A hosszú hétvége ideális lehetőséget nyújt egy kis kikapcsolódásra, ráadásul szabadnapot sem kell kivenned hozzá. Ha szeretnéd kihasználni az utolsó nyári napokat is, mielőtt újult erővel vetnéd bele magad a munkába, vagy elkezdődne az iskola, ezek a közkedvelt úticélok a közelben, ahol eltöltheted az augusztus 20-át.

Úticélok a közelben tengerparti nyaraláshoz

Amalfi-part: Olaszország

Budapestről több közvetlen repülőjárat is indul az Olaszország déli részén fekvő Amalfi-partra. A tizenöt olasz városkát lefedő terület nemcsak tengerparti nyaraláshoz ideális úticél, de kulturális szempontból is megéri idelátogatni. Autóval könnyen bejárható az ókori emlékekben gazdag terület Sorrento és Salerno között.  Ha az Amalfi-part egyik ikonikus strandjára vagy kíváncsi, mindenképp látogass el Positano-ba, ahonnan hajótúrák is indulnak a Tirrén-tenger partjai mentén.

úricélok a közelben: Amalfi-part

Innen nem messze található Minori, a terület egyik legrégebbi városa, melynek utcáin valódi első századi római villák maradványaira bukkanhatunk. A környék a történelmi látnivalók mellett természeti szépségekben is gazdag. Pompeii elpusztult városa, vagy a Vezúv szintén közkedvelt úticélok a közelben.

TIPP:

Az Európai Bizottság erre a célra készült oldalán részletes tájékoztatót kaphatsz az utazási korlátozásokról és a karanténról.

Nyaralás a Riviérán: Franciaország és Monaco

Nizza bájos tengerparti város a Francia Riviérán. A tiszta kék víz mellett számos kulturális programot is kínál művészeti galériáival és múzeumaival, melyek közül az egyik Marc Chagall nevét viseli. A város kis utcái ideálisak romantikus sétákra, a Colline du Chateau, vagyis a kastélyhegy pedig lélegzetelállító kilátást nyújt a mellette elterülő öbölre és az alatta fekvő utcákra is.

Úticélok a közelben: Nizza

Ha a környéket is szeretnénk felfedezni, autóval könnyen megközelíthető a filmfesztiváljáról is híres Cannes városa, ami szintén a tenger partján fekszik. Még különlegesebb élményben lehet azonban részünk, ha a Monacói Hercegségbe is ellátogatunk. Monaco alig félórányira fekszik Nizzától a világ második legkisebb városállamaként. Franciaország és Monaco déli partvidéke egész évben népszerű úticél, mivel télen sincs túl hideg, nyáron mégsem kell tikkasztó hőségtől tartani.

Strandolás a horvát tengerparton

Horvátország közkedvelt nyaralóhely, hiszen autóval gyorsan megközelíthető és tengerparti városkái valódi turistaparadicsomok. Ha kerülnéd a tömeget, vagy a nagyobb üdülőövezetek már mind ismerősek, látogass el az ország rejtett zugaiba. Brac szigetén található például Postira csendes kis városa, ami békés menedéket nyújt a hétköznapok nyüzsgésétől. A finom ételek és városnézés mellett strandolásra is van lehetőség, a város ugyanis egy gyönyörű öböl partján fekszik.

Úticélok a közelben: Postira

A hajózás és az aktív pihenés szerelmeseinek érdemes ellátogatni a Stiniva-öbölbe is Vis szigetén, amit 2016-ban Európa legszebb strandjának is megszavaztak. Az öböl vitorlással, a sziget pedig komppal is megközelíthető és nemcsak fürdőzésre, hanem számos vízi sport kipróbálására is lehetőséget nyújt. 

TIPP:

Ha külföldi utazásra indulsz, ne felejts el utasbiztosítást kötni. Autós utazások esetében különösen hasznos lehet, nemcsak az eltűnt csomagok után térít ugyanis, hanem megoldást nyújthat arra az esetre is, ha járműved meghibásodik, vagy balesetet szenved és nem tudod megoldani a hazautazást.

Úticélok a közelben: magyarországi pihenéshez

Az augusztus 20-ai hosszúhétvégére sokszor hónapokkal előre betelnek a népszerű hotelek férőhelyei. Ha hazai pihenésen gondolkozol és még nem foglaltál szállást, érdemes a kevésbé felkapott úticélok közül válogatni. A Balaton mellett és környékén például nem biztos, hogy ilyenkor érdemes utazni, ha mindenképpen vízpartra vágysz, azonban szerencsére számos természetes strand közül válogathatsz.

A Duna és a Tisza több szakaszon is fokozatosan mélyülő mederrel és lassú folyással rendelkezik. Ezekre a szakaszokra jellemzően ingyenes, vagy jelképes belépővel működő strandok települtek. A Balaton mellett több tó is várja a fürdőzni vágyókat. Az egyik legkedveltebb a Velencei-tó, ami Budapestről is gyorsan megközelíthető autóval, vagy vonattal. A Malom-tó mellett szintén homokos part, büfék és fokozatosan növekvő vízmélység várja a strandolókat.

Az aktív pihenésre vágyók túrázásra, vagy városnézésre is elindulhatnak. Magyarország lélegzetelállító természeti látványosságokkal rendelkezik, amik megközelítése azonban nem mindig könnyű. A Pilisben található a Prédikálószék, ahonnan Magyarország egyik legszebb kilátása nyílik a környező hegyekre és a közeli Dunakanyarra, de az ország középhegységei számos kirándulási lehetőséget nyújtanak, bármelyik pontján élünk is.

Ha a vadregényes táj helyett inkább a városnézést választanád, akkor érdemes meglátogatni Sopront, melyet a kékfrankos fővárosaként is emlegetnek. Belvárosa különleges látványt nyújt fa lépcsőházaival és festett falaival, melyet a Tűztoronyból nyíló csodás panoráma egészít ki. Országszerte találhatóak azonban történelmi emlékek, várak és kastélyok, melyek több települést is izgalmas úticéllá tesznek. Visegrád, Keszthely, Tata, Gyula és Eger is számos látnivalót kínál a négy napos hosszúhétvégére, ráadásul a tömeg sem lesz akkora, mint a Balaton partján.