Autós utazás során legalább olyan fontos a helytakarékosság, mintha repülőre ülnél. Utóbbi esetben akkor van nagyobb jelentősége, ha kézipoggyásszal utazol, aminek nemcsak méretében, hanem súlyában is meg kell felelnie az előírásoknak. Ha neked is rendszeresen gondot jelent a helytakarékos csomagolás, az alábbi tippek jól jöhetnek a következő utadon!

Autós utazás: így marad hely minden bőröndnek a csomagtartóban

Nemcsak a hajtogatással, hanem a bőröndök csomagtartóban való elrendezésével is helyet takaríthatsz meg autós utazás során. Ha ahelyett, hogy egymásra raknád őket, a keskenyebb oldaluk mentén egymás mellé helyezed be a bőröndöket a csomagtartóba sok helyet megtakaríthatsz.

Ügyes hajtogatási technikák a kisebb csomagokért

Csavard fel!

Talán nem kell bemutatni ezt az egyszerű technikát, aminek a segítségével akár meg is duplázhatod a helyet a bőröndödben. A lényege, hogy alkoss egy hosszú téglalapot a ruhadarabodból, majd tekerd fel minél szorosabban. A nadrágok esetében egyszerű dolgod van, elég, ha hosszában félbe hajtod, majd lentről felfelé tekerni kezded. Pólók és ruhák esetében hajtsd be a kiálló részeket, például ujjakat, ahogy hagyományosan tennéd, mielőtt a tekerésbe kezdesz.

Rendszerezd, akár az aktákat!

Ehhez a módszerhez elég a hagyományos módon kocka, vagy téglalap alakúra hajtogatni a ruhákat. A helytakarékosságot a ruhadarabok elrendezése nyújtja majd. Ezután a keskeny oldaluk mentén, vagyis az élükön helyezd be őket a bőröndbe. Így szintén sok helyet spórolhatsz, ráadásul, ha keresel valamit út közben, nem kell az egész ruhatárad kipakolni, szín és minta alapján könnyen megtalálhatod.

Állíts össze szetteket!

Ha csak néhány napra utazol, könnyen összeállíthatsz szetteket, így nemcsak helyet, hanem időt is megtakaríthatsz út közben. Válaszd ki, milyen ruhákat szeretnél vinni és méret, vagy az anyag érzékenysége (például, hogy mennyire gyűrődik) alapján rendezd őket sorba! Mivel út közben nem biztos, hogy lesz lehetőséged vasalni, ez sokat számíthat. Alulra kerüljenek azok a ruhák, amik a legérzékenyebbek, például pólók, blúzok, ingek. Ezek lesznek a csomag külsején és ezek gyűrődnek majd a legkevésbé. Befelé haladva jöhetnek a nadrágok, zoknik és alsóneműk, amiken meg sem látszik néhány hajtás nyoma.

Tipp! Ha külföldre utazol, semmiképp ne indulj el megfelelő utasbiztosítás nélkül. Nemcsak eltűnt csomagod, elveszett értéktárgyaid, sportfelszereléseid, vagy úti okmányaid pótlásában lehet nagy segítség. Autós Assistance kiegészítővel utasbiztosításod akár járműved műszaki meghibásodása esetén is segítséget nyújthat.

Autós utazás: így lehet helytakarékos a ruhatárad

Hosszabb utakra érdemes úgy csomagolni, hogy a ruháid jól kombinálhatóak legyenek egymással. Ha nem akarod, hogy a csomagtartó bőröndökkel legyen tele, amiknek a feléhez hozzá sem nyúlsz egész út alatt, állíts össze egy úgynevezett kapszula ruhatárat. Az egyszínű felsők jól kombinálhatóak nadrágokkal és szoknyákkal is, valamint hétköznapi és elegánsabb szettekben is megállják a helyüket. Így akkor sem leszel gondban, ha a pároddal romantikus programra indultok.

Mindenképp gondolj a forró napokra is egy lenge rövidnadrággal, overállal, vagy ruhával, de a hűvösebb időre is készülj fel! Egy jól szabott farmer szintén megállja a helyét városnézéshez és egy elegáns felsővel kombinálva az esti randihoz is. A vékony anyagú, vagy pamutból készült ruhadarabok továbbá nemcsak kisebb helyet foglalnak a bőröndben, hanem kényelmesebb viseletet is nyújtanak, mivel a kánikulában is jól szellőznek.

Mosni nem ciki

Ha hosszabb időre utazol, mint egy hét, előfordulhat, hogy mosnod is kell. Ez egyáltalán nem ciki, ráadásul sok helyet takaríthatsz meg vele, hiszen nem kell minden napra tiszta ruhát készítened, elég bedobni a piszkosakat a mosógépbe és másnap már újra viselheted őket.