Téliesítés, mielőtt túl késő lesz: optimális kármegelőzés

Fagyosak az éjszakák, a hó is megérkezett: a téli időjárás könnyen kikezdi a házunk és kertünk védelmét. Ezért sorra vesszük, hogy még időben mivel, hogyan készülhetünk fel a tél keményebb időszakára!

A téliesítés teendői:

  • A kerti csap leeresztése, hogy a benne lévő víz ne fagyjon meg;
  • Ha a vízóránk az épületen kívül, vízóraaknában van, akkor ellenőrizzük az akna fedelét, hogy rendben zárjon. Ma már hőszigetelést kell elhelyeznünk az aknafedlap alá, hogy a vízóra még nagy fagy idején se fagyjon el, mert annak cseréje is komoly költség, és az esetlegesen elfolyó víz is.
  • Ugyanígy kell eljárni, ha kerti egyéb vízforrásunk van (kerti csap, csobogó, szökőkút).
  • Ha rendelkezünk pincével, a nyáron szabadon nyitva hagyott ablakokat télre célszerű bezárni: a pincénkben több közművezeték szokott húzódni, ezen kívül a pince feletti lakásnak is előnyös, ha kevesebb hőveszteség éri a pince felől.

Az esővíz levezető utakat tisztítsuk ki.

Ilyenkor már az összes falevél leesett, aminek le kell esnie, következésképp az ereszcsatornáink, lefolyócsatornáink tele lehetnek falevéllel. Ha nem akarjuk, hogy az épület homlokzatán csorogjon végig a téli csapadék, akkor szabaddá kell tennünk a víz útját. Dugulás lehet a csatorna földben lévő szakaszán is, ejtsük szerét annak az ellenőrzésének is.

Rendben van a fűtési rendszerünk? És a gázvezeték?

Ennek ellenőrzése, és a rendszeres karbantartás elvégeztetése persze nyári, őszi munka, de ha előzetesen elmaradt, jobb későn elvégeztetni, mint soha. Egy meghibásodás miatti fűtés leállás akár 1-2 napra is rendkívül kellemetlen lehet, illetve a szokásos fűtési mód kiesésének pótlása költséges.

Mit jelent a jégvirág az ablaküvegen?

Azon kívül, hogy a jégvirágok nagyon szépek tudnak lenni, és a gyermeki fantázia sok formát bele tud képzelni, a jégvirág azt jelenti, hogy az ablak légzárása és hőszigetelő képessége megoldásért kiált. Leggyakrabban hagyományos kapcsolt gerébtokos ablakoknál, valamint az egyesített szárnyú (ún. Teschauer csavarral összecsavarozott) ablakok külső rétegén jelennek meg. Jégvirágok akkor keletkeznek, amikor a belső pára a 2 ablakréteg közé jut és a külső ablakrétegen kicsapódik, majd megfagy.

Leesett a hó, mit tegyünk? 

Út és járda takarítása – sózzunk, ne sózzunk?

Az utak, burkolt felületek sózása minden télen köztéma, hiszen már tudjuk, hogy a konyhasó erősen korrozív anyag, a járművek alvázára káros hatású. De káros hatású a cipőinkre, a növényeinkre, a járda és térburkolatokra is, sőt a nagy sótartalmú víz a lábazati falainkba beszívódva ugyancsak károkat okozhat az épületeinkben. Ennek ellenére még mindig, minden télen árulnak útsót. Megtévesztő az a hírverés, hogy csak a konyhasó (nátriumlklorid) káros. A kalciumklorid ugyanúgy káros. Ezzel szemben a ZEOLIT nevű kőzúzalékot tartalmazó csúszásmentesítő igaz, hogy sokkal drágább, viszont valóban környezetkímélő, és legalább olyan hatásos, ha nem még jobb is, hiszen nem csak a hó megfagyását gátolja, hanem csúszásmentessé teszi a beszórt utat.

TIPP!

A csúszósságot naponta ellenőrizzük, sőt folyamatos havazás idején akár naponta többször is.

Havas tető

A tetőről lecsúszó nagymennyiségű hó nagyon balesetveszélyes. Ezért még hóesés előtt ellenőrizzük, hogy a tetőfedésen lévő hószaggatók, hófogók megfelelő állapotban vannak-e.

A hószaggatóknak több sorban kell elhelyezkedniük és elő van írva a megfelelő sűrűségük. Ne legyenek letört, vagy lehajlott állapotban. A hófogó rácsok kötelezőek utcára néző tetőknél, ahol az eresz alatt járda helyezkedik el. Nézzük meg, hogy hófogó rácsaink folyamatosak-e, vagy nem lazultak-e meg maguk is. Ha nagy hiányok tapasztalhatóak, azonnal javíttassuk meg, előzzük meg a bajt.

Tudtad?

A frissen hullott, 20 cm vastagságú hó egy négyzetméternyi területen 30 kg-ot is nyomhat. A rossz hír az, hogy a hónyomás valós gondokat okozhat, a jó hír pedig, hogy a Genertel lakásbiztosítás minden csomagja fedezetet nyújt a hónyomás okozta károkra!

  • A statikus hónyomás miatt eltörhetnek a cseréplécek, ezek cseréjének az ára elérheti a 100-200 ezer Ft-ot is.
  • Rosszabb esetben a tetőszerkezetet alkatrészei, a szarufák is tönkremehetnek, ezek javítása még drágább.
  • Dinamikus hónyomás esetén az olvadó és lecsúszó hó okozhat gondot, sérülhet az antennarúd, a hófogó, a szellőző, vagy az ereszcsatorna.
  • A hónyomás alapkockázat, amelyet minden Genertel lakásbiztosítási csomag tartalmaz!
  • A biztosítás fizeti azokat a károkat is, amelyek a biztosított vagyontárgyakban keletkeztek a sérült tetőn beömlő víz miatt.

Jégcsap a tetőn

Az ereszekről lecsüngő jégcsapok nagyon romantikusan mutatnak a róluk készült fényképeken, de a hó lecsúszásnál is veszélyesebbek! Jégcsap akkor keletkezik, amikor a tetőfelület melegsége megolvasztja a tetőn lévő hónak az alsó rétegeit, és így a hó alatt elkezd az olvadt hólé lefelé csorogni. Jócskán fagy van, ezért maradnak a tetőn lévő hó felsőbb rétegei megfagyva, így a lecsorgó lé is megfagy a tető szélén, ahol már a tető melege nem érvényesül. A jégcsapok keletkezése így konstrukciós hiba, nem könnyű megszüntetni. De anyagi érdekünk is a megfelelő hőszigetelés, mert kevesebb fűtési számlát okoz. Lássuk a 2 alapesetet:

  • Ha a tetőtér beépített, akkor a jégcsap azt jelenti, hogy gyenge, kevés a tetőben lévő hőszigetelés. Lehet utólagosan növelni, de a legegyszerűbb mód, a belső hőszigetelés csökkenti a belső teret. Ennél a megoldásnál feltétlenül gondoskodnunk kell az újonnan felvitt hőszigetelés belső páravédelméről (egy belső párazáró fólia felvitelével), amit ugye belülről még burkolni is kell. Persze ilyenkor is gondot jelentenek a tetőbe vezetett vezetékek, amelyek ilyen módon átszúrják (= hatástalanítják) a párazáró réteget. De nincs mese, ezeket meg kell szüntetni.
  • Ha a tetőtér nem beépített, hanem üres padlástér van, akkor egyszerűbb a megoldás: plusz hőszigetelést kell felhordani a padlásfödémre. A hőszigetelések témakörben erről már bővebben beszéltem. Ideiglenes megoldásként megfelel az, ha a padlásablakokat résnyire nyitva hagyják, azaz beengedik a padlástérbe a külső hőmérsékletű levegőt. A tetőablakok kinyitásának persze csak olyan mérvűnek szabad lenni, hogy a csapadék ne eshessen be a padlástérbe.

TIPP!

Korábbi cikksorozatunkban végigvettük a hőszigeteléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat: 1. rész, 2. rész, 3. rész elérhető a blogon!

Havas fák – nem gondolnád, hogy kidőlhet

Amikor a fákra olyan mennyiségű jeges hó rakódik, hogy az ágai tömegesen törnek le, sőt fák dőlnek ki, nincs könnyű dolgunk. Ez a jelenség néhány évenként megismétlődik, és olyankor kihirdetik, hogy életveszélyes az erdőkben kirándulni. Ha az erdőkben nem is tehetünk semmit, a kertünkben megpróbálhatjuk: nagy havazások idején reggelente próbáljuk megrázni a fáinkat, hogy a hó leessen róluk.

TIPP!

Miért fontos a fakivágás és hogyan álljunk neki? Jobb, ha szakértőhöz fordulunk! Részletek korábbi cikkünkben. Ha pedig már kivágtuk a fát és nem tudjuk, mihez kezdjünk a faanyaggal, adunk hozzá pár tippet!

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!