán kívül további jó tanácsokat is találsz!