Házi fertőtlenítő készítése

Járvány idején, még ha otthon is maradunk, akkor is érdemes gondoskodnunk a lakás biztonságossá tételéről, főleg, ha a gyerekek sem mozdulnak ki az idő nagy részében. De mi van akkor, ha nincs már megvásárolható fertőtlenítő a boltokban, gyógyszertárakban? És mit tegyünk, hogy alkalmazkodni tudjunk az otthoni munka és távoktatás Mutatunk 3 természetes tisztítószert, amit te is bevethetsz az otthonodban!

Teafaolaj

Az egyik recept, amit találtunk, 100% tisztaságú teafa illóolajat használ fel a tisztítószer elkészítéséhez. A recept egyszerű, csak össze kell keverni a hozzávalókat és ebből a mennyiségből egy kis üvegcsényi szert nyerhetünk:

  • 3 ek. AloeVera gél
  • 1 ek. Gyógyszertári (70%) alkohol
  • ½ ek. E-vitamin
  • 20 csepp teafa illóolaj (100% tisztaságú)
  • 10 csepp levendula illóolaj (100% tisztaságú)

Könnyen magunkkal is vihetjük bárhova és pár cseppet felhasználva belőle, egyszerűen letakaríthatjuk a kilincseket, fogantyúkat.

Ha nincs lehetőségünk az összes alapanyag beszerzéséhez, próbáljunk legalább csak teafaolajat vásárolni, amely önmagában gombaölő és gyulladáscsökkentő hatású.

Figyelem!

A teafaolajat csak külsőleg használjuk, lenyelve mérgező hatású! Továbbá tilos a száj közvetlen környékén, illetve a szemekbe csöpögtetve használni. Várandósok és kisgyerekek számára sem ajánlott. Kenjük a felületekre, vagy keverjük felmosáshoz a felmosó vízbe és így takarítsunk vele.

Lakásbiztosítás online | Genertel

Lakásbiztosítás csomagjaink fedezetet nyújtanak a leggyakoribb károkra és extra védelem is választható. Vegye igénybe kedvezményeinket.

Gyógynövényes gyertya

Otthon készíthetünk gyertyát is, amelyekbe fertőtlenítő hatású gyógynövényeket szórhatunk, ezzel segítve otthonunk levegőjének megtisztítását. Forrásban levő víz fölött egy fém edényben olvasszunk viaszt, majd szórjuk bele a növényeket. Még folyékony állapotban öntsük egy kanóccal ellátott formába a viaszt és hagyjuk megdermedni. Ezeket a gyógynövényeket használhatjuk fertőtlenítésre:

  • Citromfű: baktérium és vírusölő hatása van.
  • Levendula: vírusölő, ráadásul nyugtató hatása is van. Segít az éjjeli elalvásban.
  • Szegfűszeg: nem csak fertőtlenítő hatású, de finom illattal is belengi a lakást.

TIPP:

Mivel a vírus miatt egyre több időt töltünk otthon munkával, tanulással, kikapcsolódással, megszaporodtak az otthoni balesetek is. Gondoskodj saját,szeretteid és otthonod védelméről Genertel lakásbiztosítással, ami átfogó fedezetet nyújt a leggyakoribb lakáskárokra, valamint vállalkozói vagyontárgyak biztosítását és családi balesetbiztosítást is tartalmaz.

Alkoholos fertőtlenítő

A legalább 70%-os töménységű alkohol gyógyszertárakban beszerezhető és baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. Ehhez a recepthez csak két hozzávaló szükséges:

  • 1 deciliter legalább 70% töménységű alkohol
  • 2 deciliter desztillált, vagy tisztított víz.

Csak keverjük össze a két folyadékot és töltsük szórófejes flakonba. Ha még jobban erősítenénk a hatását, vagy jó illatot szeretnénk kölcsönözni a takarítószerünknek, tölthetünk a keverékbe kevés teafa-, fahéj-, eukaliptusz- vagy citromolajat is.

+ Tippek a biztonságért

Az otthoni munkavégzés közben nehéz összehangolni az otthon maradt gyerekek programját és a saját munkarendünket, így jobb, ha előre felkészülünk néhány óvintézkedéssel. Ha még nincs lakásbiztosításod, érdemes lehet elgondolkodni egyen. A Genertel lakásbiztosítási csomagjai például fedezetet nyújtanak a leggyakoribb alapkockázatokra, valamint magánemberi felelősségbiztosítást, tűz nélküli füst- és koromszennyeződés biztosítását, valamint gépjárművek kiegészítő biztosítását is tartalmazzák. Számold ki lakásbiztosításod díját könnyen, online kalkulátorunkkal itt!

  • Biztonságos konyha

Nem lehetünk ott mindenhol és nem láthatunk mindent, így próbáljuk távol tartani a kisebb gyermekeinket a veszélyt rejtő konyhától. A veszélyes helyeket ártalmatlanítsuk. Ehhez jó megoldás, ha a tűzhely lapját elkerítjük egy erre a célra gyártott tűzhelyvédővel. A gyújtó gombokra helyezzünk gombzárat, hogy a gyerekek véletlenül se tudják beüzemelni a gázt, vagy a kerámia/indukciós felületet. A sütő és szekrények ajtaját is könnyűszerrel le tudjuk már zárni, sok helyen komplett szettet vásárolhatunk ehhez. További tippek itt: TOP 5 veszélyes dolog a házban, amire talán nem is gondoltál

  • Zárt fiókok

A kisgyermekes szülők számára nem ismeretlen a gyerekek egyik kedvenc elfoglaltsága, a fiókok kihúzogatása. A konyhai és ebédlő szekrény fiókok éles, számukra veszélyes tárgyakat rejtenek, így jobb azokat zárva tartani. Ha nincs a fiók szélére szerelhető gyerekzáras kapcsunk, egyéb trükköt is bevethetünk. A gombos fiókokat fogjuk össze befőttes gumikkal, a fogantyúkkal rendelkezőket pedig könnyen lezárhatjuk egy fakanállal! További okos trükkök itt: Konyhai trükkök – 5 tipp helyhiány ellen!

  • Értelmes program otthonra

Ha mindkét szülő otthonról dolgozik és fel tudják osztani egymás között a feladatokat, érdemes kihasználni az otthon töltött közös időt egy kis extra játékra, tanulásra. Tervezzünk meg minden napot, amelynek része reggel és délután is egy kis közös séta a friss levegőn (amíg ez nem esik korlátozás alá, illetve ne csoportosan, csak szűk családi körben járjunk ki), tanulás, közös takarítás természetes fertőtlenítőszerekkel, közös ételkészítés. A napi programok fontosak a rend fenntartása és a megszokások kialakítása érdekében, ráadásul ezzel elkerülhetjük, hogy gyermekünk unalmában elcsellengjen.

Ha autósok, ha gyalogosok vagyunk, ebben az időszakban legyünk körültekintőbbek az úton is!

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!