Az otthoni edzés egyre népszerűbb

Az utóbbi években megnőtt az otthoni edzés népszerűsége és nem csak azok között, akik ezt megelőzően is sportoltak, hanem még olyanok is belevágnak, akik eddig csak barátkoztak a mozgás gondolatával. Bárhogy is legyen, az otthoni edzés, amilyen egyszerűnek tűnik, épp annyira rejtegethet veszélyeket is. Mutatunk 3 népszerű gyakorlatot és eszközt, amit jobb, ha elkerülünk az otthoni edzés során.

Lakásbiztosítás online | Genertel

Lakásbiztosítás csomagjaink fedezetet nyújtanak a leggyakoribb károkra és extra védelem is választható. Vegye igénybe kedvezményeinket.

1. Pliometrikus gyakorlatok

Az úgynevezett pliometrikus gyakorlatok közé tartoznak a robbanékony erő fejlesztéséért felelős mozdulatsorok, ugrások, guggolásból felszökkenések. Bár az ilyen típusú edzés nagyon jótékony és remek erőfejlesztő hatásuk van, az otthoni környezetben való alkalmazásukat jobb, ha átgondoljuk. Semmiképpen ne akarjunk székekre, bútorokra felugrani, mert nem csak kicsúszhatnak alólunk, de mi magunk is könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat. Az otthon történt balesetek nagy része esések miatt következik be, próbáljuk megelőzni ennek a lehetőségét. Ha mindenképpen pliometrikus mozgást végeznénk, tegyük azt egy helyben: guggolásból helyből felugrásokat, kitörő állásban szökkenéseket végezhetünk.

Baj esetén jól jöhet egy átfogó fedezetet nyújtó lakásbiztosítás is, ami nemcsak az otthonunkban, ingóságainkban esett károkat fedezheti, hanem egy családi balesetbiztosítást is tartalmaz. A Genertel Classic, Plus és Extra lakásbiztosítási csomagjai mind tartalmazzák ezt a hasznos kiegészítőt, amivel gondoskodhatsz saját és azon szeretteid biztonságáról, akik veled együtt, a biztosított ingatlanban élnek.

2. Gumiszalagok és edzőheveder helytelen használata

A saját testsúlyos edzések, funkcionális edzésforma otthon is remek választás, de nem mindegy, hogyan végezzük. Vigyázzunk a visszacsapódó gumiszalagokkal és a helytelenül rögzített edzőhevederekkel is. Gyakori problémát okoz még az ajtófélfára erősített húzódzkodó rúd is, ami a gyenge rögzítés hatására pont a legrosszabbkor enged az erőhatásnak. Ha már elkezdtük felhúzni magunkat, és ekkor esünk a hátunkra, komoly sérüléseket is szerezhetünk.

Jó tudni! Nagyon sok múlik azon, hogy tudunk-e helyesen esni. Ha elsajátítjuk az esési technikákat, nem csak a mozgáskoordinációnk fog javulni, hanem egy esetleges baleset során megúszhatjuk a csonttörést is. És hogy hogyan essünk jól?

  • Ha magasról esünk, a karjainkat tárjuk szét úgy, hogy a földdel először ne a gerincünk, hátunk találkozzon, hanem a kézfejünk, majd a karunk. A fejünket ebben az esetben billentsük előre, a hasunk felé szegezve a tekintetünket.
  • Amikor elbotlunk, megcsúszunk, előreesünk, fontos, hogy az alkarunkra érkezve tompítsuk az ütést. Ebben az esetben is a tenyér éri a talajt, nem pedig a tenyér éle. Az ujjainkat zárjuk össze. A könyökünket oldalirányban széttárva, kézfejünket középre, az arc elé helyezve kell tartanunk a karunkat, hogy földet éréskor ne verjük be a fejünket. Lábainkat helyezzük terpeszállásba, amilyen gyorsan csak képesek vagyunk az esés közben, vagy azonnal utána – így elemelkedünk a földtől, mellkasunkat, térdünket védve az erősebb ütődéstől.

Ha mindenáron egy fix ponthoz szeretnénk erősíteni az edzőhevederünket, gumiszalagunkat, akkor vegyük figyelembe az alábbiakat:

  • a falba/ plafonra fúrható erős kampóhoz rögzítsük az eszközt,
  • mielőtt fúrni, faragni kezdünk, ellenőrizzük, hogy a kiválasztott fal képes-e ellenállni az erőhatásnak, vagyis teherhordó fal-e, vagy sem (nem szeretnénk, ha kiszakadt kampóstul röpülnénk át a szobán),
  • és bár talán nagyon lelkesek vagyunk most, ellenőrizzük azt is, hogy van-e elég helyünk a mozgáshoz, hisz talán pár hét, vagy hónap után már visszatérhetünk az edzőterembe is. Megeshet, hogy feleslegessé válik a kialakított edző sarok (addig is ezernyi más gyakorlatot végezhetünk, amihez kevesebb hely kell), vagy ha eddig is zsúfolt helyen, bútorok között edzettünk, balesetveszélyes helyzetet teremthetünk.

3. A súlyok csábítása

Ha az otthoni edzésünk csak átmeneti jellegű, akkor mindenképpen gondoljuk át, hogy felvásárolnánk-e az összes súlyzókészletet, amit eddig használtunk más helyen. Bár az otthoni edzés során karban tudnánk tartani az erőnlétünket, nem javasolt nagy súlyokkal dolgoznunk, hisz itthon nem vagyunk olyan védett helyzetben, mint egy edzőteremben, ahol baj esetén az edzők, edzőtársak a segítségünkre siethetnek. Intervallum edzéssel, erőfejlesztő funkcionális mozgással megfelelően ki tudjuk váltani korábbi edzésünket, anélkül, hogy a nagy súlyok ránk esnének, vagy egy szerencsétlen mozdulat miatt kárt tennének otthonunk bútoraiban.

TIPP! Ha megtehetjük, hogy kint sportoljunk egy keveset, éljünk a lehetőséggel! Természetesen ilyenkor is elővigyázatosnak kell lennünk. Ehhez adunk pár tippet korábbi cikkünkben!

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!