Lakás, esetleg házfelújítás előtt állsz? Megvannak a tervek, de nem tudod, hogyan tovább? Legyen szó akár egy kisebb renoválásról, vagy egy egész lakást érintő nagyobb beruházásról, egy házfelújítás során sok dolog félrecsúszhat. Egy saját ház szépítése, modernizálása nem kevés pénzbe kerül, amit senki sem szeretne kidobni az ablakon. Most összegyűjtöttük a kezdő lépéseket és a leggyakoribb hibákat, hogy nyugodtabban vághass bele a munkába.

Házfelújítás: kezdő lépések

Hogyan válasszunk kivitelezőt?

Akár szobafestésről, padlóburkolásról, vagy nagyobb átalakításról van szó, a kivitelező személye a legfontosabb egy házfelújítás során. Talán az ismerőseid között is akad olyan, aki tud jó kivitelezőt ajánlani, a kisebb településeken pedig jellemzően megvan „a mesterember” minden feladatra, akit mindenki ismer. A legtöbben mégis hirdetésekből, internetes keresésekből tájékozódunk, a széles felhozatalból pedig nem mindig egyszerű kiválasztani a megfelelő jelöltet.

Mielőtt meghoznád a döntésed:

  • Keress online értékeléseket, véleményeket!
  • Vedd fel a kapcsolatot 3-5 szimpatikus kivitelezővel, kérj árajánlatot.
  • Hasonlítsd össze az ajánlatokat, beszéljetek telefonon, vagy személyesen.
  • Kérdezheted a szakmai képesítéséről, eddigi munkáiról, gépparkjáról. Kérhetsz referencialistát.
  • Egyeztessetek ütemtervet és azt foglaljátok írásba. Apróbb fennakadások, csúszások előfordulhatnak, de sok plusz kiadást spórolhatsz meg, ha van egy terv, amihez ragaszkodhattok.

Gyakori hibák házfelújítás közben

Nincsenek meg a megfelelő engedélyek

Bizonyos munkálatokhoz, például bontáshoz, vagy építéshez, új nyílászáró nyitásához, fűtésrendszer módosításához külön engedélyre van szükség. Ezeket a megfelelő hatóságoknál, gázműveknél, önkormányzatoknál szerezheted be.

Nem ellenőrizzük a munkát

Házfelújítás során sokan kiköltöznek otthonukból, főleg, ha nagyobb munkáról van szó és az egészet a kivitelezőkre bízzák. Még a legjobb szakember is hibázhat azonban, vagy félreért valamit, ezért időnként érdemes ellenőrizni, hogyan halad. Persze nem kell minden nap a nyakán ülni, de jobb, ha a hibák gyorsan kiderülnek és időben tisztázzátok őket, így neked nem kell az extra költségek miatt aggódnod, a szakinak pedig duplán dolgoznia.

Nincs papírozás

Mivel egy-egy házfelújítás során több száz, vagy akár több millió forint is gazdát cserélhet, a papírmunkáról sosem érdemes megfeledkezni. A kivitelezővel foglaljuk szerződésbe a munkálatok helyét, idejét, hogy pontosan mit fog elvégezni, milyen határidőre és mennyiért. Legyen egy leírás a költségvetésről is, ahol szerepelnek az anyagárak és munkadíjak.

Akár pénz, akár építőanyag, vagy új bútorok cserélnek gazdát, írjatok átvételi elismervényt. Ennek kötelező tartalmi elemei, hogy ki adta és kinek, mekkora összeget, vagy mit, milyen célra, az elszámolás határideje, a kötbér mértéke (amennyiben szükség van rá), dátum, aláírások és két tanú.

Az építő anyagok nem megfelelő tárolása

Házfelújítás során fontos figyelmet fordítani az építőanyagok tárolására is. Ugye te sem szeretnéd, hogy a nem megfelelő körülmények miatt menjen a kukába akár több százezer forintot érő faanyag, vagy burkolat? Az sem lenne szerencsés, ha a gondosan előkészített anyagoknak lába kélne, mielőtt a kivitelező megkezdhetné a munkát.

Az építési területet ezért érdemes biztosítani. Ellenőrizd a kerítést, a zárakat, esetleg szerelj fel egy wifis okoskamerát. Válassz olyat, ami éjszakai üzemmódban is működik és mozgásérzékelővel is rendelkezik, így baj esetén azonnal rögzítésbe kezdhet.

TIPP:

Genertel lakásbiztosítás mellé most akár egy ilyen távolról is vezérelhető wifis okoskamerát is kaphatsz ajándékba.
Házfelújítás esetén jelezd a biztosítónak, hogy az ingatlan építés alatt áll, így az építés, bővítés, átépítés alatt álló épületek, épületrészek is biztosítottak lesznek. Nemcsak otthonodat és értékeidet, hanem a még be nem épített anyagokat is biztonságban tudhatod. Nézd meg a részleteket honlapunkon!