Beázás, befagyott csővezeték, huzat: az egyszerűbb szigetelés is már megoldás lehet?

A téli hónapok gyakran nyomot hagynak otthonunkon, és főleg a családi házban élők érezhetik a negatív hatásukat. A leggyakoribb gondot a rossz szigetelés, a csövek fagyása okozza, amelyek a melegebb idő elérkezéséig költséges károkat tudnak okozni. Korábbi cikkünkben építészmérnök szakértőnk adott tanácsokat a téliesítéshez, de mitévők legyünk, ha elkéstünk a felkészüléssel? Adunk pár tippet, hogyan orvosoljuk gyorsan a problémákat!

Utólagos szigetelés fa ablakoknál és ajtóknál

Ha régi típusú, megvetemedett ablakaink, bejárati ajtónk van és nem tudtunk nagyobb összeget szánni egy teljes felújításra, érdemes kisebb megoldásokban gondolkodnunk. A barkácsboltokban és nagyobb áruházakban is beszerezhető öntapadó habszivacs szalag (purfix), vagy tartós szilikon tömítés olcsó és hatékony megoldást nyújthat, de nem mindegy, hogyan alkalmazzuk őket.

A legegyszerűbben és a legtöbb helyen beszerezhető tapadós habszivacs csíkok nagyjából egy-két évnyi védelmet nyújtanak és ezek felhelyezését is el lehet rontani, ha nem figyelünk. Alkalmazásuk egyszerű: az ajtó és ablak szélei mentén tapasszuk fel a csíkokat, de vigyázzunk, ne nyújtsuk feszesre őket, mert ezzel levegő kerül a csík alá, ami ront a szigetelés minőségén. A művelet végrehajtása előtt gondoskodnunk kell a por és nedvesség megszüntetéséről a felületen.

Lakásbiztosítás online | Genertel

Lakásbiztosítás csomagjaink fedezetet nyújtanak a leggyakoribb károkra és extra védelem is választható. Vegye igénybe kedvezményeinket.

A középen nyíló ablaknál nem csak a keretet, de a függőlegesen futó, egymásra záródó ablakszárnyat is szigetelnünk kell. A dupla ablakot kívülről és belülről is csíkozzuk fel, illetve tehetünk a két tábla közé szivacsot, vagy pokrócot is a jobb hőszigetelés érdekében.

Régi, egytáblás ablakainkra akár hővédő fóliát is tapaszthatunk. Ezek nem ragadós, légpárnaként működő fóliák, amelyek jelentősen képesek csökkenteni a fűtés költségét is.

TIPP!

Tudj meg mindent a hőszigetelésről korábbi 3 részes cikksorozatukból! Te tudod, hogy a meleg hány százaléka szökik ki csak az ablakokon keresztül?

Ha nyílászárónk megvetemedett és a rések eltérő távolságban vannak egymástól (vagyis a purfix szalag nem fedi a hibákat), megpróbálkozhatunk a szilikon tömítővel is. Az ablak- és ajtószélekre felvitt szilikon paszta képes befedni az egyenetlen réseket is és több évig tartós védelmet biztosít, viszont az alkalmazásához ügyesség kell. Vigyázzunk, mert a szilikon nem mosható ki a textíliákból és az ablaktokot is képes összeragasztani az ablakszárnnyal, ha előtte azt nem kentük át olajjal. A szilikonozás előtt le kell szednünk a korábbi festékréteget is és portalanítanunk kell a felületet.

Némileg bonyolultabb, maró szerszámmal végezhető művelet a tartós szilikon szigetelőcsík behelyezése. Ehhez úgynevezett nútot kell marni az ablakszárnyba és beleilleszteni a tartós szilikon csíkot.  

TIPP!

Válaszd a Genertel teljes körű, ingatlanra és ingóságra is fedezetet nyújtó lakásbiztosítási csomagjait! Biztosításod díját könnyen kiszámolhatod online kalkulátorunk segítségével és akár meg is kötheted otthonod kényelméből.

A vízvezetékek védelme és felolvasztása

A tartós hideg kárt okozhat a talajban, vagy fűtetlen pincékben elhelyezett vízmérő eszközökben és a vízvezetékekben is. Ha lakásukban csökken a víznyomás, alig jön víz a csapból, akkor már gyanakodhatunk a csövek fagyására. Mit tehetünk ilyenkor és hogyan előzhetjük meg?

Megelőzés

A csövek körbetakarása segíthet némileg, de nem nyújt 100%-os megoldást a vezetékek elfagyásának kivédésére. Ha fűtetlen lakásban, vagy melléképületben szeretnénk megelőzni a bajt, a betakargatáson kívül jó, ha víztelenítjük a hálózatot, vagy 20%-os sóoldatot juttatunk bele (pl. a WC-kagyló vízébe). A sózástól a víz fagyáspontja csökkenni fog, mivel a sóoldat csak -18 Celsius fokon fagy meg.

A kerti vízaknában található vízmérőt is takarjuk be, de győződjünk meg arról is, hogy a fém fedél megfelelően le van-e szigetelve. Az aknatető aljára szerelt hungarocell lemezzel már csökkenthetjük a fagyás esélyét. A pincék ajtaját és ablakait ellenőrizzük és szigeteljük hasonló módon, ahogyan otthonunk nyílászáróival is tettük (akár szilikonozással, akár habszivacs szalag felragasztásával).

Ha már befagyott a cső

Mielőtt kibontanánk a falat, vagy felszednénk a burkolatot, érdemes átmelegítenünk valahogyan a befagyott csövet. A fal külsején futó, vagy abból kiálló csövek esetén használjunk hősugárzót, infravörös sugaras melegítőt. Az infralámpa is hatásos, de ha ilyenekkel nem rendelkezünk, lassabb, de hatékony segítség még a hajszárító és a hőlégfúvó. Vigyázzunk, hogy az olvasztás lassan és fokozatosan történjen, különben a nagy hőhatástól megrepedhetnek a csövek.

A föld alatt, vagy a falban befagyott csövek kiolvasztására, vagy csőtörés gyanújával hívjunk szakembert, ugyanis nem biztos, hogy minden esetben meg kell bontani a falat, vagy fel kell ásni az érintett területet a probléma elhárítása érdekében.

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!