Az autólopás nagy megrázkódtatást jelent a tulajdonosnak. Mivel a lakás után általában az autó a második legnagyobb értékünk, a keletkezett kár akár több millió forintra is rúghat. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legfontosabb közlekedési eszközünktől is megfosztanak minket, amivel munkába járunk, iskolába visszük a gyerekeinket, meglátogathatjuk távol élő rokonainkat.

Az alábbiakban sorra vesszük a szükséges lépéseket, amiket megtehetünk, ha autólopás áldozatai lettünk. Adunk néhány támpontot arról, hogyan kaphatjuk vissza, illetve pár jó tanácsot, ami segíthet a baj megelőzésében.

Autólopás: Mi a teendő?

A hétköznapokban kevesen gondolnak arra, hogy mi történik, ha ellopják az autójukat. Ahogy a balesetek esetében, úgy itt is igaz, hogy amíg nem következik be a baj, könnyen feltételezzük, hogy ilyen helyzet velünk meg sem történhet. Ennek egyik hátránya, hogy nem gondoskodunk időben a megfelelő óvintézkedésekről. A következő lépésekkel szükséges tisztában lenni, hogy felkészültek legyünk:

1. Győződjünk meg róla, hogy autónkat valóban ellopták

Sablonosnak tűnhet, de sokszor előfordul, hogy a meglovasított jármű valójában egy gondatlan rokonnál, vagy ismerősnél van, aki kérdezés nélkül vette kölcsön. Érdemes ezért felhívni minden olyan személyt, aki hozzáférhet az autó irataihoz és pótkulcsához.

Ha ismeretlen helyen, esetleg mélygarázsban parkoltunk, vagy a szokásosnál feszültebbek vagyunk, az is meglehet, hogy elfelejtjük, hová parkoltunk. Ebben segíthet, ha lefotózzuk a parkolóhelyet, mielőtt otthagyjuk a járművet, esetleg elmentjük a pontos helyet egy térképes alkalmazásban.

2. Értesítsük a rendőrséget

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy valóban autólopás áldozatai vagyunk, fontos, hogy értesítsük a rendőrséget a 112-es segélyhívón keresztül. Maradjunk a helyszínen, amíg a járőrök megérkeznek és felveszik az adatainkat, illetve elvégzik a szükséges helyszínelési feladatokat. Akár tőlük is segítséget kérhetünk a következő lépések végrehajtásával kapcsolatban, talán még pár megnyugtató mondatot is hallhatunk tőlük.

3. Tegyünk feljelentést

Erre személyesen van lehetőségünk a legközelebbi rendőrségen. A helyszínre kiérkező járőröknél sajnos nem tehetünk feljelentést. Vigyük magunkkal a személyazonosításra szolgáló iratainkat, illetve az autó papírjait, a forgalmi engedélyt, vagy az adásvételi szerződést, amivel igazolni tudjuk, hogy miénk a jármű.

4. Értesítsük a biztosítótársaságot

Érdemes minél hamarabb megtenni a bejelentést a biztosító felé, amennyiben ellopták autónkat és rendelkezünk lopás fedezetet tartalmazó casco biztosítással. Fontos, hogy utánajárjunk a biztosítónk weboldalán vagy ügyfélszolgálatán, hogy milyen dokumentumokra van szükség a kárbejelentéshez.

Ehhez nagy segítséget nyújt a rendőrségi feljelentés másodpéldánya is. A kárbejelentéshez ugyanis pontosan meg kell adnunk a lopás körülményeit, ha volt indításgátló, riasztó az autóban, akkor az működött-e, hol állt pontosan a gépjármű, milyen értékek voltak még benne a biztosítási szerződésben rögzítetteken felül stb.

Érdemes átnézni a kiegészítő biztosításainkat is. Az autóban a lopás pillanatában található ingóságainkra például a poggyászlopás biztosítás nyújthat segítséget, míg a jármű hiányát ideiglenesen például egy kölcsöngépjármű szolgáltatás orvosolhatja.

5. Próbáljunk megnyugodni

A végére hagytuk az egyik legfontosabb lépést, mégpedig, hogy próbáljunk megnyugodni. Sajnos a baj megtörténte után nem sokat tehetünk azon kívül, hogy várjuk a biztosítónk bírálatát a kártérítésről és a rendőrség hívását az új fejleményekről. A lopáskár ellen a legtöbbet a megelőzéssel és a megfelelő biztonsági hálóval tehetjük.

Hogyan védjük kocsinkat az autólopás ellen?

Számos módszer létezik már értékeink védelmére, különösen, ha ingatlanunkról vagy járművünkről van szó.

Autók esetében a legtöbbet használt védekezési módszerek között szerepel a váltózár és az indításgátló is. Előbbi a sebességváltó átalakítása után megakadályozza, hogy egy speciális mágneskulcs nélkül sebességbe tegyék a járművet, míg utóbbi egyedi indítási szekvencia segítségével iktatható ki. Ezáltal a tolvajok nem tudják beindítani és elvinni a helyszínről autónkat.

Manapság már a legtöbb jármű rendelkezik beépített riasztóval, de ezek biztonságossága is növelhető. A jól ismert sípoláson túl például egyes berendezések üzenetet küldhetnek a telefonunkra vagy egy biztonsági szolgálat részére, ezzel jelezve az illetéktelen hozzáférést.

A GPS nyomkövetők, amelyek szintén egyre népszerűbbek, az autó megtalálásában is segíthetnek. Ha rendelkezünk ilyen eszközzel járművünkben, mindenképp biztosítsunk hozzáférést a rendőrség számára, így akár napokon belül biztos helyen lehet szeretett autónk.

Mi történik a lopott autóval?

A lopott autókat jellemzően lakossági bejelentések, nyomozás vagy közúti ellenőrzés során találják meg a rendőrök. Ehhez fontos ismerniük a jármű típusát, színét, rendszámát, esetleges egyedi ismertetőjegyeit, amik alapján könnyebben beazonosíthatóvá válnak. Ez azért számít, mert a tolvajok gyakran hamis rendszámmal próbálják kivinni az autókat az országból, ezért minden további részlet számíthat.

Ha megvan az autó, az elkövetőt bűncselekmény alapos gyanújával elfogják és büntetőeljárást indítanak ellene, a körözött járművet pedig lefoglalják. Ennek két típusa van. Az egyik, amikor indokolt esetben az autó visszakerül eredeti tulajdonosához, a másik azonban, amikor a körzeti rendőrkapitányság erre kijelölt telephelyére szállítják és itt is várja meg az eljárás végét. Általában ez utóbbi a gyakori. Ennek minden felmerülő költségét később a bűnösnek nyilvánított tolvaj viseli.

Lehet, hogy már tíz-húsz éve balesetmentesen vezetünk, illetve minden szabályt betartva kerüljük a kockázatot, a baj azonban még így is megtörténhet. Korábbi cikkünkben ahhoz adunk hasznos tanácsokat, mit tehetünk autóbaleset esetén.

Megéri CASCO-t kötni!

Az nem is kérdéses, hogy mennyi bosszúsággal járhat, ha ellopják autónkat még abban az esetben is, ha végül visszakerül hozzánk. Sajnos azonban a tendencia azt mutatja, hogy ritkán kerülnek haza az elkötött járművek, illetve azok állapota is gyakran kifogásolható. Habár az érzelmi terheket nem tudja csökkenteni, legalább az anyagi problémák mérséklésében segítséget nyújthat, ha rendelkezünk CASCO biztosítással.

Egy CASCO ráadásul nemcsak lopás és részlopás esetén nyújthat jelentős segítséget, hanem akkor is, ha önhibánkból vagy azon kívül keletkezik kár a járművünkben.