Alig vártuk már, hogy végre kiszabaduljuk a mindennapokból és eltöltsünk egy kis időt azokkal, akik fontosak számunkra. Nem is akarunk arra gondolni, hogy bármi balul sülhet el. Pedig a valóság sokszor kegyetlen velünk.

Évente több ezer nyaraló tér haza nem csak felhőtlen emlékekkel. A leggyakoribb a gyomor- vagy emésztési probléma, allergiás reakció, vagy olyan sérülés, mint csonttörés, repedés.

Előfordulhat, hogy csomagunk megsérül vagy elveszik, de akár rablás áldozataivá is válhatunk.  Ellophatják a telefonunk, eltörik a teniszütő, elszakad a búvárruha, és sorolhatnánk (akár a személyes tapasztalatokat), hogy mi minden történhet.

És mi lesz, ha tényleg bekövetkezik a baj?

Természetesen mindig másokkal történik meg, hogy szelfizés közben nagyot esnek, de mi történik, ha a másokon elmélázva nekünk meg kilopják a telefonunkat a táskánkból…?  A baj számtalan formát ölthet, és ami kívülről nézve komikus lehet, megélni már kevésbé mulatságos.

A lakásbiztosításunknak része lehet valamilyen típusú balesetbiztosítás, de ez többnyire csak Magyarország területén, és csak mérsékelt összegben téríti meg kárunkat. Tartalmazhat olyan kiegészítést is, ami biztosítja a nyaralásra elvitt ingóságok kárának megtérítését, de szinte biztosan nem foglalja magába a nyaralásra elvitt sporteszközök biztosítását (pl. búvárruha). Mindenképpen érdemes tájékozódnunk, hogy meglévő biztosításaink milyen eseményre milyen biztosítási védelmet nyújtanak!

Ha van balesetbiztosításunk, akkor baj esetén akár több jogcímen is kaphatunk térítést. Nem csak az ellátás, hanem a betegszállítás, mentési és egyéb felmerülő költségek is megtérítésre kerülhetnek. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy az extrém sportokra, kockázatos aktivitásokra sok esetben nem vonatkozik az alapbiztosítás, ilyen tevékenység esetén csak magasabb pótdíj ellenében kaphatunk  biztosítási védelmet.  Ilyen lehet az autó- motor sportok, búvárkodás 40m alatt, hegymászás vagy sziklamászás.

Tehát ha nem rendszeresen űzzük az extrémsportokat, csupán a nyaralásunk alatt fogunk vitorlázni, vagy kipróbálni a siklóernyőzést, akkor érdemes erre a rövid időre utasbiztosítást kötnünk, amelynek biztosítási védelme ezekre a tevékenységekre is kiterjed.

Ha a tegnapi egzotikus vacsora túl egzotikus volt a gyomrunknak…

Egy utasbiztosítás kiterjedhet balesetre, vagy több típusú megbetegedésre (akár egy nagyon csúnya gyomorrontásra) is. Tudnunk kell azonban, ha a baj bekövetkezik, minél hamarabb – sőt ha lehet, még aznap – értesítsük erről a biztosítót, ne várjuk meg a hazaérkezést!  A halogatás, vagy nem megfelelő segítség igénybevétele (gondolhatunk itt egy nem bejelentett sámán gyógykezelésére), ahhoz vezethet, hogy a biztosító megtagadja a fizetést.

Elindulás előtt írjuk fel a biztosításunkhoz tartozó 24 órában hívható asszisztencia számát, és legyen a pénztárcánkban, táskánkban, útlevelünkben!

Ha városnézés közben lába kel a mobilomnak…

Az utasbiztosításokban a poggyászbiztosítás fedezi a nyaralás során csomagjainkban keletkezett anyagi károkat. Amikor biztosítást kötünk, tartsuk szem előtt, hogy a biztosításoknak több szintje van, ezeknek a díja, és éppen így baj esetén a kifizetése is különböző.

Azt is tartsuk szem előtt, hogy arra kaphatunk kártérítést, amit elvittünk nyaralni. Hiába fizettük ki a legdrágább biztosítási csomagot, ha a sokéves kagylós mobilunk  veszett oda, nem fogjuk megkapni egy új okostelefon árát. A legjobb, ha a komolyabb értékű eszközeinkről megőrizzük a számláinkat, amit szükség esetén be tudunk mutatni a biztosítónak. Természetesen nem kell minden elvitt tárgyunkról összeszedni a számlát, de ha a százezres tervezői ruhadarabunkat is elvisszük magunkkal, arról azért nem árt, ha van papírunk.

Ami elengedhetetlen a poggyászkár esetén: az illetékes rendőrség által felvett részletes jegyzőkönyv. Ez fogja elsődlegesen bizonyítani a kár bekövetkezését.

Lerobbant az autóm! Elvitték a teniszütőmet!

Az általános utasbiztosításokhoz köthetőek további kiegészítések is, amik specifikusabb védelmet biztosítanak. Nem mindegy, hogy tengerparti sütkérezés, vagy vadvízi evezés a program, vagy saját autóval esetleg repülővel fogok utazni. A kiegészítések olyan eseteket is lefednek, amiket az általános nem, vagy csak részben.

A Genertel utasbiztosításához kapcsolódó kiegészítések részleteit erre a linkre kattitntva találod meg.

Persze az a legjobb, ha semmi baj nem történik a nyaralás alatt. Éppen ezért mindig legyünk figyelmesek, vigyázzunk értékeinkre és egészségünkre! Egyetlen szelfi sem éri meg, hogy utána gipszben töltsük a nyarunkat.