Jó célpontok vagyunk? Mit lát a besurranó tolvaj?

Nem kell sötét éjszakának lennie ahhoz, hogy megfosszanak minket az értékeinktől, miközben otthon tartózkodunk. Egy besurranó tolvaj az esetek nagy részében nem megtervezetten hatol be egy előzetesen megfigyelt házba, hanem a környéket járva szemlélődik és csak egy alkalmas pillanatra vár. Összegyűjtöttünk pár ellenőrző kérdést, amit érdemes átgondolnunk.

Válaszolj az alábbi kérdésekre! Ha a legtöbb válaszod igen, érdemes nagyobb odafigyelést fordítanod értékeid védelme érdekében:

  • Kertes házban, külterületen vagy földszinti- alsó szinti lakásban laksz?
  • Gyakran szellőzteted a házat (tárt ablakok, nyitva hagyott bejárati vagy erkélyajtó)?
  • Szoktad felügyelet nélkül hagyni a nyitott nyílászárókat (pl. kimész a kertbe, míg nyitva a ház)?
  • Napközben vagy este folyamatosan nyitva van az ablak?
  • Nyílt területen parkolsz?
  • Ha kertben parkolsz, mindig bezárod az autót?
  • A bejárati ajtó közelében teszed le a kocsi kulcsot, lakáskulcsot, pénztárcát?
  • Kulcsra zárás nélkül csak kilincsre zárva tartod az ajtót, amikor otthon vagy?
  • Könnyen belátni kintről a házba (pl. a nappaliba, hálószobába, ahol nagyobb értékek vannak)?

A válaszok fényében érdemes átgondolni, vajon mindent megteszünk-e azért, hogy megelőzzük a bajt? A besurranó tolvajlás, szerencsére, odafigyeléssel megelőzhető. Lássuk, mit érdemes tudni a besurranó tolvajokról és azt, hogyan védekezhetünk ellenük!

 

Mit kell tudnunk a tolvajokról?

A betöréssel ellentétben a besurranó tolvajok nem feszegetnek zárakat, nem törnek be autó üvegeket és nem figyelik meg sokáig a célpontul kiszemelt helyeket. Általában egyedül dolgoznak és nem este, hanem fényes nappal osonnak be a házakba és könnyen megszerezhető értékeket lopnak el. Az esetek nagy részében alig egy percet tartózkodnak az épületben, a társasházakból javarészt az előszobában található értékeket viszik el (kulcsok, pénztárca), míg a kertes házaknál a konyha asztalról lopnak – feltéve, ha oda pakoljuk le a dolgainkat. Ha éjszaka jutnak be a házba, akár még a hálószobában is megfordulhatnak míg a lakók alszanak.

TIPP!

Az emeletes kertes házban élők különösen figyeljenek az ajtók, ablakok zárására, főleg, ha a hálószobák mind az emeleten találhatók. Gyakran könnyű célpont egy ilyen otthon, hisz míg fent alszik a család, az alsó szint összes elektronikus berendezését, értékeit elszállíthatják a tolvajok egy besurranás alkalmával.

Mit tehetünk a besurranás kivédése érdekében?

  • Zárjunk mindent kulccsal. Az első és legfontosabb dolog az ajtók és kapuk (még a kerti kiskapu is!) kulcsra zárása minden alkalommal. Talán időigényesnek és feleslegesnek tűnik ez az elővigyázatosság akkor, amikor csak a kertbe megyünk ki, de sokszor épp ennyin múlik, hogy a mi házunkat szemelik-e ki vagy sem.
  • Ne feledkezzünk meg az ablakokról sem. Az ablakokat ne hagyjuk órákon keresztül felügyelet nélkül nyitva. Ha feltétlenül szükséges, hagyjuk csak bukóra engedve. Társasházi földszinti és alsó szinti lakásunk ablakaira szereltessünk rácsot.
  • Autónkat, még ha a kertben vagy garázsban áll is, zárjuk le. Emellett pedig ne tartsuk könnyen megtalálható helyen, a bejárati ajtó közelében a slusszkulcsot sem.

TIPP!

Egy évre párezer forintért a lopás casco biztosítással enyhíthetünk a kárunkon, ha mégis bekövetkezik akár egy besurranás alkalmával az autólopás. Korábbi cikkünkben adtunk 5+1 tippet arra, mit tehetünk autónk meglovasításának megelőzése érdekében.

  • Bankkártyát, készpénzt, ékszereket, értékes elektronikus berendezéseket soha ne hagyjuk jól látható helyen, különösen a bejárati ajtók közelében ne!
  • Apropó bankkártya: ne ragasszuk ki, vagy tartsuk a bankkártya tokjában a PIN kódunkat egy cetlin. Inkább jegyezzük fel a telefonunkba egy számunkra megjegyezhető név alá, egy fiktív telefonszám számjegyei közé beillesztve. Megtehetjük azt is, hogy a bankkártyára helytelen PIN kódot írunk fel, így a tolvaj többszöri sikertelen próbálkozására le fogja tiltani a bank.
  • Szereltessünk fel riasztórendszert, vagy feltűnő helyre biztonsági kamerát. Ha pénztárcánk nem enged meg drágább eszközöket, mutatunk pár költséghatékony trükköt itt.
  • Riasztó vásárlás esetén: van „otthonmaradó élesítési funkció” benne? Keressünk olyan riasztót, amelyen beállítható ez a funkció, így míg otthon tartózkodunk, az éppen nem használt területeket, melléképületet, kertet, kapubeállót külön beriaszthatjuk.
  • Lánc az ajtón. Magyarországon kevésbé elterjedt, a filmekből mégis talán mindenki ismeri az ajtóra szerelt láncos zárat, amely megakadályozza az ajtó teljes kinyitását. Egy ilyen zár már 500-1500 forintért is kapható. Érdemes persze erősebb fajtát választani.
  • Legyünk bizalmatlanok az idegenekkel szemben, akik kapunkon, ajtónkon csengetnek és különböző ürügyekkel bebocsátást kérnek.
  • Vizsgáljuk felül a lakásbiztosításunkat. Hogy miért? Mert megeshet, hogy meglévő szerződésünk nem tartalmazza a besurranó tolvajok elleni védelmet, vagy biztosításunk kevesebb kiegészítővel rendelkezik, mint szeretnénk. Gyakran előfordul az is, hogy egy házfelújítás, nagyobb értékű bútor, elektronikai eszköz stb. vásárlásakor nem kalkulálnak új lakásbiztosítási díjat, pedig az ingatlan és ingóságok értéke megnövekedett. Így történhet meg az, hogy meglévő lakásbiztosításunk már nem nyújt elegendő védelmet otthonunk számára.

TIPP!

Gyors és mobilon is elvégezhető díjszámítás és kiegészítők közötti válogatás itt elérhető.

  • A kutya jelez. Jó, ha ugatós házi kedvencet tartunk, de azzal érdemes tisztában lennünk, hogy a kutya sem fog megóvni minket egy komolyabb betöréstől, a besurranó tolvajok ellen viszont hatásos lehet.
  • Ha mégis beengedtünk egy idegent a házba: ha már bent van az illető, ne engedjük be az előszobán belülre és kérjünk tőle igazolványt. A szerelőknek, üzletkötőknek rendelkezniük kell hivatalos irattal, amit felmutathatnak, ha felkeresnek valakit otthonukban.

Megtévesztés: ál-szerelő/leolvasó, „unokázós csalók

Érdemes külön beszélni erről a csalás-fajtáról, hisz országszerte előforduló trükkről van szó, ami főleg az idős korosztály jóhiszeműségére épül. A csalás során az elkövető általában telefonon éri el az idős áldozatot és vagy rokonnak, vagy az unoka barátjának kiadva magát elhiteti vele, hogy baleset szenvedett/okozott vagy bajba került és azonnal pénzre van szüksége. Előfordul, hogy az idős lakót kicsalják az otthonából is, így míg ő pénzt vesz fel, bankba megy, kirabolják a házát. (Ez már betörésnek számít, nem besurranásnak.)

Másik esetben a tolvaj személyesen jelenik meg az ajtóban szerelőnek, ügyintézőnek adva ki magát. Ekkor, a házba bejutás után „jobb esetben” csak az elől hagyott értékeket csenik el, rosszabb esetben viszont sérülést is okozhatnak az áldozatnak.

Hogyan készítsük fel idős szüleinket, nagyszüleinket az unokázós csalás kivédésére?

Érdemes idős szeretteinkkel átbeszélni ezt a témát, sőt, otthonába kiragasztani egy rövid emlékeztető anyagot a főbb pontokkal:

  • Egy ilyen hívás után mindig bizonyosodjanak meg a hívás tartalmának valódiságáról. Hívják fel az érintett rokont, hogy tényleg valós-e az esemény vele kapcsolatban.
  • Ha nem sikerül elérni a rokont és megismétlődik a pénzkérő hívás, kérjenek pár óra türelmi időt. Semmiképp ne teljesítsék azonnal a követelést.
  • Írják le hívást követően közvetlenül, hogy miről beszélt a telefonáló, mit kért. A hívás után már könnyű elfelejteni a részleteket és a kétségbeesés könnyen elfedi a felmerülő gyanút.
  • Ha gyanúsnak találják az esetet, hívják a 112-es segélyhívó számot. Forró nyomon akár pár óra alatt is kézre keríthetik az ilyen csalókat.
  • Családtagként sűrűn figyelmeztessük idős hozzátartozóinkat a veszélyekre és tudatosítsuk bennük azt is, hogy sok ember között ne meséljenek magánéletükről, különben olyanok is fültanúi lehetnek, akik ezzel visszaélnek.

Fontos!

Jó tudnunk azt is, hogy egy lakásbiztosítás csak akkor tud anyagi kártérítést nyújtani, ha az ellopott pénzt nem önkéntesen adták át (pl. unokázós csalásnál a megtévesztett idős átadja a csalónak a pénzét, ékszereit). Biztosításunk, amennyiben tartalmazza a besurranó tolvajlás elleni védelmet, anyagi segítséget nyújt nem csak a titokban belopódzó, hanem a megtévesztéssel bejutó tolvaj által ellopott dolgok értékéért.

 

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!