Vannak, akiknek a mindennapi munkába járás eszköze az autó, míg mások csak hétvégén, vagy nagyobb utazások alkalmával használják járművüket. A hidegebb idő és a kijárási korlátozások bevezetésével ismét egy olyan időszak következik, amikor a legtöbb autót csak kivételes alkalmakkor veszik elő. Erre érdemes előre felkészülni és megtenni néhány óvintézkedést még akkor is, ha fedett garázsban parkolsz. Ha sokat áll járművünk olyan hibák keletkezhetnek benne, melyek javíttatása komoly költségeket okozhat. Ezeket vesszük sorra a következő bekezdésekben.

Sokat áll az autó szabad ég alatt

A nagyvárosokban kevés ember mondhatja el magáról, hogy saját garázzsal rendelkezik. Náluk talán kicsit többen vannak, akik megtehetik, hogy mélygarázsban hagyják pihenni autójukat. Habár az autós károk őket sem mindig kerülik el, abban a legtöbben egyetértenek, hogy a szabad ég alatt álló autó jobban ki van téve ezeknek a veszélyeknek.

Parkolás közben is előfordulhatnak balesetek

Akik az utcán parkolnak, tudják, hogy még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek a parkolókban. Itt most nemcsak a szokványos parkoló sérülésekre gondolunk, a társasházak ablakai és erkélyei is potenciális veszélyforrások lehetnek. Egy nagyobb vihar után biztosan látott már mindenki széttört virágcserepet a járdán és fordult meg a fejében, hogy milyen jó, hogy épp nem volt ott senki, amikor leesett. Hasonló veszélyeknek a parkolóban álló autók is ki vannak téve, az emeleti erkélyekről, vagy ablakpárkányokról leeső tárgyak pedig komoly károkat tehetnek a szélvédőkben és a karosszériában is.

Rágcsálók okozta károk

A nyestek a hideg beköszöntével igyekeznek szélvédett, fedett helyet találni maguknak, ahol átvészelhetik a telet. Ilyenkor beköltözhetnek az autók motorterébe és kárt tehetnek a vezetékekben, akár az indítókábelben is, és megrongálhatják a gumikat. Szerencsére több módszer is létezik már a távoltartásukra. Erről egy korábbi cikkünkben bővebben is írtunk. A legtartósabb megoldásnak az ultrahangos nyestriasztókat tartják, melyek az autó motorterébe, vagy a kis betolakodók útjába helyezve hanghullámok segítségével riasztják el a rágcsálókat.

Beragad a kézifék

Ha sokat áll az autó, különösen hideg időben, előfordulhat, hogy beragad, vagy befagy a kézifék. Ez a probléma, habár a garázsban parkoló autókat is érintheti, szintén gyakoribb a szabadban állóknál. Ha teheted, ezért érdemes kiengedve hagyni a kéziféket és inkább sebességben hagyni az autót. Az olyan autóknál, ahol a kézifék az első féktárcsákat fogja, erős fékhasználat után nem is ajánlott a kézifék használata parkoláshoz, mivel az a féktárcsák idő előtti elhasználódását okozhatja.

A legnagyobb ellenfél a rozsda

A rozsdásodás sok autó idő előtti végét okozhatja, főleg, ha a szabadban parkolunk. A rozsdafoltokat ezért, legyenek bármilyen aprók, érdemes már a megjelenésükkor rozsdagátlóval kezelni. Ha nem figyelünk oda rá, hosszú távon a károsodott elemek csiszolása és az autó újrafényezése sem jelent biztos megoldást. Mivel a rozsda megváltoztatja a fém szerkezetét, az porózussá válik és kevésbé lesz ellenálló az ütéseknek, a mindennapi használatnak és persze nem is a legszebb látvány.

Ha ismered az autódat, több dolgot is tehetsz a probléma elkerülésének érdekében. Sok autó gyűjti a vizet és a szennyeződéseket a sárvédők aljában, a gumik mögött. Ezt időnként érdemes kitisztítani, ha pedig sokat áll az autó, mindenképp ajánlott rá időt szakítani. A karosszéria műanyag elemekkel fedett részei hasonló problémát okozhatnak és néhány gyártó az ajtók aljának és a küszöbnek a díszítésére is használja őket.

Sokat áll az autó: problémák a szabadban és a garázsban

Nyestek az autóban

A nyestek a mélygarázsokba is beszökhetnek és még a fedett, zárt parkolóhelyek sem mindig lehetnek biztonságban tőlük. A legapróbb nyílásokat is képesek megtalálni egy kis élelem, vagy fedezék reményében. Alábbi videónk főhőse sem gondolta volna, hogy egy horrorfilmbe illő jelenetre sétál majd be garázsába, pedig egy zombi sem volt a környéken.

Defekt a parkolóban

Ha sokat áll az autó, eldeformálódhatnak a gumik, ami szerkezetük meggyengülését okozhatja, végül pedig defekthez vezethet. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, hetente kétszer ajánlott kicsit megmozgatni a kerekeket. Ehhez elég, ha néhány métert előrébb, vagy hátrébb gurulsz az autóval.

Felkészülés a váratlan helyzetekre

Habár vannak olyan balesetek és veszélyforrások, amik kiküszöbölhetők a megfelelő előkészületekkel, olykor azonban a legnagyobb odafigyelés ellenére is megtörténhet a baj. Ha szeretnéd a váratlan helyzetekben is biztonságban tudni autódat, nézd meg CASCO biztosításunkat és számítsd ki díjad egyszerűen online kalkulátorunk segítségével!