Az utóbbi években sajnos egyre gyakoribb jelenség Magyarországon is, hogy az időjárás egyik napról a másikra egyszer csak „megőrül”. Egyik percben még rövidnadrágban és pólóban rójuk az utcákat és örülünk a nyárnak, majd ezt követi egy semmiből jött vihar, és hirtelen a villámok és viharfelhők kereszttüzében találjuk magunkat.  Az egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárási viszonyok sajnos nem csak kellemetlen migrént okozhatnak, hanem komoly, maradandó károkat is a lakástulajdonosok számára. 

Hogy elkerülhesd a súlyos anyagi terhekkel járó következményeket, összegyűjtöttük Neked milyen szélsőséges időjárási viszonyokra érdemes figyelned.

Erős szél okozta viharkárok

Az egyik legnagyobb és legdrágábban helyrehozható károkat az erős széllel járó, hirtelen jött viharok okozzák. Bár hazánkra szerencsére kevésbé jellemzőek a tornádók és forgószelek, az elmúlt napokban sajnos egyre gyakoribb jelenség lett, hogy a kicsavart fák ablakokat törtek be vagy letépték a vezetékeket. Az erős szélvihar pedig bizony nem válogat, és sajnos nem kíméli a tetőcserepeket sem. Jobb felkészülni egy esetleges viharkárra, ami talán sosem következik be, mint halogatni a renoválást és a legrosszabbkor szembesülni a következményekkel. 

Elsődleges és másodlagos villámkárok

A villámlással és égzengéssel járó tombolás az egyik legszélsőségesebb időjárási viszony, amivel találkozhatunk. Azon kívül, hogy egyes esetekben kifejezetten félelmetes tud lenni, a villámcsapás bizony nagyon durva baleseteket is képes okozni az otthonodban. Ilyenek lehetnek például, ha ledől a kémény, vagy ne adj’ Isten kigyullad az épület. Ezek a károk az úgynevezett elsődleges károk, amikor a villám közvetlenül az épületbe csap bele. Ennek egy fokkal finomabb, azonban sokkal gyakoribb változata, amikor a villám nem közvetlenül a házba csap bele, hanem a közelében, és az indukciós hatás következményeképp károsodnak az elektromos eszközeink. Hogy minél inkább csökkentsd a balesetek lehetőségét, érdemes megfontolni, hogy te is villámvédelemmel lásd el otthonod. 

Felhőszakadás által okozott vízkárok

Sokunk álmodik arról, hogy egyszer majd medencét épít az otthonában, azonban a legtöbbünk valószínűleg a kertjében gondolná ezt felállítani és nem a nappali kellős közepén. A beázás az egyik legbosszantóbb kár, amit a szélsőséges időjárási viszonyok miatt elszenvedhetsz és ehhez még csak nem is kell évszázados viharnak lennie. Bőven elég, ha egy kicsit több eső esik egy kissé ütött-kopott cseréptetőre és a következő percben már vödrökkel szaladgálsz ide-oda, hogy felfogd az esőcseppeket. Ráadásul nem szabad elfelejtenünk, hogy az eső bizony nem csak felülről jöhet, hanem alulról is. Időről-időre érdemes ellenőrizni a szigetelést, mert egy rosszul megalapozott házban a feltörekvő talajvíz meglepően hamar képes elárasztani az otthonod. 

Erős napsütés miatti lakástűz

Amikor szélsőséges időjárási viszonyokról beszélünk, általában mindenkinek az erős széllökések és az árvizek jutnak eszébe. Pedig… a túlzott napsütés bizony legalább ugyanilyen durva károkat képes okozni a lakásodban. Az erős fény könnyen törhet meg úgy egy éppen útjába eső üvegfelületen, hogy a visszatükröződés egy papírt vagy egy száraz levelet érjen. Amik könnyen és gyorsan felmelegedhetnek, lángra kaphatnak, és ha nem figyelünk, hamar egy csúnya és balesetveszélyes lakástűz martalékává válhat szeretett otthonunk és emlékeink. Nyáron, a szikrázó napsütésben érdemesebb inkább behúzva tartani a függönyöket azokban – sőt főleg azokban – a szobákban is, amelyekben éppen nem tartózkodunk.

A szélsőséges időjárási viszonyok ellen a legtöbb esetben fel tudsz készülni, azonban sajnos, mint tudjuk, a baj nem jár egyedül. Mindig történhet valami olyan váratlan esemény, amit nem láthattál előre és utólag mérgelődsz, hogy miért is nem gondoltál erre. Hagyd, hogy levegyük ezt a terhet a válladról és kérd személyre szabott lakásbiztosítási ajánlatainkat. Köss lakásbiztosítást, hogy bebiztosíthasd magad akár a legváratlanabb károk bekövetkeztére is.