Otthon ragadtunk, mi legyen a program?

Már rég elbúcsúztunk a nyártól, de még nem köszöntött be az igazán szép téli időszak, csak a szürke, ködös, esős táj pislog vissza ránk, mikor kinézünk az ablakon. Pont nem lehet már jól szórakozni a játszótéren, viszont szánkózni sem tudunk a dombon, mit tegyünk ilyenkor, hogy az őszi-téli szünet alatt otthon lebzselő gyerekeink figyelmét és energiáit lekössük? Adunk pár otthoni program tippet, hogyan hasznosítsuk nem csak az ő, de a saját időnket is kreatívan!

Tanuljunk valami újat – akár együtt is

Az iskoláskorú gyerekes családoknál nem idegen az együtt tanulás, lecke ellenőrzés, kikérdezés fogalma. Talán (főleg a munkából hazaérve), néha nyűg és fáradtság a matek feladatokat, írás sormintákat végigbogarászni és nem vágynánk még több ilyen jellegű tennivalóra, mégis érdemes kiszélesítenünk az együtt tanulási szokásainkat. Miért ne lehetne ez számunkra is egy agymozgató, játékos tevékenység, ami során szorosabbá válik gyermekünkkel a kapcsolatunk, ráadásul ő is és mi is fejlődni tudunk? A legjobb ezekben, hogy otthon, a kanapén ülve is bármikor nekiláthatunk a játéknak, amikor csak kedvünk tartja. Nekünk ezek a kedvenceink:

Nyelvtanulás játszi egyszerűséggel, még a gyerekeknek is.

A duolingo egy ingyenesen használható nyelvtanuló program, melyet telefonra, tabletre is letölthetünk.

Legyen játék a matek!

Sok kisgyerek rémálma a számtan, de gyakran csak azért, mert nincs sikerélményük. Ezt könnyen feloldhatjuk játékos feladatokkal, mint például a geometrikus alakzatok megismeréséhez hozzájáruló origami, vagy pont összekötős játékkal, de játszhatunk az osztással és szorzással is.

Varrjunk játékokat.

A gyerekek képesek nagy nyomás alatt tartani a szülőket, ha a legújabb, legdivatosabb játékokról van szó, amiket szeretnének megkapni. Mutassuk meg nekik, hogy ők maguk, a mi segítségünkkel, hogyan készíthetnek egyedi, számukra leginkább tetsző játékokat! (Nem baj, ha nem vagyunk a tű-cérna mesterei, erre is van jó applikáció, amiből mi magunk is tanulhatunk.)

Rajzoljunk, vagy tanuljunk meg rajzolni.

Minden gyerek szeret rajzolni, hisz ez az érzelmi és értelmi fejlődés egyik lépcsője és eszköze, így természetes módon állnak neki, intuitívan végzik, és mindig azt vetik papírra (vagy a falra?), ami éppen a lelkükben lejátszódik, képzeletükben leképeződik. Tudtad, hogy felnőttként is érdemes megtanulni rajzolni? A jobb agyféltekés rajzolás elsajátításával fordíthatsz egyet a gondolkodásmódodon, amely segítségével megoldhatsz akár olyan problémákat is, amiket eddig a berögzült gondolatsémák miatt nem tudtál áthidalni.

Madárles az ablakból.

Mindig érdemes a természeti értékek fontosságának hangsúlyozására fordítani az időt és ez nem csak természetfilmek megnézetésével lehetséges, hanem mi magunk is bekapcsolódhatunk a felfedezésbe. Elég akár csak az ablakból megfigyelnünk a környezetünket (legjobb persze, ha nem egy zsúfolt főútra tekintünk ki, vagy a járókelők sokaságára), így például a madarakat azonosíthatunk egy applikáció segítségével a hangjuk alapján. Ha megismertük a különböző fajtákat, megpróbálhatjuk egy fotóalbumba összegyűjteni őket. Készíthetünk képet szimplán mobillal, de az elszántabbak akár madárlest is kialakíthatnak néhány egyszerű eszköz beszerzésével.

2. Túl sok energia hasznos levezetése

Mikor nem tudjuk elhagyni a házat, nehéz lekötni egy kisgyerek energiáit, viszont nem lehetetlen! Nekünk is jól fog esni például egy kis mozgás, akár tornázásról van szó, akár egy közös tánc koreográfia elsajátításáról. Azon kívül, hogy az önfeledt mozgástól felfrissülünk, gyermekünk mozgáskoordinációjának fejlődéséhez is hozzájárulhatunk ezzel az egyszerű módszerrel.

Ha kisebb gyerekkel vagyunk otthon, akit még nem lehet összetettebb programokkal szórakoztatni, építhetünk közösen kis pléd bunkert, vagy akár lámpásokkal díszített kuckót is. Egyedül csak a biztonságra kell ilyenkor odafigyelnünk, a kicsik könnyen lerántanak valamit az asztalról, polcról. Használjunk csak csipeszeket, vagy csomókat a rögzítésekhez, ne a bunker legyen a hatodik legveszélyesebb dolog a házban.

TIPP!

Nem emlékszel, mikori az ünnepi égősor, vagy a kis lámpások? Óvatosan bánj a régi égőkkel és elektromos holmikkal, mielőtt újra előveszed őket. Korábbi cikkünkben adunk pár tippet ahhoz, hogyan ismerheted fel az elektromos meghibásodást a házban.

3. Irány a konyha!

A közös főzés (vagy kotyvasztás) generációkon átívelő hagyománnyal bír szinte minden családban. Az ünnepek közeledtével nem is adódhatna jobb alkalom néhány klasszikus fogás közös elkészítéséhez. Ha kisgyerekkel együtt szeretnénk sütni, főzni, először is tegyünk meg minden óvintézkedést, hogy megelőzzük a baleseteket.

Korábbi cikkünkben összeírtunk 5 konyhai trükköt helyhiány ellen és a biztonságos terep kialakításához. Másodsorban válasszunk ki egy egyszerűbb, nem túl hosszú elkészítési idővel rendelkező receptet. A legkedveltebbek persze a sütemények, de bátran belevethetjük magunkat a turmix, alkoholmentes puncs vagy egészséges smoothie készítésébe is, a gyerekek imádni fogják.

4. Dekoráljuk a házat saját díszekkel

Otthonunk feldíszítéséhez nem kell feltétlenül boltba mennünk, elég, ha a ház körül begyűjtünk akár csak faleveleket, gesztenyéket, ágakat. A fa díszeket tetszés szerint rögzíthetjük egymáshoz, kifesthetjük őket, vagy figurákat formázhatunk belőlük.

Ha nagyobb dekorban gondolkodunk, beszerezhetünk egy-két tuskót is, amely akár önmagában is jól mutat, de szolgálhat cserepes növények tárolására, vagy a nappaliba kis asztalként. A kisebb ágakat vázába tehetjük, persze víz nélkül. Ezt az évszakhoz illő stílusban dekorálhatjuk, az ágakra aggatott kis díszekkel színesíthetjük.

Ha a konyhaasztal fölé felfüggesztünk egy nagyobb ágat, akár le is lógathatunk róla kisebb égőket, így teremtve kellemes hangulatot a vacsorához. A faanyag igazi szerelmesei farakásokkal is díszíthetik a nappalit, a kis hasábok esztétikus elhelyezése különleges látványt nyújt, és az otthonunkba hozza a természet közelségét.

+1 tipp, ha sok fa van az otthonodban

Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a sok, főleg száraz faanyag a lakásban fokozottan tűzveszélyes lehet (ilyenné válik a száradó karácsonyfa és a gyakran tüzet okozó adventi koszorú). Ha fával dekorálunk, kerüljük el a konyha veszélyes részeit, a gáztűzhelytől, sütőtől távol helyezzük el őket. A kezeletlen fa gyorsan kiszárad és egy hirtelen lakástűz esetén hamar begyullad, tovább növelve a tűz méretét és kiterjedését.

Ugyanígy kerüljük a gázkazán, gázkonvektor közelében való elhelyezést is. A kisebb dekor faágakat érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni, nem korhadtak-e, nem hasadtak-e szét száradás közben. Fontos az is, hogy ezek a tárgyak ne legyenek könnyen elérhetők gyerekek számára, ne tudják magukra rántani, vagy, ha a földön vannak elhelyezve, megfelelően legyenek rögzítve.

Ezt tudtad?

Balesetbiztosítás kötésénél a gyermekekre külön kiegészítő biztosítás köthető, amely gyerek speciális balesetekre, szúrt, vágott sérülésekre terjed ki. Ezzel kapcsolatos kalkulációt itt találhatsz.

Megelőzés: a nyugodt otthoni lét titka?

Az otthon töltött közös pillanatokat hamar tönkreteheti egy nem várt esemény, amely gyakran nem csak a pénztárcánkat terheli meg, hanem komoly kihívás elé állítja a problémamegoldó képességünket is, főleg, mikor gyorsan kellene cselekednünk, de ott van gyermekünk, akire közben figyelni és vigyázni kell. Mit tehetünk a teljes zűrzavar kivédése érdekében?

Érdemes megnézni lakásbiztosításunkat, annak feltételeit, kiegészítőit és azt, hogy milyen (nem csak anyagi) segítséget tud nyújtani nekünk. A Genertel lakásbiztosítási csomagokhoz például lehet S.O.S lakásfix és S.O.S elektrofix kiegészítőket is kérni (Plus és Extra csomagokhoz egyik vagy mindkettő hozzá tartozik.)

Az S.O.S lakásfix esetén például nem kell nekünk szakember után keresgélnünk, hanem a biztosító tud küldeni/javasolni akár víz-, gáz-, fűtésvezeték szerelőt, zárjavítót, duguláselhárítót szennyvízzel járó kiömlés esetén, villanyvezeték szerelőt, tetőfedőt, üvegest. Ráadásul baj esetén a nap 24 órájában fogadják a hívásunkat.

TIPP!

Néhány praktikus kiegészítőt összegyűjtöttünk, hogy részletesebben is megnézhesd, mikre jók. A kiegészítők részleteiről itt olvashatsz bővebben! A termékismertetőt és feltételeket pedig itt találod

A Genertel lakásbiztosításához jár családi balesetbiztosítás és a magánemberi felelősségbiztosítás is. A családi balesetbiztosítás esetén a biztosító kockázatviselése az egész világra kiterjed és a biztosítási védelem terjedelme 24 órás! Jó érzés tudni, mikor elutazik, nyaralni megy, hogy nem csak otthona és ingóságai élveznek védelmet (pl. betörés esetén), hanem a családunk is!

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!