Mert a fesztivál nem az alvásról szól

A nyári időszakban több időnk lehet pihenni, regenerálódni, nyaralás alatt kifújni magunkat, de ha végigfesztiváloztuk a nyarat, talán ismerősek lehetnek a fáradság, kialvatlanság tünetei még így is. Lássuk, mi történik, ha napokon keresztül éjszakázunk, felborítjuk az alvási ciklusunkat, netalántán álmosan, dekoncentráltan, alkohol fogyasztása után ülünk autóba.

Fáradtság és kialvatlanság

A közúti balesetek közel fele a fáradtság miatt történik, a nyári hónapok alatt ráadásul a meleg idő is hatással van ránk. A fesztiválozás, éjszakázás fárasztó és plusz tehernek teszi ki a szervezetünket, még akkor is, ha fiatalok vagyunk. A belső óránk megbolygatása koncentrálóképességünk csökkenésével, fáradtságérzettel, étvágytalansággal és alvászavarral járhat. Súlyosabb esetben, az arra érzékenyek számára szív- és érrendszeri kockázatot is rejt magában.

Mi történik, ha rendszertelenné válik az alvásunk?

Már kis változás is képes megzavarni az alvási ciklusunkat és észrevehető változásokat okozni. A dekoncentráltság, levertség érzését a szervezetünkben beállt folyamatok elcsúszása okozza, mivel hormonháztartásunk nem képes egyik napról a másikra átállítani a működését.

Amikor éjszaka lefekszünk aludni, melatonin, vagyis „alváshormon” termelődik, aminek a szintje a Nap első sugaraival elkezd csökkenni, átadva a helyét a szerotonin, „boldogsághormon” képződésnek. Ha az alvási időnket megváltoztatjuk, lecsökkentjük, a melatonin termelődés lassabb átállása miatt nyűgösek, nyúzottak leszünk, ami apró kellemetlenségnek tűnhet, de mégis súlyos balesethez vezethet.

Talán már te is elaludtál pár pillanatra, csak észre sem vetted?

A kialvatlanság, alváshiány miatt előfordulhat, hogy agyunk egyszer csak kikapcsol és másodpercekre a tudattalanságba zuhanunk. A mikroalvás, vagyis spontán mód elalvás életveszélyes, ha például fáradtan volán mögé ülünk és vezetünk. Egy ilyen alvási szakasz tarthat pár tizedmásodpercig vagy akár 10 másodpercig is, de az is előfordulhat, hogy észre sem vesszük.

Érdekesség

Egyes idegsejtjeink képesek a leállásra anélkül, hogy „kikapcsolnák” az agyat, így előfordulhat, hogy a mikroalvást észre sem vesszük. Ne induljunk autóval haza fáradtan a fesztiválozás után, hisz vezetés közben, 50 km/óra sebességnél egy mikroalvás másodpercenként 14 méter előrehaladást jelent az úton.

Kialvatlanság tünetei

Ha ezeket érzed a fesztivál alatt és több napja keveset alszol, valószínűleg ki kell pihenned magad:

  • Egyszerű fogalmazás, szavak elfelejtése. Fáradtan nehezebben fejezzük ki magunkat.
  • Ingerlékenység. Türelmetlenebbé válunk és sok mindent bosszantónak találhatunk.
  • Ha a fáradtság több napig alkoholfogyasztással is párosul, könnyebben megbetegedhetünk, hisz immunrendszerünk ezidő alatt legyengül.
  • Folyton éhesek vagyunk. Azt érezzük, folyamatosan nassolni szeretnénk.

Alkoholfogyasztás és vezetés

Magyarországon zéró tolerancia elve érvényesül, tehát csak teljesen józanul lehet a volán mögé ülni. Még, ha úgy is érezzük, hogy kitáncoltuk magunkból az alkoholt a fesztivál alatt, ne üljünk autóba, ha előtte több italt is fogyasztottunk, vagy nagyon fáradtak vagyunk

Tudtad?

A KSH adatai szerint 2017 III. negyedévében ittasan 427 balesetet okoztak, az összes baleset 8,6%-át. Az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek több mint felét, 56%-át személygépkocsi-vezetők, 26%-át a kerékpárosok okozták.

Kiszámolnád, mennyi idő, míg kiürül az alkohol?

Az interneten könnyedén találhatunk alkoholszint mérésére szolgáló kalkulátorokat, amelyek megbecsülik, hány óra elteltével ürül ki szervezetünkből a szesz, mégsem ajánljuk ezek használatát akkor, ha vezetni készülünk a buli után. Bár a nemünktől és testtömegünktől függően elég pontosan kiszámolhatjuk a véralkoholszintünket, saját szervezetünk működését nem képes bemérni és megbecsülni. Az alkohol lebontásának gyorsasága függ az egészségi állapotunktól, a nemünktől, korunktól, anyagcserénk gyorsaságától, attól, hogy mit ettünk előtte. Rengeteg dolog befolyásolja a kiürülés idejét, ezért ne az óránkhoz mérjük, mikor ülünk autóba!

Jó tudni!

Talán több órányi táncolás után már úgy érezhetnénk, teljesen kijózanodtunk, a friss levegő, a hideg zuhany, a mozgás, a koffein-fogyasztás és egyebek azonban nem gyorsítják az alkohol kiürülését, lebomlását, nem józanítanak ki, csupán felfrissíthetnek!

Az egyéb egyéni tényezők figyelembevétele nélkül általánosan elmondható, hogy egy óra alatt az egészséges máj 10 testsúly kilogrammonként 1 gramm alkoholt bont le. De ez nem jelenti azt, hogy egy túlsúlyos ember szervezete gyorsabban bontja le az alkoholt! A „normális” testsúlyunkhoz mérten kell számolnunk, amelyet a zsírréteg becsült súlyának levonásából kapjuk meg: testmagasságunkból vonjunk le 100-at és az így keletkező számot tekintsük a „normál” súlyunknak. Egy 60 kilogrammos ember 6 gramm alkoholt képes egy óra alatt lebontani.

Tudtad?

A sejtek zavartalan működéséhez oxigén szükséges, éppúgy, ahogy az alkohol elégetéséhez is. Az égési folyamat során a sejtek oxigénhiányos állapotba kerülnek, így, az arra leginkább érzékeny idegsejtek működésében zavar keletkezik.

Kialvatlanság, hőség, dekoncentráltság

Fesztiválok idején, minden nap, mielőtt elindulunk szórakozni, próbáljunk meg teljes sötétségben és csöndben aludni, hogy az alvás tényleg pihentető legyen. Ha a fesztivál területén sátrazunk, kevés esélyünk van csöndes helyen pihenni, ezért ilyen esetre legyen n álunk legalább füldugó. A kialvatlanság miatt megbolydult idegrendszerünk becsaphatja az érzékeinket, megzavarhatja a mozgáskoordinációnkat, így megnőhet a balesetek esélye is. Nem árt, ha rendelkezünk balesetbiztosítással, amely csonttörésre, kórházi kezelésre is fedezetet nyújt.

TIPP!

Ha tóparton szórakozunk, soha ne menjünk be ittasan a vízbe, se túlságosan felhevülten, napozás után. A nyári balesetekről, az ilyen helyzetek kezeléséről előző cikkünkben írtunk.