Elindulnak az iskolások és mi is

Lement a nyári utazós és nyaralós szezon, mindenki visszarázódik a dolgos hétköznapokba, ki a munkába, ki a tanulmányaiba ássa bele magát, de szép számmal vannak kicsi gyerekek is, akik első napjaikat járják az iskolában. Aki reggelente közlekedik, legyen az autós, vagy tömegközlekedést, kerékpárt használó, szembetalálkozik újra az őszi csúccsal. A nyári csökkent forgalom most újra felduzzad, hamarabb kell elindulnunk, hogy kikerüljük a kocsisort, és sokkal körültekintőbbnek kell lennünk, hisz sok szeleburdi gyerek kerül az utunkba – és nem csak gyalogosan! Lássuk, mit hoznak magukkal a modern kor vívmányai, mik a segway és hoverboard előnyei és hátrányai!

Hoverboard és segway: új divat a fiatalok között

A hoverboard és segway egyre népszerűbb és elterjedtebb, nem csak külföldön, de hazánkban is. A fiatalok körében hamar felkapottá vált ez az új közlekedési eszköz, amelyet már egészen kicsi, akár óvodás, kisiskolás korú gyermekek talpa alatt is lehet látni.

Mi a lényege?

A segway és annak „kistestvére”, a kormányoszloppal nem rendelkező minisegway, vagy hoverboard olyan

segway, hoverboard

önegyensúlyozó közlekedési eszközök, amelyeket elektromos motorok tartanak függőleges pozícióban. Ahogyan ráállunk, egyensúlyozunk, előre, vagy éppen hátra dőlünk, az eszköz úgy változtatja a mozgását, irányát, sebességét. Egy segway képes 15-20 km/h sebességgel is haladni, emellett nagyon halk, szinte észrevétlenül suhanhatunk vele.

Ahogyan a gördeszka, a roller, a kisebbek körében a futóbicikli, úgy a hoverboard is nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében és egy-egy karácsonyi, vagy születésnapi ajándék részét képezheti. Jó ötletnek tűnhet iskolakezdésre is megörvendeztetni gyermekünket egy ilyennel, de mielőtt döntünk, tudjunk meg pár dolgot ezekről a giroszkópos eszközökről. Lássuk az előnyöket és a hátrányokat!

Előnyök

Azon kívül, hogy gyorsabb és egyszerűbb közlekedést tesz lehetővé (megkerülhetjük vele a tömegközlekedést, nem kell tömegben utaznunk), más előnyei is vannak a segway-eknek és hoverboard-oknak:

  • Fejleszti az egyensúlyérzéket és az ügyességet.
  • A folyamatos egyensúlyozás segíti a mélyizmok fejlődését, megerősödését.
  • Előbbiből adódóan jobb lesz a tartás, kisebb eséllyel alakul ki később hát- és derékfájás a sok üléstől.
  • Szórakoztató, koncentrációt igényel, a gyerekek szabad levegőn próbálgathatják az ügyességüket.

Hátrányok

Sajnos, ha gyakorlatlan ember lábai alá kerül az eszköz, több a hátránya, mint az előnye. Érdemes ezeket is számba venni:

  • Nem mindenki tud jól egyensúlyozni, így nem való bárki számára.
  • Egyensúlyvesztés, egy éles kanyarodás, úthiba miatt könnyű leesni róla. Ilyen esetre jó, ha gyermekünket megtanítjuk jól esni és ügyelünk arra, hogy mindig viseljenek bukósisakot, védőfelszerelést.
  • Nagyon halk, ahhoz képest, hogy gyors suhanást tesz lehetővé, így a járdán sétálók könnyen megijedhetnek, ha a semmiből felbukkan mögöttük egy segway használó. A csoportosan a járdán vonuló segway-esek, hoverboard-osok balesetet okozhatnak.
  • Ezek az elektromos eszközök (elektromos roller és elektromos gördeszka is ide tartozik) a KRESZ szerint nem minősülnek járműnek, így forgalomban nem lehet velük haladni. Csak úgy közlekedhetünk, mintha gyalogosok lennénk, viszont több helyen a járdán való használatát betiltották, így csak tolva, vagy kézben vihető.
  • Ne vegyünk csak az ára miatt olcsó, rossz minőségű segway-t, vagy hoverboard-ot, mert előfordulhat, hogy az akkumulátoruk kigyullad. Ebben a listában összegyűjtötték a betiltott márkákat.

Most akkor vegyünk, vagy se?

Ha iskolás gyerekünknek vásárolnánk, keressünk kifejezetten gyerekek számára gyártott modelleket, amelyeknek a maximális sebessége 5-10 km/óra és kisebb (4,5″, vagyis 11,5 cm-es) kerekekkel rendelkeznek. Ezek használatát 6-14 éves kor között ajánlják, de csak felügyelettel. Mindig biztonságos helyen gyakoroltassuk gyerekünkkel a gurulást, adjunk rá védőfelszerelést és álljunk mellette, ha elveszítené az egyensúlyát. Ne menjünk vele emberek közé, míg a gyerek nem elég gyakorlott, mert egy hirtelen pánikreakció balesetet okozhat, nem csak neki, de a járókelőknek is. Ne felejtsük el, a közlekedési szabályok ismerete ebben az esetben is fontos!

A segway és hoverboard kicsik számára veszélyekkel járhat, így ne engedjük őket egyedül ezzel iskolába menni. Szabadidejükben, ha használják, legyünk mellettük és készítsük fel őket a helyes állásra, dőlésre, biztonságos közlekedésre.

Egy extra tipp: biztosítás sem árt!

Sosem lehetünk biztosak abban, hogy az óvintézkedések ellenére nem történik-e baleset. A nyár végével, iskolakezdéskor a gyerekbalesetek száma megnövekszik, hisz egyszerre, nagy tömegben jelennek meg az iskolások a közlekedésben. A legjobb, ha nem hagyjuk, hogy gyermekünk segway-jel, vagy hoverboard-dal induljon útnak az iskola felé, és jó, ha rendelkezünk balesetbiztosítással is, amellyel gyermekünk számára külön gyerek speciális balesetekre biztosíthatjuk őket.

Tipp!

Olvass bele korábbi cikkeinkbe is a témában: Mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj,  vagy mitévők legyünk, ha balesetet látunk, például kerékpáros baleset történik?

Várjuk kommentben a segway-jel, hoverboard-dal kapcsolatos tapasztalatokat, történeteket is! Te hogyan akadályozod meg, hogy baleset történjen?