Ne hagyj nyomot mozgalom: mi is ez pontosan? Sajnos sokaknak meg sem fordul a fejében, hogy egy átlagos 7-10 napos nyaralás alatt milyen sokat árthat. A Ne hagyj nyomot mozgalom szellemében összegyűjtöttünk néhány zöldítő tippet, amelyek alkalmazásával Te is hozzájárulhatsz a környezet megóvásához.

Ne hagyj nyomot mozgalom: miről is szól?

A Leave No Trace, azaz a Ne hagyj nyomot mozgalom elsődleges célja annak biztosítása, hogy mindannyian megfelelő tiszteletet tanúsítsunk az anyatermészet iránt. A mozgalom legfőbb motivációja nem az utólagos helyreállítás, hanem a megelőzés. Küldetésük annak a tudatosságnak az átadása, hogy hogyan ne okozzunk kárt a minket körülvevő természetben.

Mellőzd a hagyományos üzemanyaggal működő járműveket!

Ha a nyaralás alatt autóbérlésre adod a fejed, próbálj meg keresni egy hibrid vagy elektromos autót. Hidd el, egy városi kocsikázásra bőven elegendő lesz. Az elektromos autók elterjedése miatt már egyre sűrűbben találhatsz egy – sok helyen ráadásul ingyenes – töltőállomást. Ha pedig egy több órás autóút miatt mégis szükséged lenne például benzinre, akkor egy hibrid autóval könnyedén átválthatsz. Viszont legalább így is minimalizáltad a fosszilis üzemanyag használatát.

Ha pedig alapvetően nem terveztél túl messzire menni a szállásodtól, akkor ennél is jobb megoldás, ha a nyaralásod alatt elektromos rollerrel, esetleg biciklivel járod a környéket.

Kerüld a felesleges nyomtatást!

Beszállókártya, vonatjegy, foglalási visszaigazolás, előre megvásárolt belépőjegyek…  Biztos szükséges mindet kinyomtatni? A túlzott és felesleges papírhasználatnak évente több millió fa láthatja kárát, holott a legtöbb légitársaság, vasúti társaság és múzeum már rég fel van készülve a digitális kódbeolvasásra.

Ha még kezdő vagy ezen a téren és úgy érzed, a papír alapú nyomtatás kézzelfoghatóbb, ezért biztonságosabb is, csak próbáld ki, hogy a nyomtatott verziók mellé ezúttal a telefonodra is letöltöd a jegyeidet. A bemutatásnál próbálkozz először a digitális jeggyel és ha problémába ütközöl, még mindig ott lesz a papír alapú belépőd. Egy idő után rá fogsz jönni, hogy feleslegesen aggódtál és szép lassan elhagyhatod a szükségtelen papírhasználatot.

Csak annyit vásárolj, amennyire valóban szükséged van!

Amikor az emberek egy számukra ismeretlen környezetbe kerülnek, ösztönösen elkezdenek felhalmozni mindenféle cikket, amelyről úgy gondolják, hogy később majd hasznukra lesz. Ennek részben az lehet az oka, hogy nincsenek tisztában a helyi nyitvatartási szokásokkal, részben pedig az, hogy a helyi termékeket sem feltétlenül ismerik. Ez igaz mind az élelmiszerekre, mind a kozmetikai cikkekre. Viszont sok termék a végén el sem fogy, ezzel is hozzájárulva a pazarlás globális problémájához.

Próbáld meg belőni, hogy valójában mennyit is használsz el a szükséges fogyasztási cikkekből az üdülés alatt és annak megfelelő kiszerelést válassz! Élelmiszerből bőven elegendő, ha 1-2 napra előre vásárolsz, így elkerülheted, hogy a végén ki kelljen dobni a maradékot.

Ne hagyj nyomot a természetben!

A legfontosabb alapszabály, ha a természetben töltesz időt, hogy NE szemetelj! Sokan viszont nem tudják, hogy a különböző jelek vésése a fákba vagy a tengerparti kőtornyok építése legalább ugyanilyen káros lehet.

A bicskával a fák törzseibe vésett, romantikusnak vélt üzenetekkel könnyedén előidézheted a fa megbetegségét és elpusztulását.  A kavicstornyokkal pedig akarva-akaratlanul is megbolygatod a természet által kialakított élőhelyeket. Így könnyedén megeshet, hogy egy-egy patakban lévő élőlény véletlenül a szárazföldre kerül, ahol aztán elpusztul. Ne feledd, hogy a természetben csupán vendégek vagyunk. Hagyd eredeti állapotában a környezetet és élvezd ki háborítatlanul a látványt!

Ne hagyj nyomot, csak csodáld a növény-és állatvilágot!

A gyönyörű vadvirágos mezők és tisztások láttán érthető, hogy szeretnél hazavinni néhány szál virágot emlékbe, de inkább ne tedd. Gondolj csak bele, mi maradna a virággal teli mezőből, ha mindenki pár szálat hazavinne. Hidd el, hogy egy mesébe illő helyszínen készült gyönyörű fotó sokkal szebb emlék lesz, mint egy hervadt virág, ami néhány nap múlva úgyis a kukában landolna. A fotó készítésénél pedig ügyelj arra, hogy a tökéletes beállítás keresése közben ne taposs le védett növényfajokat.

Ugyanez igaz az állatvilágra is. Ha az erdőben véletlenül meglátsz egy elhagyott kisállatot, ne akard rögtön megmenteni. A szülei valószínűleg tudják, hogy ott van és vissza fognak menni érte. Ha meg akarod simogatni, vagy odébb akarod vinni, azzal is csak ártasz, hiszen az emberi illat miatt a szülei nem tudják majd kiszagolni a hollétét, netán magára is hagyhatják.

Ha pedig tengerparti kirándulást tervezel, ne bolygasd a tengeri kagylókat, halakat és korallokat. Néhány ország annyira komolyan veszi ezt a szabályt, hogy Thaiföldön például komoly büntetés is járhat az efféle tevékenységekért. Akkor jársz el a legjobban, ha csak gyönyörködsz az érintetlen szépségükben.